ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Δοκιμασία στις 1.150 μονάδες, η Eurobank και το ΤΧΣ, οι αγορές από ΜΥΤΙΛ και η Optima

Οι προσδοκίες για αντίδραση, οι απώλειες 4,57% τον Οκτώβριο, το κλείσιμο της συναλλαγής για τη Eurobank, οι επιθετικές αγορές μετοχών από Mytilineos και η... άγκυρα της Optima στα 7,20 ευρώ.

Παρά τη μικρή βελτίωση του διεθνούς κλίματος (άνοδος 0,28% χθες για τον Stoxx 600), το ΧΑ κινήθηκε στο δικό του μοτίβο, σε άλλη μια πτωτική συνεδρίαση, με τους αγοραστές να παραμένουν στο περιθώριο, όπως φάνηκε και πάλι από τον χαμηλό τζίρο (77,6 εκατ.). Το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη με πτώση -1,38% στις 1.158 μονάδες προδιαθέτει για μια συνεδρίαση σήμερα με αυξημένο τεχνικό ενδιαφέρον, καθώς τίθεται το ερώτημα αν σε αυτό το επίπεδο θα ενεργοποιηθούν αγοραστές για να βγει μια αντίδραση, ή αν θα δοκιμάσει ο Δείκτης καθοδικά και το όριο των 1.150 μονάδων.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη, 9 Ιανουαρίου 2023 – 5 Οκτωβρίου 2023

Πάντως, με… άγριες διαθέσεις έχουν μπει οι πωλητές και τον Οκτώβριο: μετά το -1,72% του Αυγούστου και το -7,86% του Σεπτεμβρίου, ήδη ο Γ.Δ. υποχωρεί στις πρώτες συνεδριάσεις του μήνα κατά 4,57%. Την ίδια ώρα, υπάρχουν μετοχές με μεγάλες απώλειες, όπως η Cenergy Holdings που υποχωρεί κατά 10,5% καθώς είχε πρωτοστατήσει στο πρότερο ράλι, πτώση 10% έχει η Τέρνα Ενεργειακή, άνω του 9% χάνουν οι Viohalco και ElvalHalcor, στο -8,44% η Motor Oil, -7,97% η Ελλάκτωρ, -7,86% η Mytilineos, -6,44% η Τιτάν, -7% η ΓΕΚ Τέρνα, -6,88% η Helleniq Energy κ.ο.κ.

-- Eurobank: Σήμερα εκπνέει η προθεσμία της fast track διαγωνιστικής διαδικασίας του ΤΧΣ για την αναζήτηση καλύτερης τιμής από αυτή που κατέθεσε η Eurobank για την απόκτηση των μετοχών της, που βρίσκονται στον έλεγχο του Ταμείου. Η Eurobank προσέφερε 1,8 ευρώ ανά μετοχή για την απόκτηση του 1,4% των μετοχών του ΤΧΣ, τιμή κατά 23% υψηλότερη της τρέχουσας τιμής της τράπεζας (1,46 ευρώ). Κανένας δεν περίμενε καλύτερη προσφορά από τα 1,8 ευρώ ακόμα και πριν πέσει το ΧΑ και μαζί του η τιμή της Eurobank, οπότε είναι μάλλον δεδομένο ότι σήμερα θα γίνει αποδεκτή η πρόταση της Eurobank. Με την απόκτηση των ίδιων μετοχών (τις οποίες θα ακυρώσει, προς όφελος των μετόχων), η Eurobank είναι η πρώτη τράπεζα που πετυχαίνει την πλήρη αποδέσμευσή της από την κρατική συμμετοχή.

