ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Η Μικρή Βενετία Μυκόνου
Η Μικρή Βενετία στη Μύκονο σούρουπο, δημοφιλές σημείο για τουρισμό και βόλτες.

Μεγάλος ασθενής η Μύκονος στον τουρισμό, αναζητούνται επειγόντως λύσεις

Οι προσπάθειες των μεγάλων ξενοδοχείων να δείξουν ένα πρόσωπο που συμβαδίζει με την αειφόρο ανάπτυξη είναι προφανείς, τη στιγμή που η πολυκοσμία και οι αυθαιρεσίες επιβαρύνουν το νησί κάθε καλοκαίρι.

Στη Μύκονο ψάχνουν απεγνωσμένα για λύσεις. Για πρώτη φορά οργανώθηκε συνέδριο για τη βιωσιμότητα στον τουρισμό στο νησί το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ενώ τον περασμένο μήνα διεξήχθη το πρώτο συνέδριο για τον αθλητικό τουρισμό και την ευεξία ειδικά για τη Μύκονο. Επίσης, οι προσπάθειες των μεγάλων ξενοδοχείων να δείξουν ένα πρόσωπο που συμβαδίζει με την αειφόρο ανάπτυξη είναι προφανείς, τη στιγμή που η πολυκοσμία και οι αυθαιρεσίες επιβαρύνουν το νησί κάθε καλοκαίρι.

Στο συνέδριο για το sports tourism, έγινε εκτενής αναφορά στην ανάγκη για ένα νέο βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης σε ένα νησί που απολάμβανε τεράστια επιτυχία χάρη σε μια παλιά συνταγή που συνδυάζει τη χλιδή και τη διασκέδαση σε ένα κοσμοπολίτικο περιβάλλον. Η πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Άντζελα Γκερέκου, τόνισε ότι η Μύκονος είναι ένα από τα μεγαλύτερα brand για την ευεξία και οφείλει να κάνει έναν επαναπροσδιορισμό προς αυτή την κατεύθυνση.

Για πολλούς, όμως, το πρόβλημα της Μυκόνου δεν περιορίζεται στο θέμα του branding αλλά είναι πολύ βαθύτερο. H άναρχη δόμηση, η μη εφαρμογή του νόμου στον επιχειρηματικό κόσμο και οι αδύναμες υποδομές έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον που παράγει αρνητικές ταξιδιωτικές εμπειρίες, όπως φαίνεται τόσο στα δημοσιεύματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης όσο και στις αναρτήσεις των influencer.

Οι νέες συνθήκες απαιτούν ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης ώστε να παραμείνει το νησί η «ναυαρχίδα» του ελληνικού τουρισμού. Ειδικοί τονίζουν ότι με τη συμμετοχή των αρχών, των επιχειρηματιών και των κατοίκων, χρειάζεται μία μακρόχρονη λύση που θα προσβλέπει στις επόμενες δεκαετίες και όχι μόνο στο 2024 και το 2025.

Ο Γιάννης Ξυλάς, CEO της εταιρείας εκτίμησης ακινήτων GEOAXIS, αναφέρει σε δηλώσεις του στο Business Daily, ότι πρώτα θα πρέπει να διατυπωθεί καθαρά το πρόβλημα, να συμφωνηθεί η κρισιμότητα της κατάστασης και μετά να ληφθούν οι δύσκολες αποφάσεις. «Εάν κάποιος δει την Μύκονο από ψηλά σήμερα θα διαπιστώσει την εξαιρετικά άναρχη ανάπτυξη, την πολυεπίπεδη αλλοίωση του αναγλύφου και την πλήρη έλλειψη σχεδιασμού. Φοβάμαι ότι η ζημιά στο νησί των ανέμων είναι ανεπίστρεπτη», τονίζει ο ίδιος.

Η επίθεση

Το περιστατικό που σημειώθηκε στις αρχές Μαρτίου, όπου δέχθηκε μια επίθεση ο αρχαιολόγος ο οποίος ήταν επικεφαλής του τμήματος που εκδίδει τις οικοδομικές άδειες, είναι ίσως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Εκτός από το γεγονός ότι αποτέλεσε κακό οιωνό για τη φετινή σεζόν, ανέδειξε και το πρόβλημα του παρακράτους που έχει αναπτυχθεί στο νησί. Βλέποντας «ξαφνικά» το πρόβλημα, λίγους μήνες πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, η κεντρική κυβέρνηση κινήθηκε αποφασιστικά στην επιβολή της τάξης σε κρίσιμα θέματα που αφορούν την πολεοδομία, όπως και την αστυνόμευση.

Ωστόσο, πάλι, πρόκειται για εύκολα μέτρα που επιδιώκουν λύσεις της στιγμής. Σε μακροχρόνιο ορίζοντα, γίνονται κάποια βήματα αλλά οι αλλαγές απαιτούν συγκρούσεις με παλιές νοοτροπίες και ισχυρά συμφέροντα σε μια συντονισμένη προσπάθεια της κεντρικής κυβέρνησης και των δημοτικών αρχών. «Δυστυχώς καμία τοπική Αρχή δεν μπορεί να ελέγξει τον αριθμό των οικοδομικών αδειών ώστε πρώτα να βελτιώσει τις υποδομές και ύστερα να υποδεχθεί νέα ακίνητα, με αποτέλεσμα να τρέχει πίσω αντί να διαμορφώνει τους όρους της ανάπτυξης», αναφέρει ο κ. Ξυλάς.

