ΓΔ: 1236.2 1.25% Τζίρος: 94.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
Πηγή: Shutterstock

Η ανθεκτικότητα του ΓΔ, το μήνυμα Πάουελ, οι εγκλωβισμένοι του ΟΤΕ και η Cenergy

Τα χαρτιά που κράτησαν τον Δείκτη κόντρα στη νέα βουτιά των τραπεζών, η απογοητευτική κατάθεση Πάουελ, οι εντυπωσιακές επιδόσεις και το μέρισμα της Cenergy και η σταθερά κακή πορεία της μετοχής του ΟΤΕ.

Κρατάει γραμμές άμυνας το ΧΑ παρά το τραπεζικό σφυροκόπημα. Χθες, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με νέες μικρές απώλειες (-0,22%), μένοντας στο «κόκκινο» για 5η διαδοχική συνεδρίαση. Κόντρα στη βύθιση των τραπεζών, με τον δείκτη του κλάδου να σημειώνει απώλειες άνω του -10% στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, υπήρξε διάθεση αντίδρασης σε αρκετές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Jumbo και ΔΕΗ έκαναν ράλι, ενώ σημαντικά κέρδη αποκόμισαν ακόμα Mytilineos (+1,49%), Motor Oil (+1,08%), ΟΠΑΠ (+0,76%) και Aegean (+0,56%).

Από τεχνική άποψη, σημαντικό είναι ότι ο Δείκτης έκλεισε στις 1.076 μονάδες, σε αρκετή απόσταση από το όριο των 1.030 - 1.050 μονάδων. Έτσι, μπορούμε προς το παρόν να μιλάμε για κατοχύρωση κερδών και για διορθωτική κίνηση, όχι όμως και για αναστροφή τάσης της αγοράς.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη Οκτώβριος 2022 - 8 Μαρτίου 2023

Ούτε η χθεσινή ήταν καλή ημέρα για τα διεθνή χρηματιστήρια, μετά το sell off της Τρίτης στη Wall Street που προκλήθηκε από την κατάθεση Πάουελ στο Κογκρέσο. Ο Stoxx 600 κατάφερε να κλείσει οριακά θετικά, ενώ οι αμερικανικοί δείκτες άλλαζαν πρόσημα με εμφανώς μειωμένη συναλλακτική κινητικότητα, καθώς ο πρόεδρος της Fed συνέχισε για δεύτερη ημέρα την κατάθεσή του. Το μήνυμα του ήταν σαφές και δεν αφήνει περιθώρια αισιόδοξων παρερμηνειών: τα επιτόκια θα μείνουν ψηλότερα από το αναμενόμενο, για περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο ("higher for longer"), καθώς η αμερικανική οικονομία είναι απροσδόκητα δυνατή και ο πληθωρισμός απροσδόκητα επίμονος.

-- Cenergy: Κλασική περίπτωση "buy the rumour, sell the fact" η χθεσινή συμπεριφορά της μετοχής, που υποχώρησε κατά 1% στα 3,95 ευρώ, καθώς το ράλι που είχε κάνει από την αρχή του χρόνου, με κέρδη της τάξεως του 33%, φαίνεται πως προεξόφλησε τις εντυπωσιακές επιδόσεις της εταιρείας και τα καλά νέα για τη διανομή μερίσματος. Η Cenergy (Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου) του ομίλου Viohalco για πρώτη φορά θα διανείμει μέρισμα (0,05 ευρώ ανά μετοχή). Ο τζίρος έφτασε τα 1,43 δισ. το 2022, τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν σε 137 εκατ. και τα καθαρά κέρδη στα 60 εκατ. ευρώ. Tο ανεκτέλεστο εκτινάχτηκε στα ύψη λόγω της ανάληψης νέων έργων και από τους δύο τομείς δραστηριότητας: Περίπου 1,35 δισ. από τα Καλώδια και 670 εκατ. ευρώ από τα Σωληνουργεία Κορίνθου. Το deal με τη δανέζικη Orsted για ίδρυση εργοστασίου παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων από κοινού στις ΗΠΑ δεν έχει «κολλήσει», απλώς εξετάζονται πάρα πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που έχουν προκύψει. Η μικρή υστέρηση  στον τζίρο του τέταρτου τριμήνου σε σχέση με τον τρίτο τρίμηνο αποδίδεται σε καθυστερήσεις πληρωμών από εκτελεσθέντα έργα. Ο τομέας των χαλύβδινων σωλήνων ανέκαμψε μετά την ανάληψη έργων με καλά περιθώρια κέρδους  και εμφάνισε και θετικό καθαρό αποτέλεσμα. Η εταιρεία θα προχωρήσει σε επενδύσεις 80 εκατ. ευρώ τη διετία 2023-2024, που θα κατευθυνθούν κυρίως για τον διπλασιασμό της παραγωγικής δραστηριότητας των υποβρυχίων καλωδίων (Fullgor) στην Κόρινθο, καθώς και για εκτεταμένες αναβαθμίσεις των λιμενικών εγκαταστάσεων. Οι αυξημένες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης για να χρηματοδοτηθούν οι αυξημένοι τζίροι αύξησαν τον δανεισμό κατά 174 εκατ. ευρώ και το χρηματοοικονομικό κόστος κατά 7,5 εκατ. ευρώ.

