ΓΔ: 1236.2 1.25% Τζίρος: 94.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Frigoglass

Frigoglass: Ψυχρολουσία σε μικρομετόχους από το deal με ομολογιούχους

Η συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει να πάρουν τον έλεγχο της εταιρείας οι ομολογιούχοι χωρίς οι μέτοχοι να έχουν ενημερωθεί από τη διοίκηση. Σε αναστολή διαπραγμάτευσης η μετοχή έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Η «επώδυνη», έτσι και αλλιώς, αρχική συμφωνία της Frigoglass με τους ομολογιούχους δανειστές πήρε παράταση ολοκλήρωσης μέχρι τις 13 Απριλίου, αλλά στην πορεία προστέθηκαν και νέοι δυσβάσταχτοι όροι, όπως να περάσει ο πλειοψηφικός  έλεγχος της εταιρείας στους ομολογιούχους.

Μια εξέλιξη για την οποία οι μικρομέτοχοι δεν έχουν ενημερωθεί και σίγουρα δεν εγκρίνουν, αφού είναι προφανές ότι χάνουν μέρος της περιουσίας τους, εξού και η εσπευσμένη χθες απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να αναστείλει τη διαπραγμάτευση της μετοχής, έως ότου υπάρξει επαρκής ενημέρωση από τη διοίκηση για την πορεία εξυγίανσης της εταιρείας και τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι δανειστές.

Η εταιρεία του ομίλου Δαυίδ-Λεβέντη (Coca Cola HBC) που δραστηριοποιείται στους τομείς της επαγγελματικής ψύξης και υαλουργίας έπρεπε οπωσδήποτε να έλθει σε συμφωνία με τους υφιστάμενους ομολογιούχους, καθώς η σύμβαση λήψης του ομολογιακού των 260 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6,87%, λήξης 2025 απαγόρευε την ανάληψη νέου δανεισμού, την ίδια ώρα που είχαν δημιουργηθεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στην εταιρεία.

Η εταιρεία αντιμετώπιζε ένα διττό πρόβλημα: Το εργοστάσιο επαγγελματικής ψύξης στη Ρουμανία είναι εκτός λειτουργίας λόγω πυρκαγιάς από το καλοκαίρι του 2021 και το εργοστάσιο στη Ρωσία έχει σοβαρό πρόβλημα με τις παραδόσεις λόγω διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η διοίκηση της Frigoglass ήρθε σε συμφωνία μια ομάδα ομολογιούχων που εκπροσωπούν το 56,9% του υπολοιπόμενου κεφαλαίου των ομολογιών λήξης 2025 για μία  Σύμβαση Υποστήριξης που προέβλεπε: 

  • Δέσμευση των ομολογιούχων για τη χορήγηση ενδιάμεσης προνομιακής χρηματοδότησης έως 55 εκατ. ευρώ για ρευστότητα και άλλους εταιρικούς σκοπούς. Η εταιρεία έλαβε αυτά τα 55 εκατ. ευρώ τα οποία αξιοποιήθηκαν για κεφάλαιο κίνησης, αγορά αποθεμάτων, αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, για καταβολή μισθών και για αποπληρωμή δανεισμού ορισμένων τοπικών πιστωτικών γραμμών. Για την αποπληρωμή τους εξέδωσε ομολογίες προνομιακής εξασφάλισης (ενδιάμεσες ομολογίες) αξίας 75 εκατ. ευρώ λήξης εντός του 2023.
  • Πάγωμα (standstill) των υποχρεώσεων καταβολής του επιτοκίου των ομολογιών λήξεως 2025 αναφορικά με τις δύο προγραμματισμένες ημερομηνίες καταβολής επιτοκίου για το 2023 (δηλαδή για Φεβρουάριο και Αύγουστο 2023).
  • Αναδιάρθρωση των ομολογιών λήξεως 2025 ως εξής:

1) Ποσό 150 εκατ. ευρώ από τις ομολογίες λήξεως 2025 θα αναδιαρθρωθούν. Οι αναδιαρθρωμένες ομολογίες θα λήξουν σε πέντε έτη από την ημερομηνία υλοποίησης.

2) Το υπόλοιπο των ομολογιών λήξεως 2025 (περίπου 115 εκατ. ευρώ) θα ανταλλαγεί με το 100% του pro forma κεφαλαίου της Frigoinvest Holdings B.V., θυγατρικής της Frigoglass και θα κατέχεται από ένα όχημα ειδικού σκοπού των oμολογιούχων.

Η τελευταία όμως ανακοίνωση  της Frigoglass την 1η Μαρτίου έβαλε «φωτιά», αφού ενημέρωνε πως η υλοποίηση της συμφωνίας αντί για την πρώτη Μαρτίου θα υλοποιηθεί έως τις 13 Απριλίου και οι ενδιάμεσες ομολογίες των 75 εκατ. ευρώ έληξαν στις 11 Ιανουαρίου, αλλά οι εκδότριες  Frigoinvest Holdings B.V. (“FHBV”) και η Frigoglass Finance B.V., δεν αποπλήρωσαν το κεφάλαιο και τους δεδουλευμένους τόκους. Το γεγονός αυτό αποτελεί γεγονός καταγγελίας (Event of Default), αλλά όπως επισήμανε η διοίκηση,  αυτό το γεγονός καταγγελίας απαιτείται για την έναρξη υλοποίησης της συναλλαγής.

