Χωρίς μεγάλες συγκινήσεις κύλησε η χθεσινή συνεδρίαση, με εξαίρεση την εντυπωσιακή «εκτόξευση» της Quaclo (+12,9%) και το νέο υψηλό της Alpha Bank (+0,99%).
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σταθεροποιητικά σημειώνοντας μικρή πτώση (-0,29%) με τις περισσότερες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης να κινούνται διορθωτικά – μόλις 5 blue chips έκλεισαν με κέρδη: Alpha, Coca Cola HBC (+0,80%), Sarantis (+0,44%), Metlen (+0,09%) και Αεροδρόμιο (+0,05%).
Καλύτερη ήταν η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με την πλειοψηφία των μετοχών όμως και εδώ να κινούνται διορθωτικά.
Σημειώνεται ότι μετά το κλείσιμο οι βασικοί δείκτες στη Wall Street ανέκτησαν τις αρχικές απώλειες που σημείωναν και έκλεισαν με κέρδη.
Qualco: Έλαμψε χθες στο ταμπλό με ένα +12,09%, μια εκκίνηση IPO που δεν έχουμε δει εδώ και πολλά χρόνια.
Μια γρήγορη ματιά στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας αρκεί για να αντιληφθεί κανείς ότι ξεχωρίζει: πρόκειται για όμιλο που σημειώνει ισχυρή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνολογίας κανονικά και όχι στα λόγια, έχει υψηλή τεχνογνωσία και είναι εξωστρεφής με σημαντικό κομμάτι εσόδων να έρχεται από δραστηριότητες στο εξωτερικό.
Ωστόσο πέραν του πόσο καλή ποιοτικά είναι μια εταιρεία υπάρχει και μια άλλη πολύ κρίσιμη διάσταση: η αποτίμηση. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι εισαγωγή της Qualco στο ΧΑ έγινε με ελκυστική αποτίμηση κάτι που δεν έγινε με άλλες εισαγωγές τα τελευταία χρόνια στο εγχώριο χρηματιστήριο.
Και έτσι πρέπει. Η εισαγωγή στο ΧΑ αποτελεί πολλαπλή αναβάθμιση για μια εταιρεία, την πηγαίνει σε άλλο επίπεδο, προσφέρει μεγάλη αναγνωρισιμότητα, της δίνει μια νέα –φτηνή- πηγή χρηματοδότησης για την υλοποίηση νέων επιχειρηματικών σχεδίων.
Με την εισαγωγή στο ΧΑ ο επιχειρηματίας πρέπει να θέλει να κάνει συμμέτοχους τους μικρούς και μεγάλους ιδιώτες επενδυτές, να μοιραστεί το όραμά του, και όχι να δει το Χρηματιστήριο σαν μια καλή ευκαιρία να πουλήσει μετοχές και να απομειώσει τη συμμετοχή του σε μια πανάκριβη αποτίμηση.
Helleniq Energy: Όσοι αναρωτιόνταν για την πίεση στη μετοχή από το ξεκίνημα της χθεσινής συνεδρίασης πήραν την απάντησή τους το απόγευμα με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου.
Εθνική Τράπεζα: Νέες αγορές ιδίων μετοχών πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες η Εθνική. Στο διάστημα 6-12 Μαϊου αγόρασε συνολικά 443.962 μετοχές έναντι 4,3 εκατ. και μέση τιμή αγοράς τα 9,67 ευρώ.
Μέχρι τώρα η Εθνική έχει αποκτήσει 3.468.298 ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν στο 0,38% των μετοχών της.
Alpha Bank: Νέο υψηλό 52 εβδομάδων για τη μετοχή που έκλεισε στα 2,559 ευρώ με άνοδο +0,99%.
Χθες ώθηση στην μετοχή έδωσαν τα νέα για την αξιολόγηση από την Scope Ratings.
ΟΤΕ: Δεύτερη ημέρα διόρθωσης για τη μετοχή με -0,99% στον απόηχο των αποτελεσμάτων τριμήνου που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη.
Intralot: Άλμα συναλλαγών χθες για τη μετοχή με 4,21 εκατ. μετοχές, εκ των οποίων όμως τα 3,2 εκατ. ήταν μετακινήσεις πακέτων. Από αυτά το μεγαλύτερο πακέτο 2,5 εκατ. μετοχών άλλαξε χέρια στα 1,020 ευρώ.
Υπό πίεση η μετοχή, στο 1,050 ευρώ με απώλειες 0,94%.
Μύλοι Λούλη: Πέντε στη σειρά ανοδικές συνεδριάσεις με σωρευτικά κέρδη σχεδόν 11%. Κλείσιμο στα 3,8 ευρώ που είναι υψηλό έτους.
Το 2024 η λειτουργική κερδοφορία ενισχύθηκε κατά 40%. Επίσης, το προτεινόμενο μέρισμα 0,30 ευρώ δίνει μια μερισματική απόδοση της τάξης του 7,7%.
Q&R: Ξεπέταγμα για την εταιρεία πληροφορικής με κέρδη 3,45 ευρώ στα 1,14 ευρώ και τριπλάσιες συναλλαγές από τις συνηθισμένες.
Η αλήθεια είναι ότι η εταιρεία ξεκίνησε δυνατά το 2025 φτάνοντας και τα 1,45 ευρώ αλλά μετά υποχώρησε και κινήθηκε σε ένα περιορισμένο εύρος τιμών. Η δυναμική του κλάδου, το υψηλό ανεκτέλεστο και οι ισχυροί μέτοχοι παραμένουν τα εχέγγυα για το μέλλον.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.