ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Το «πράσινο» ταμπλό, το τραπεζικό ράλι, το upside της ΜΥΤΙΛ και το πακέτο ΟΤΕ

Η ανοδική αντίδραση με... καταπράσινο ταμπλό, η ομοβροντία θετικών εκθέσεων που σήκωσαν τις τράπεζες, το ανοδικό περιθώριο σχεδόν 50% για τη ΜΥΤΙΛ, το μεγάλο πακέτο στη μετοχή του ΟΤΕ και τα blue chips που αντέδρασαν.

Με μια ορμή που είχαμε αρκετό καιρό να δούμε, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες στο υψηλότερο σημείο της ημέρας, με κέρδη +2,16%, και τις τράπεζες να κάνουν ένα άλμα που μάλλον αιφνιδίασε και τους πιο αισιόδοξους.

Το ταμπλό βάφτηκε πράσινο και είναι χαρακτηριστικό ότι η αναλογία ανοδικών προς πτωτικές μετοχές διαμορφώθηκε στο 4,5 προς 1. Όλες οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν με ισχυρή άνοδο με εξαίρεση τη μετοχή της Jumbo (-6,89%), πτώση όμως που οφείλεται στην αποκοπή του μερίσματος.

Το +4,38% του τραπεζικού δείκτη ήταν, αναμφίβολα, εντυπωσιακό. Χθες είχαμε μια «ομοβροντία» θετικών εκθέσεων από οίκους αξιολόγησης (DBRS και Moody's) που εξήγησαν με πολύ πειστικό τρόπο γιατί οι ελληνικές τράπεζες όχι μόνο δεν κινδυνεύουν από τη διεθνή αναταραχή, αλλά βρίσκονται σε πολύ καλή θέση για να επωφεληθούν από την αύξηση των επιτοκίων. Σημειώνεται ότι ακόμη και μετά τη χθεσινή άνοδο ο τραπεζικός δείκτης εξακολουθεί να βρίσκεται περίπου 15% κάτω από το υψηλό που είχε πιάσει την 1η Μαρτίου.

Δεν είναι μόνο οι τράπεζες που είχαν πιεστεί λόγω της διεθνούς αναταραχής, αλλά και πολλά ενεργειακά και άλλα blue chips είχαν χάσει απότομα σημαντικό μέρος της αποτίμησής τους, οπότε χθες που υπήρξε το έλασσον της κανονικότητας, έβγαλαν αντίδραση. Η Ελλάκτωρ που χθες ξέσπασε με +7,34%, είχε χάσει το -15,46% της αξίας της από την 1η Μαρτίου. Η Quest Συμμετοχών που χθες πήρε ένα +5,04%, προέρχονταν από -10,39%. Η ΓΕΚ Τέρνα που χθες κέρδισε 5,24%, είχε χάσει -11%. H Τιτάν είχε χάσει -10,69%, ενώ χθες έκλεισε στο +3,28%. Η Viohalco είχε χάσει -9,72%, ενώ χθες έκλεισε στο +3,11%. Η Helleniq Energy είχε απώλειες -13,25% έως την περασμένη Παρασκευή, οπότε τη Δευτέρα αντέδρασε με +4,17% και χθες +2,13%.

Η διεθνής αναταραχή στις τράπεζες φαίνεται ότι κοπάζει, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν επικείμενες εξελίξεις που θα απασχολήσουν τις αγορές. Κορυφαία, βεβαίως, είναι η αποψινή ανακοίνωση της Fed για τα επιτόκια και μένει να φανεί αν θα κάνει μια παύση στις αυξήσεις, ενόψει των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, ή θα παραμείνει πιστή στον αρχικό σχεδιασμό για μια αύξηση 0,25%.

Θέμα ωρών είναι, επίσης, η διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων για την τύχη της περιφερειακής αμερικανικής τράπεζας, First Republic, που βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης. Χθες η μετοχή της έκανε άλμα σχεδόν 30%, καθώς έγινε γνωστό ότι συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον τα αφεντικά των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών (JP Morgan, Bank of America κ.α.) για να αποφασίσουν πώς θα λύσουν οριστικά το θέμα της First Republic, στην οποία ήδη έχουν προσφέρει ενίσχυση ρευστότητας, με κατάθεση 30 δισ. δολ.