Το επίμαχο σημείο όμως της νέας ανακοίνωσης ήταν ότι η Frigoinvest Holdings «θα αναλάβει το σύνολο σχεδόν του ενεργητικού της Frigoglass και το σύνολο των υποχρεώσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια της επιχειρηματικής λειτουργίας και με τη Frigoglass να διατηρεί μειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία».

Η εξέλιξη αυτή φανερώνει πως ο βασικός μέτοχος της Frigoglass, η Truad Verwaltungs A.G.  με ποσοστό 48,55% που ανήκει στην οικογένεια Δαυίδ -Λεβέντη δεν πρόκειται να συμβάλλει στην εξυγίανση της εταιρείας και με δικά του κεφάλαια με αποτέλεσμα οι ομολογιούχοι, βλέποντας ότι το ρίσκο για τη διάσωση της εταιρείας είναι μεγάλο, αποφάσισαν να πάρουν τον έλεγχο της εισηγμένης και όχι μόνο στη θυγατρική της. 

Η διοίκηση οφείλει εξηγήσεις προς τις χρηματιστηριακές αρχές και στους μετόχους της εταιρείας για όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και να ενημερώσει για την τρέχουσα χρηματοοικονομική της θέση.

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν πως έχει επανέλθει στο προσκήνιο το σενάριο πώλησης των δραστηριοτήτων της υαλουργίας που πηγαίνει πολύ καλά, ώστε οι ομολογιούχοι να πάρουν πίσω τα λεφτά τους και να έχουν κίνητρο να στηρίξουν την βασική δραστηριότητα της επαγγελματικής ψύξης, ιδίως τώρα που έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές στο εργοστάσιο της Ρουμανίας και αναμένεται άμεσα η επαναλειτουργία της μονάδας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Intralot: Έρχεται «καθαρή» λύση για το θέμα των αρνητικών κεφαλαίων

Προτεραιότητα της διοίκησης να βγει η μετοχή από το καθεστώς επιτήρησης. Καλύτερες οι επιδόσεις το α' τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το 2022. Άρχισαν οι διαδικασίες για την αναχρηματοδότηση του ομολόγου που λήγει το 2024.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εκτίναξη των κερδών EBITDA προβλέπει το σχέδιο διάσωσης της Frigoglass

Οι ομολογιούχοι παίρνουν τον έλεγχο της εταιρείας και αφήνουν μικρό ποσοστό στους παλαιούς μετόχους, με αντάλλαγμα την απομόχλευση του δανεισμού. Η λειτουργική κερδοφορία προβλέπεται να ανέλθει στα 70 εκατ. ευρώ το 2025.
opap stoixima
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μηχανή παραγωγής μετρητών ο ΟΠΑΠ, θα μοιράσει 418 εκατ. στους μετόχους

Με ταμειακές ροές 660 εκατ. και με όπλο την τεράστια ρευστότητα, ο Οργανισμός ανταμείβει τους μετόχους με 10% μερισματική απόδοση. Μόλις 0,15 η σχέση Καθαρού Δανεισμού - EBITDA. Εμπλουτίζονται οι online δραστηριότητες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μετ΄εμποδίων και με υψηλό κόστος η αναδιάρθρωση χρέους της Frigoglass

Η εταιρεία έλαβε 55 εκατ. για να βγει η χρονιά έναντι έκδοσης νέων ομολόγων 75 εκατ. Στόχος η οριστική συμφωνία με τους πιστωτές ως την 1η Μαρτίου. Δεν πληρώθηκε το τοκομερίδιο Φεβρουαρίου για τις παλιές ομολογίες των 260 εκατ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η επανεκκίνηση της MIG ως επενδυτική εταιρεία με νέα ενίσχυση κεφαλαίων

Με μηδενικό δανεισμό μετά την εκχώρηση του 79% της Attica Συμμετοχών και υψηλά ίδια κεφάλαια, η MIG θα συνεχίσει τη λειτουργία της ως εταιρεία επενδύσεων. Η Τρ. Πειραιώς δρομολογεί την κεφαλαιακή ενίσχυση της θυγατρικής της.
Plaisio. Πλαισιο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί η οικογένεια Γεράρδου αποφάσισε να φύγει το Πλαίσιο από το ΧΑ

Η χαμηλή διασπορά τροχοπέδη για την πραγματική αποτίμηση της μετοχής στο ταμπλό. Άλλη μια νοικοκυρεμένη εταιρεία με αδιάκοπες κερδοφόρες χρήσεις και συνεχείς διανομές μερισμάτων αποχαιρετά το ΧΑ.