Η πορεία της μετοχής της Eurobank, 18 Ιανουαρίου 2023 – 5 Οκτωβρίου 2023

-- Mytilineos: Συνεχίζεται με ένταση το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών της Μυτιληναίος και κάθε πτώση της μετοχής εκλαμβάνεται από τη διοίκηση ως ευκαιρία για τοποθετήσεις. Όπως εκτιμούν από τον όμιλο, το guidance για τη λειτουργική κερδοφορία του 2023 θα επιτευχθεί άνετα και ενδεχομένως να ξεπεραστεί, ενώ συνεχώς προστίθενται νέα έργα στο χαρτοφυλάκιο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της τελευταίας αγοράς ιδίων μετοχών που έγινε στη συνεδρίασης της Τετάρτης. Αγοράστηκε μεγάλος αριθμός μετοχών της εταιρείας (29.020) με μέση σταθμισμένη τιμή κτήσης τα 31,9 ευρώ, με την αξία της συναλλαγής να ανέρχεται στα 928.588 ευρώ. Συνολικά το χαρτοφυλάκιο ιδίων μετοχών της Μυτιληναίος αριθμεί 4.667.436 ίδιες μετοχές, ποσοστό 3,2664% του συνόλου των μετοχών της. Το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών του ομίλου λήγει τον Οκτώβριο του 2024 και προβλέπει ανώτατη τιμή αγοράς τα 40 ευρώ.

-- Τράπεζες: Ο κλάδος βυθίστηκε εκ νέου χθες, πραγματοποιώντας το μικρότερο τζίρο από τις 27 Απριλίου 2023. Πραγματοποίησε τζίρο 17,94 εκατ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 1,93% με κλείσιμο στις 894,40 μονάδες. Η μετοχή της Eurobank, συνεχίζει να έχει την πιο αμυντική συμπεριφορά. Καταγράφει άνοδο 0,07% τον Οκτώβριο, όταν η Εθνική είναι στο -4,87%, η Πειραιώς είναι στο -4,34% και η Alpha Bank -2,46%.

-- Τράπεζα της Ελλάδος: Υποχώρησε κατά 1,24% την Τρίτη με όγκο μόλις 1.755 τεμάχια. Την Τετάρτη έχασε 4,39% με 54.515 τεμάχια και χθες έκλεισε στο -7,54% με 133.661 τεμάχια! Η μετοχή έκλεισε στα 14,10 ευρώ, που είναι χαμηλό τριών ετών, ενώ ενδοσυνεδριακά είδε και τα 13,90 ευρώ, όταν υποχωρούσε κατά 8,85%. Έλληνες, συντηρητικοί επενδυτές που την έχουν ως… ομόλογο, ρευστοποιούν, καθώς, όπως έγραψε και το BD, δεν θα διανείμει μέρισμα για πρώτη φορά μετά από 95 χρόνια.

Η πορεία της μετοχής της Τράπεζας της Ελλάδος, 18 Ιανουαρίου 2023 – 5 Οκτωβρίου 2023

-- Optima: Στα 7,20 ευρώ έχει... αγκυροβολήσει η μετοχή, σε επίπεδο κλεισίματος, στις δύο πρώτες συνεδριάσεις μετά την εισαγωγή στο ΧΑ. Χθες, ο όγκος συναλλαγών της ημέρας περιορίστηκε στα 215.260 τεμάχια (με ένα πακέτο 30.000 μετοχών), ενώ την πρώτη ημέρα ήταν πολύ υψηλός, στα 2.518.636. Στο κλείσιμο έμειναν ανεκτέλεστες εντολές πώλησης 133.356 μετοχών στα 7,20 ευρώ. Το χαμηλό ημέρας ήταν στα 7,12 ευρώ, ενώ την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης είχε πέσει ως τα 6,88 ευρώ. Όλα αυτά σημαίνουν ότι σταδιακά ομαλοποιείται η διαπραγμάτευση της μετοχής. Πάντως, προς το παρόν δεν έχει εμφανιστεί η ζήτηση που θα μπορούσε να την οδηγήσει υψηλότερα, κάτι βέβαια που γενικά δεν είναι εύκολο, όταν το ντεμπούτο της συνέπεσε με κακές ημέρες για την αγορά.

