ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η κατάρρευση των συναλλαγών, η ατάραχη Ideal και η τιμή της Intralot

Η πτώση προς τις 1.180 μονάδες και... βλέπουμε, το «στέγνωμα» των συναλλαγών, ο ρόλος του placement στην Εθνική, η νέα απειλή από τη Fed, το ενημερωτικό της Intralot, η άνοδος της Ideal κόντρα στο ρεύμα και οι πιέσεις στην Πληροφορική.

Με αρνητικό ρεκόρ συναλλαγών ξεκίνησε ο Οκτώβριος για το χρηματιστήριο και η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος δεν αφήνει δίοδο διαφυγής για τους πωλητές. Έτσι, ο νέος μήνας ξεκίνησε στο μοτίβο του Σεπτεμβρίου και χειρότερα, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με απώλειες -1,45% και να απομακρύνεται από τις 1.200 μονάδες.

Μετά τη χθεσινή πτώση οι περισσότεροι αναλυτές «βλέπουν» ασυζητητί τις 1.180 μονάδες και… βλέπουμε. Σημειώνεται ότι οι μετοχές της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας στις δημοπρασίες έκλεισαν στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας. Δηλαδή, χαμηλότερα και από το χαμηλό της συνεδρίασης!

Δύο είναι οι βασικές εστίες προβληματισμού: το μεγάλο πακέτο της Εθνικής που θα βγει τον Νοέμβριο σε συνδυασμό με τις άλλες αυξήσεις κεφαλαίου και η κατάσταση στις ξένες αγορές όπου οι αρνητικές μακροοικονομικές εξελίξεις επιτείνουν τις πιέσεις.

Ο τραπεζικός δείκτης έχασε χθες το όριο των 900 μονάδων για πρώτη φορά από τις 19 Μαΐου 2023, δηλαδή έπεσε σε επίπεδα προ των εκλογών της 21ης Μαΐου, που ήταν η αιτία που «φόρτισε» το momentum της αγοράς, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό… Πιο συγκεκριμένα, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 898,56 μονάδες με πτώση 2,13%, ενώ αρχικά είχε κινηθεί έως το υψηλό των 932,96 μονάδες (+1,61%). Θυμίζουμε πως τον Αύγουστο ο δείκτης υποχώρησε κατά 13,64%, ενώ σε επίπεδο έτους τα κέρδη μειώθηκαν στο +40,28%, ενώ είχαν φτάσει στα τέλη Ιουλίου έως το +73%.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη, 3 Νοεμβρίου 2022 - 2 Οκτωβρίου 2023

Η δημοσίευση αρνητικών στοιχείων για τη μεταποίηση γύρισε χθες σε αρκετά μεγάλη πτώση τις ευρωπαϊκές μετοχές (-1% ο Stoxx 600), ενώ στη συνεδρίαση της Wall Street, παρά την αποφυγή του "shutdown" της κυβέρνησης η νευρικότητα ήταν έντονη και οι δύο βασικοί δείκτες (Dow Jones, S&P 500) έκλεισαν με απώλειες, ενώ μικρά κέρδη είχε ο Nasdaq. Το πρόβλημα, που θα αρχίσει να συζητείται όλο και περισσότερο το προσεχές διάστημα, είναι ότι η χρηματαγορά δίνει πλέον αυξημένες πιθανότητες (από 18% μέχρι πρόσφατα, στο 30% χθες) να προχωρήσει η Fed και σε νέα αύξηση επιτοκίων, ενώ ως τώρα γνωρίζαμε ότι έχει μπει σε παύση.