Η πορεία της μετοχής της Cenergy Απρίλιος 2022 - 8 Μαρτίου 2023

-- ElvalHalcor: Είτε φέρνει καλά, είτε άσχημα αποτελέσματα, δεν αλλάζει κάτι στο ταμπλό. Τίποτα. Πλήρης απογοήτευση για τη μετοχή ενός ομίλου που αποτελεί την κορυφαία μεταλλουργική βιομηχανία της χώρας, αντιπροσωπεύοντας το 4% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας. Διαπραγματεύεται και αρκετά κάτω από την τιμή που έγινε το placement πριν 23 μήνες, τον Απρίλιο του 2021, όταν ο όμιλος Viohalco έδωσε 25 εκατ. μετοχές, ήτοι το 6,66% του μετοχικού κεφαλαίου της ElvalHalcor στα 2 ευρώ ανά μετοχή. Τότε αυξήθηκε η διασπορά και άνοιξε ο δρόμος για την εισαγωγή της μετοχής στον FTSE 25. Πριν το placement, ο όμιλος Viohalco έλεγχε το 91,5% της θυγατρικής, ενώ μετά το μερίδιο έπεσε στο 84,78%. Το placement έφερε και καθαρά έσοδα 50 εκατ. ευρώ στη μητρική. Παρά το placement και την αύξηση της διασποράς αλλά και τη μεταπήδηση της ElvalHalcor στον FTSE 25, η μετοχή συνεχίζει να απογοητεύει. Χθες έκλεισε στα 1,7180 ευρώ με νέα πτώση 1,26%. Ασφαλώς, το γεγονός ότι ο όμιλος Viohalco εξακολουθεί να κρατάει ποσοστό κοντά στο 85%, λειτουργεί αποτρεπτικά στο να μπουν ισχυροί θεσμικοί στην ElvalHalcor, παρά την αδιαμφισβήτητη ποιότητά της.

-- Jumbo: Νέα ιστορικά υψηλά τα 20,98 ευρώ με νέο ράλι +4,90% χθες, ενώ στο πενθήμερο της διόρθωσης της υπόλοιπης αγοράς, ο τίτλος είναι στο +11,06%. Η απόλυτη επένδυση της τελευταίας 24ετίας στο Χ.Α. καθώς εισήλθε στις 15 Νοεμβρίου του 1999. Και εκτός από το ράλι στο ταμπλό, έχει μοιράζει πολλαπλά μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου κ.λπ. Άντεξε και τα χρόνια του Covid-19, παραμένοντας κερδοφόρα ακόμη και με… κλειστά καταστήματα! Αναλυτές λένε πως όσο κλείνει πάνω από τα 20 ευρώ, η τάση είναι επιθετική με επόμενο στόχο τα 22,26 ευρώ.

Η πορεία της μετοχής της Cenergy Απρίλιος 2022 - 8 Μαρτίου 2023

-- Epsilon Net: Ξεχώρισε για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, καθώς μετά το +2,71% της Τρίτης, χθες έκλεισε με άνοδο 2,90% στα 7,80 ευρώ τα οποία είναι νέα ιστορικά υψηλά για τη μετοχή. Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά έφτασε έως τα 8 ευρώ όταν κέρδιζε 5,54%. Το +2,90% ήταν το… χαμηλό ημέρας. Στο +21,12% φέτος.