-- Dimand: Έπεσε στα 11,40 ευρώ, απέχει μόλις 40 cents από τα ιστορικά χαμηλά των 11 ευρώ υπό την πίεση της γενικότερης κατάστασης στο ΧΑ. Υποχωρεί κατά 23,49% το 2023. Εισήλθε, θυμίζουμε, στα 15 ευρώ στις 6 Ιουλίου 2022. Σημαντική η βελτίωση των μεγεθών της εταιρίας στο πρώτο εξάμηνο. Ο κλάδος της ακίνητης περιουσίας, μολονότι σε επιχειρηματικό επίπεδο συγκεντρώνει κεφάλαια και γενικώς έχει momentum, χρηματιστηριακά είναι ανύπαρκτος. Θυμίζουμε πως η Noval, ο βραχίονας του ομίλου Viohalco στην αξιοποίηση ακινήτων, πήρε παράταση εισαγωγής στο Χ.Α. έως τις 15 Οκτωβρίου 2024.

Η πορεία της μετοχής της Dimand, 18 Ιανουαρίου 2023 – 5 Οκτωβρίου 2023

-- Intralot: Άψογη συμπεριφορά για μετοχή που ετοιμάζεται για μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου. Άνοδος 2,38% χθες, στα 0,645 ευρώ, με αυξημένο τζίρο (304.192 ευρώ). Έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη το σχέδιο της διοίκησης για μια αύξηση που δώσει τέλος στα χρηματοοικονομικά προβλήματα ετών (αρνητικά κεφάλαια, υψηλός δανεισμός), απελευθερώνοντας την εταιρεία για να κάνει τη δουλειά της και δίνοντας τέλος στον χρηματιστηριακό «πονοκέφαλο» της διαπραγμάτευσης υπό επιτήρηση. Θυμίζουμε ότι χθες εγκρίθηκε το ενημερωτικό και σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
MARKET MAKER

Τι βάρυνε την αγορά, η επιστροφή της Intralot και το μονότερμα της Eurobank

Η αποκοπή μερισμάτων που βάρυναν την αγορά, η άνοδος - κόντρα της Eurobank στις νέες τραπεζικές πιέσεις, η επιστροφή της Intralot στον Γενικό Δείκτη και το άλμα της μετοχής και η ανώμαλη προσγείωση της Aegean.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Το Χρηματιστήριο, η ημέρα της Ανεξαρτησίας, η Mytilineos και οι Εργατικοί

Γιατί η αυριανή συνεδρίαση είναι κρίσιμη για την πορεία της αγοράς, πώς μια νίκη των Εργατικών στη Βρετανία θα δώσει ώθηση στη Metlen, το άλμα της Intralot, ο ΟΤΕ και οι δύο ταχύτητες στα διυλιστήρια.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
MARKET MAKER

Τα μεθεόρτια της Alpha, ο νέος καταλύτης για την αγορά και το +18% της ΜΥΤΙΛ

Πώς αλλάζει το δεδομένα για τις τραπεζικές μετοχές η προσφορά Unicredit για την Alpha Bank, η Eurobank ξανά στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων, το ανοδικό σερί της Mytilineos, το ξέσπασμα της Aegean και η ΕΚΤΕΡ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Οι άγριες διακυμάνσεις στο ταμπλό, η επίδειξη ισχύος της ΜΥΤΙΛ και η Prodea

Η απότομη βουτιά που έκοψε τα κέρδη της αγοράς, η «γραμμή» από τις ΗΠΑ για τα χρηματιστήρια, ο τζίρος των 72 εκατ. σε τρεις συνεδριάσεις στη ΜΥΤΙΛ, η συναλλαγή... μίας μετοχής της Prodea και η ξεχωριστή πορεία της Autohellas.
MARKET MAKER

Ο κλοιός των πιέσεων, οι αναβαθμίσεις των τραπεζών, το +20% της MIG και η Intralot

Το «αναιμικό» αγοραστικό ενδιαφέρον και οι 90 «κόκκινες» μετοχές στο ταμπλό, η απόφαση στην Κύπρο και το άλμα της MIG, οι αναβαθμίσεις των τραπεζών από Moody's - Fitch και η σταθερότητα της Intralot ενόψει της ΑΜΚ.