-- Εθνική Τράπεζα: Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τη διάθεση του 20% των μετοχών της που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ, η μετοχή της τράπεζας βρίσκεται στο επίκεντρο. Χθες ήταν στους αρνητικούς πρωταγωνιστές της συνεδρίασης και μαζί με Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς έκλεισαν σε χαμηλό ημέρας στις δημοπρασίες, δηλωτικό της χθεσινής εικόνας της αγοράς. Πολλοί εκτιμούν ότι η πίεση συνδέεται με τη διάθεση των μετοχών. Το -20% πλησιάζουν οι απώλειες της μετοχής της ΕΤΕ από τα τέλη Αυγούστου, στο -24% η Τρ. Πειραιώς και στο -26,5% η Alpha Bank. Στις τρέχουσες αποτιμήσεις οι μετοχές των τραπεζών είναι κάτι παραπάνω από ελκυστικές δεδομένου του growth story της χώρας και κατ' επέκταση του κλάδου. 

Η πορεία της μετοχής της Εθνικής, 3 Νοεμβρίου 2022 - 2 Οκτωβρίου 2023

-- Intralot: Από μέρα σε μέρα αναμένεται η έγκριση του Ενημερωτικό Δελτίου της αύξησης κεφαλαίου της εταιρείας. Πιθανότατα αυτό θα γίνει αύριο Τετάρτη που είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση της διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Το μεγάλο ερώτημα της αγοράς είναι η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών και, ειδικότερα, αν αυτή θα είναι στη ζώνη των 0,60 ευρώ ανά μετοχή ή αν θα είναι λίγο χαμηλότερα της τιμής της προηγούμενης ΑΜΚ (0,58 ευρώ). Η συμπεριφορά της μετοχής στο ταμπλό δείχνει τιμή κοντά στο 0,60 αλλά και λόγοι γοήτρου ίσως επιβάλλουν τιμή όχι χαμηλότερη των 0,58 ευρώ της προηγούμενης ΑΜΚ. Το σημαντικό είναι ότι σε όλες τις παρουσιάσεις που έγιναν το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο και η αλλαγή σελίδας για την εταιρεία πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ενδιαφέρον που έχει φανεί και στο ταμπλό. Χθες, μια δύσκολη ημέρα, η μετοχή της έκλεισε με κέρδη +3,2% στα 0,645 ευρώ. Πηγές κοντά στην εταιρεία εκτιμούν ότι η έξοδος της μετοχής από το καθεστώς επιτήρησης θα είναι θέμα ωρών μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ. Τουτέστιν, περί τα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου.

Η πορεία της μετοχής της Intralot, 3 Νοεμβρίου 2022 - 2 Οκτωβρίου 2023

-- Ideal: Στους δικούς της ρυθμούς η μετοχή, κέρδισε 2,21% σε μια κακή συνεδρίαση και έκλεισε στα 5,54 ευρώ. Είναι μία από τις λίγες στο ταμπλό που εξακολουθεί να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα υψηλά του 2023 (5,63 ευρώ, στις 10 Αυγούστου). Με το άνοιγμα που έχει κάνει στις δραστηριότητές της, οι αναλυτές την βλέπουν αρκετά πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Θυμίζουμε πρόσφατη ανάλυση της Eurobank, που έδινε τιμή στόχο 7,9 ευρώ.

Η πορεία της μετοχής της Ideal, 3 Νοεμβρίου 2022 - 2 Οκτωβρίου 2023

-- Πληροφορική: Λίγο (ίσως και πολύ) η περίπτωση της Epsilon Net, λίγο τα αποτελέσματα των εταιρειών, στον κλάδο φαίνεται πως βγαίνουν σημαντικές ρευστοποιήσεις εσχάτως. Κάθε ημέρα, τρεις με τέσσερις μετοχές του κλάδου είναι μέσα στην πρώτη 12άδα των απωλειών. Χθες οι Quality & Reliability, Ίλυδα και Real Consulting πιέστηκαν σημαντικά. Η πρώτη, μετά το -5,60% της Παρασκευής, χθες βρέθηκε στην κορυφή των απωλειών σε όλη την αγορά, χάνοντας 12,81%. Η Ίλυδα μετά τις απώλειες 23,44% το Σεπτέμβριο, χθες έχασε 6,98%, πέφτοντας στο 1,20 ευρώ. Η Real Consulting υποχώρησε κατά 4,58%, πέφτοντας στα 2,29 ευρώ. Η Quality & Reliability αποτιμάται στα 15,2 εκατ. ευρώ, η Ίλυδα στα 9,87 εκατ. και η Real Consulting στα 49,2 εκατ. ευρώ.