-- ΜΥΤΙΛ: Στα 24,94 ευρώ έκλεισε χθες η μετοχή, ενώ υπάρχουν αναλυτές που σηκώνουν πολύ ψηλά τον πήχη της τιμής στόχου. Χαρακτηριστική είναι η νέα έκθεση της EDISON, που αυξάνει την τιμή στόχο από τα 28 στα 36 ευρώ, εκτιμώντας ότι υπάρχει περιθώριο ανόδου σχεδόν 50%. Το στοιχείο - κλειδί, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της EDISON, που θεωρούν ότι θα οδηγήσει ακόμη υψηλότερα τη μετοχή είναι η διαρθρωτική αύξηση της κερδοφορίας, με ώθηση κυρίως από τη συνεισφορά των ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια. Η κερδοφορία της Mytilineos, τονίζουν, ενισχύεται σταθερά κάθε χρόνο, παραμένοντας ουσιαστικά ανεπηρέαστη από οποιασδήποτε μορφής κρίση. Η κερδοφορία από τις ΑΠΕ αποτελεί μεγάλο ατού, καθώς το 2023 θα ανέλθει στα 203 εκατ. και το 2024 στα 253 εκατ., με μια αύξηση της τάξεως του 25%. Έτσι, μόνο το τμήμα ΑΠΕ της Mytilineos (M. Renewables) εκτιμάται από την EDISON ότι έχει αξία, με συντηρητικούς υπολογισμούς, πάνω από 1,8 δισ. ευρώ. Η μετοχή διαπραγματεύεται με χαμηλή σχέση τιμής/EBITDA, κάτω από 5 φορές, όταν άλλες μετοχές του κλάδου στην Ευρώπη διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο με 6,5 φορές. Αυτό, τονίζουν οι αναλυτές της EDISON, δικαιολογεί και τη μεγάλη αναπροσαρμογή της τιμής στόχου.

Η πορεία της μετοχής της Mytilineos Σεπτέμβριος 2022 - 21 Μαρτίου 2023

-- ΟΤΕ: Μεγάλο πακέτο 935.026 μετοχών διακινήθηκε χθες, στην τιμή των 13,35 ευρώ, συνολικής αξίας 12,48 εκατ. ευρώ. Με αυτό το πακέτο, ο ΟΤΕ διακίνησε συνολικά 28,1 εκατ. ευρώ τζίρο, ήτοι περίπου το ¼ του συνολικού που ήταν 115,4 εκατ. ευρώ.

-- Motor Oil: Έχοντας συμπληρώσει απώλειες 17,82% από την πρωτομηνιά έως τη συνεδρίαση της Δευτέρας, ασφαλώς ο τίτλος βρίσκονταν σε πτωτική στρέβλωση, ειδικά για τα δικά του δεδομένα. Από τα 25,70 ευρώ και τα ιστορικά υψηλά της 1ης Μαρτίου, έπεσε στα 21,12 ευρώ μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Δευτέρας. Χθες, ο τίτλος ξέσπασε ανοδικά με άνοδο 4,64% και κλείσιμο στα 22,10 ευρώ.

-- Cenergy Holdings: Έχει την κορυφαία αντίδραση το διήμερο, μετά τις τράπεζες. Μετά το θεαματικό +7,01% της Δευτέρας, έκλεισε στο +4,01% χθες, κλείνοντας στα 3,89 ευρώ. Βρέθηκε με.. βίαιο τρόπο να χάνει πάνω από μισό ευρώ ανά μετοχή μέσα σε ελάχιστες συνεδριάσεις, την ώρα που έχει ιστορικά μεγάλη κερδοφορία, ανεκτέλεστο πάνω από 2 δισ. ευρώ και γενικώς βρίσκεται στην καλύτερη φάση της ιστορίας της. Απότομα βρέθηκε από τα 4,09 ευρώ στις αρχές Μαρτίου στα 3,4950 ευρώ την Παρασκευή, οπότε με το που εξομαλύνθηκε το κλίμα, υπήρξε αποκατάσταση της στρέβλωσης.

Η πορεία της μετοχής της Cenergy Σεπτέμβριος 2022 - 21 Μαρτίου 2023

-- Fourlis: Παρά το διήμερο αντίδρασης, +2,08% χθες και +1,51% τη Δευτέρα, εξακολουθεί να βρίσκεται στο -11,37% από την 1η Μαρτίου. Μένει να δούμε πως θα υποδεχτεί σήμερα η αγορά τα αποτελέσματα.