«Το θέμα είναι τεράστιο, δυσεπίλυτο, χαϊδεύει την μικροιδιοκτησία όλως μας και καθώς ξεπερνά τον ορίζοντα της τετραετίας, καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν είχε ούτε το όραμα, ούτε την διάθεση για ρήξεις», υπογραμμίζει ο ίδιος. Πέρυσι τον Σεπτέμβρη, ο Δήμος Μυκόνου προχώρησε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το ΕΜΠ για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος με θέμα «Ερευνητική και Επιστημονική υποστήριξη του Δήμου Μυκόνου κατά τη διαδικασία εκπόνησης του ΕΠΣ και τη διαμόρφωση κατευθύνσεων πολιτικής για το χωρικό σχεδιασμό». Με χρονικό ορίζοντα τους 24 μήνες, το έργο θα εκπονηθεί σε τρεις φάσεις με την πρώτη να έχει ήδη παραδοθεί στον δήμο.

Εντωμεταξύ, φαίνεται το μήνυμα ότι το μοντέλο ανάπτυξης της Μυκόνου είναι ξεπερασμένο έχει ήδη κάποιους αποδέκτες. Πηγές αναφέρουν στο Business Daily πως ο δήμος της Μυκόνου πήρε την απόφαση να οργανώσει το συνέδριο «Ο Τουρισμός ως Παράγοντας Ριζικών Μεταβολών στις Κυκλάδες τον 20ο και 21ο αιώνα. Η Βιωσιμότητα στο Επίκεντρο», πριν σημειωθούν οι φετινές κακές επιδόσεις, δηλαδή γύρω στο Φεβρουάριο, βλέποντας ότι απαιτείται μια αλλαγή ρότας.

Επίσης, η Μύκονος έχει γίνει για πολλούς δήμους το παράδειγμα προς αποφυγήν, ακόμα και μια νέα πηγή επισκεπτών. Στο blog theinvisibletourist.com, που επισκέπτονται περίπου 3 εκατ. αναγνώστες το χρόνο, η συντάκτρια που επισκέφθηκε τη Μύκονο φέτος κάνει λόγο για υπερβολικά στενά σοκάκια γεμάτα τραπεζοκαθίσματα όπου δεν υπολογίζεται ο πελάτης. «Το’ ξερα ότι θα έπρεπε να είχα πάει στην Κέρκυρα», προσθέτει η ίδια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΘ Θεσσαλονίκης πύργος ΟΤΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Sold out σημειώθηκε στα ξενοδοχεία λόγω ΔΕΘ και συναυλίας Ρέμου

Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί σήμερα τη 90ή ΔΕΘ και τη μεγάλη συναυλία του Αντώνη Ρέμου, με χιλιάδες επισκέπτες. Ξενοδοχεία και εστιατόρια είναι γεμάτα, ενώ η Τροχαία εφαρμόζει ειδικά μέτρα για να εξασφαλίσει ομαλή κυκλοφορία.
Ενετικό λιμάνι Χανίων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επεκτείνεται η τουριστική σεζόν στην Κρήτη έως 20 Οκτωβρίου με υψηλή πληρότητα

Ισχυρή παραμένει η δυναμική του τουρισμού στην Κρήτη με υψηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία, ευνοϊκό καιρό και 1,67 εκατ. διεθνείς αεροπορικές θέσεις για Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, ενώ πολλά ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοιχτά ως τα μέσα Νοεμβρίου.
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συζήτηση Άννας Καραμανλή για τη Θεσσαλονίκη ως city break προορισμό

Συνάντηση εργασίας είχαν η υφυπουργός Τουρισμού Άννα Καραμανλή με εκπροσώπους ξενοδόχων για τη δυναμική της Θεσσαλονίκης ως city break και τις προκλήσεις της, με έμφαση στις τουριστικές υποδομές και την αεροπορική συνδεσιμότητα.
Ελληνική Στατιστική Αρχή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: 1,3% αύξηση στις αφίξεις σε ξενοδοχεία τον Ιούνιο 2026

Αύξηση 1,3% κατέγραψαν τον Ιούνιο οι αφίξεις στα τουριστικά καταλύματα, φτάνοντας τα 5,58 εκατ., ενώ οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 1,4%. Η άνοδος οφείλεται κυρίως στους αλλοδαπούς, που κάλυψαν το 82% των αφίξεων.
Θεσσαλονίκη πολυκατοικίες άποψη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στέγαση πυρόπληκτων Χαλκιδικής σε ξενοδοχεία Θεσσαλονίκης

Υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια στη Θεσσαλονίκη για τους πολίτες που απομακρύνθηκαν λόγω της φωτιάς στη Χαλκιδική, σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, η οποία συντονίζει τη φιλοξενία σε συνεργασία με τα μέλη της.
Δωμάτιο ξενοδοχείου πολυτελείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξενοδόχοι στη Θεσσαλονίκη προσφέρουν δωμάτια σε πυρόπληκτους Χαλκιδικής

Ξενοδόχοι Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, προσφέρουν δωμάτια σε πυρόπληκτους της Σίβηρης μέσω ειδικής πλατφόρμας, λόγω υψηλής πληρότητας στην περιοχή λόγω Δεκαπενταύγουστου.