-- ΟΤΕ: Μόνιμα κακή εικόνα, γράφει απώλειες 7,87% στο πενθήμερο της διόρθωσης. Χθες έπεσε στα 13,70 ευρώ (-1,86%), επίπεδα που δεν είναι μόνο χαμηλά έτους, αλλά χαμηλά διετίας, καθώς σε αυτά είχε να βρεθεί από τις 7 Απριλίου 2021.  Απώλειες 6,10% φέτος, σε μια έντονα ανοδική αγορά. Η πορεία της μετοχής επιβεβαιώνει ότι οι σοβαροί ξένοι θεσμικοί δεν αφήνουν ατιμώρητες τις εταιρείες που υπόσχονται μεγάλη και σταθερή ανταμοιβή στους μετόχους, αλλά αργότερα αρχίζουν τις... εκπτώσεις. Αλλοίμονος στους εγκλωβισμένους.

Η πορεία της μετοχής του ΟΤΕ Ιανουάριος 2021 - 8 Μαρτίου 2023

-- ΑΝΕΚ: Ο προνομιούχος τίτλος της ναυτιλιακής, που πρόκειται να συγχωνευθεί με την Attica Group, έκλεψε χθες την παράσταση στην αγορά, τουλάχιστον στα χαρτιά: είχε τη μεγαλύτερη άνοδο, κατά 19,50%. Λέμε στα χαρτιά, γιατί στ' αλήθεια η άνοδος της μετοχής, που διαπραγματεύεται σε επιτήρηση, ήταν... ως μη γενόμενη: με τρεις πράξεις όλες κι όλες, για 694 μετοχές και με τον συγκλονιστικό τζίρο των 263,72 ευρώ.

-- Frigoglass: Με απώλειες -19,75% χθες και συνολική πτώση της τάξεως του -57% από το υψηλό των 0,146 ευρώ που είχε πιάσει στις 8 Φεβρουαρίου, η μετοχή δείχνει πολύ καθαρά πόσο πικρή είναι για τους μετόχους η συμφωνία που έγινε με τους πιστωτές. Εύλογα, οι μέτοχοι μειοψηφίας προσπαθούν να βγουν, σώζοντας ό,τι σώζεται, αλλά στην έξοδο παρατηρείται έντονος συνωστισμός και την κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η διαπραγμάτευση σε καθεστώς επιτήρησης. Μετά και τη χθεσινή βουτιά, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έπεσε κάτω από τα 22,5 εκατ. ευρώ.

Η πορεία της μετοχής της Frigoglass Ιούλιος 2021 - 8 Μαρτίου 2023

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
MARKET MAKER

Το «πράσινο» ταμπλό, το τραπεζικό ράλι, το upside της ΜΥΤΙΛ και το πακέτο ΟΤΕ

Η ανοδική αντίδραση με... καταπράσινο ταμπλό, η ομοβροντία θετικών εκθέσεων που σήκωσαν τις τράπεζες, το ανοδικό περιθώριο σχεδόν 50% για τη ΜΥΤΙΛ, το μεγάλο πακέτο στη μετοχή του ΟΤΕ και τα blue chips που αντέδρασαν.
MARKET MAKER

Η αναβάθμιση που δεν ήρθε, η κρίση με την SVB, ο ΟΤΕ και η Alpha Bank

Το δυσμενές κλίμα στο εσωτερικό, η αναβάθμιση από την DBRS που δεν έγινε, η ώθηση στις αγορές από τα μέτρα στις ΗΠΑ, η κατηφορική πορεία του ΟΤΕ, οι πιέσεις στην Alpha Bank και η πλούσια ατζέντα της εβδομάδας.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
MARKET MAKER

Η επιβεβαίωση της δυναμικής, το πολιτικό ρίσκο, η λάμψη της Jumbo και η Cenergy

Η πρωινή βουτιά των τιμών και η αντίδραση των αγοραστών, η υπόγεια ανησυχία, το απροσδόκητα καλό κλίμα στις διεθνείς αγορές, το ρεκόρ της Jumbo, οι φήμες για Cenergy και η νέα εκτόξευση της Attica Bank.