Η πορεία της μετοχής της Fourlis Σεπτέμβριος 2022 - 21 Μαρτίου 2023

-- AVAX: Κατώτερη του αναμενόμενου η αντίδρασή της, στο +2,45% χθες και +1,30% προχθές, εξακολουθεί να υποχωρεί 12,53% από τις αρχές του μήνα.

-- Dimand: Νέα ιστορικά χαμηλά σε κλείσιμο τα 12 ευρώ, ενώ χθες ενδοσυνεδριακά κύλησε έως τα 11,80 ευρώ, όταν υποχωρούσε κατά 1,67%. Μάλιστα, δεν είδε καθόλου το θετικό πρόσημο χθες, σε μια συνεδρίαση δυναμικής αντίδρασης για όλη την αγορά. Στα 224 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση. Μπήκε… ακριβά, πρέπει να βρει τις ισορροπίες της. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί το 2007 με την Τέρνα Ενεργειακή, που τότε την είχαν αποτιμήσει στο… αστρονομικό ποσό των 1,2 δισ. ευρώ και εισήλθε με τιμή εισαγωγής τα 11 ευρώ. Η μετοχή αμέσως μετά την εισαγωγή άρχισε να πιέζεται, ουδέποτε τα επόμενα 13 χρόνια ξαναείδε τα 11 ευρώ, ενώ μόνο στις 31 Ιουλίου 2020 επανήλθε πάνω από αυτό το όριο. Έκτοτε κινείται πολύ πάνω από αυτά τα επίπεδα, καθώς έχουν ωριμάσει και οι επενδύσεις που έχει κάνει στις ΑΠΕ. Βεβαίως, όταν μπήκε η ΤΕΝΕΡΓ στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 5.125 μονάδες.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
MARKET MAKER

Η ανθεκτικότητα του ΓΔ, το μήνυμα Πάουελ, οι εγκλωβισμένοι του ΟΤΕ και η Cenergy

Τα χαρτιά που κράτησαν τον Δείκτη κόντρα στη νέα βουτιά των τραπεζών, η απογοητευτική κατάθεση Πάουελ, οι εντυπωσιακές επιδόσεις και το μέρισμα της Cenergy και η σταθερά κακή πορεία της μετοχής του ΟΤΕ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Το Χρηματιστήριο, η ημέρα της Ανεξαρτησίας, η Mytilineos και οι Εργατικοί

Γιατί η αυριανή συνεδρίαση είναι κρίσιμη για την πορεία της αγοράς, πώς μια νίκη των Εργατικών στη Βρετανία θα δώσει ώθηση στη Metlen, το άλμα της Intralot, ο ΟΤΕ και οι δύο ταχύτητες στα διυλιστήρια.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
MARKET MAKER

Τι βάρυνε την αγορά, η επιστροφή της Intralot και το μονότερμα της Eurobank

Η αποκοπή μερισμάτων που βάρυναν την αγορά, η άνοδος - κόντρα της Eurobank στις νέες τραπεζικές πιέσεις, η επιστροφή της Intralot στον Γενικό Δείκτη και το άλμα της μετοχής και η ανώμαλη προσγείωση της Aegean.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Τράπεζες και πάλι τράπεζες, μικρά κέρδη για τον ΓΔ και οι προσδοκίες για ΟΤΕ

Στυλοβάτες της αγοράς οι τραπεζικές μετοχές με την Εθνική σε πρώτο ρόλο, η είδηση για Ρουμανία δίνει νέα πνοή στον ΟΤΕ, η ΜΥΤΙΛ έκανε το ένα τρίτο του τζίρου της αγοράς και οι υψηλές προσδοκίες για τα κέρδη της Motor Oil.
MARKET MAKER

Η συσσώρευση της Τρ. Πειραιώς, οι νέες σταθμίσεις της ΜΥΤΙΛ και οι 1.500 μον.

Οι προσδοκίες από την αναθεώρηση της Fitch, πόσο ανεβαίνει η στάθμιση της Mytilineos στον FTSE All World, οι εντολές αγοράς στην Alpha, η σταθεροποίηση της ΤΕΝΕΡΓ, η πορεία της Τιτάν προς τον MSCI και η Intracom εκτός φόρμας.