-- Noval Properties: Αντί να γίνεται ελκυστικό το Χρηματιστήριο για νέες εισαγωγές, παρά τις προσπάθειες, φαίνεται πως οι επιχειρήσεις δεν έχουν πειστεί για τη χρησιμότητά του. Μόνο κάποιες ΑΕΕΑΠ λόγω ειδικού νομικού καθεστώτος, ενώ είναι θετικό ότι η Optima Bank, μια καινούρια τράπεζα, αποφάσισε να εισαχθεί. Χθες, η Noval Properties, ο βραχίονας του ομίλου Viohalco στην ακίνητη περιουσία και μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα στον συγκεκριμένο κλάδο, ανακοίνωσε ότι η προθεσμία εισαγωγής στο ΧΑ παρατάθηκε έως τις 15 Οκτωβρίου 2024. Είναι η δεύτερη παράταση που παίρνει η συγκεκριμένη εταιρεία ώστε να… καθυστερήσει την εισαγωγή της.

-- Ικτίνος: Μετά το -22,05% του Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε τον Οκτώβριο με νέα πτώση 6,84% πέφτοντας στα 0,4560 ευρώ, που είναι νέα χαμηλά 13 περίπου μηνών. Θυμίζουμε ότι η εταιρεία ταλαιπωρείται από την ασθενή ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας και την άνοδο των επιτοκίων.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Οι αγοραστές γκαζώνουν, οι τράπεζες στο προσκήνιο, χρήμα στα mezz και η ΜΥΤΙΛ

Η αγορά ανεβάζει ρυθμούς, η Fed δικαιώνει τους αγοραστές, οι τράπεζες πάλι σε ρόλο πρωταγωνιστή, οι πληρωμές από τα mezz, η ΔΕΗ πλησιάζει τα υψηλά του καλοκαιριού, η ΜΥΤΙΛ πάνω από τα 37 ευρώ και η ΙΝΛΟΤ δοκιμάζει το 1 ευρώ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Το ΔΑΑ στην ελίτ της αγοράς, η ΔΕΗ υπό πίεση και η σύγκριση MOH - ΕΛΠΕ

Το εντυπωσιακό ντεμπούτο του Αεροδρομίου και η είσοδός του στους δείκτες, η ΔΕΗ κράτησε τα 12 ευρώ, γιατί η Motor Oil ξεπερνά συνεχώς τα ΕΛΠΕ, η Intralot έτοιμη για την έκδοση ομολόγου, τα μετρητά της Jumbo και η εκτίναξη της Ικτίνος.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Το τραπεζικό ράλι, η Eurobank πάνω από 7 δισ., η Σαράντης και η Attica Συμμετοχών

Τα κέρδη 8,75% του τραπεζικού δείκτη σε πέντε συνεδριάσεις, η υπεροχή της Eurobank, το υψηλό 52 εβδομάδων της Alpha, η Σαράντης πάνω από τα 9 ευρώ, η αφύπνιση της Attica Συμμετοχών και η Dimand σε ιστορικό χαμηλό.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
MARKET MAKER

Τα δισ. του Αεροδρομίου, το ερώτημα για τα Mezz, η Aegean και η Δομική Κρήτης

Ο χορός των δισ. για το Αεροδρόμιο και τα κεφάλαια επενδυτών που αποδεσμεύονται, η επιβλητική παρουσία των τραπεζών, η αποτίμηση των Mezz, η ισχυρή άνοδος της Aegean και η κόπωση Intrakat - Intralot - Intracom.