ΓΔ: 1451.18 -0.26% Τζίρος: 24.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:16:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Evropaiki Enosi, EU, European Union
Φωτο: Shutterstock

Πλησιάζει σε συμφωνία το Ecofin για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Σαφείς κανόνες για τη μείωση των ελλειμάτων ζητά η Γερμανία, ενώ έχει επιτευχθεί συμβιβασμός για το 90% των θεμάτων υπό διαπραγμάτευση.

Με αμοιβαίους συμβιβασμούς αλλά χωρίς «λευκό καπνό» ολοκληρώθηκε η σχεδόν ολονύκτια διαπραγμάτευση των υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης για τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα υπάρχει αρκετή αισιοδοξία ότι τελικά θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία πριν από το τέλος του 2023 και να πραγματοποιηθεί μία νέα έκτακτη σύνοδος πριν από τα Χριστούγεννα.

Την παραπάνω αισιοδοξία εξέφρασε ο Γάλλος υπ. Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, σε σημερινές του δηλώσεις υποστηρίζοντας ότι έχει υπάρξει σύγκλιση απόψεων για το 95% των θεμάτων που έχουν τεθεί προς διαπραγμάτευση, υπογραμμίζοντας ότι «Εάν υπάρξει νέο Ecofin πριν από τις 25 Δεκεμβρίου, η Γαλλία θα συμμετάσχει ευχαρίστως για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας σχετικά με τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης». 

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπ. Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, τοποθετεί το ποσοστό στο… 92%, αλλά εμφανιζόμενος και αυτός αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία πριν από το τέλος του έτους. Ο κ. Λίντνερ δήλωσε ότι υπάρχει πλέον γενική συμφωνία ότι τα ελλείμματα και η μείωση του χρέους χρειάζονται σαφείς κανόνες. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα υπερβολικά ελλείμματα πρέπει να μειωθούν.

Υπενθυμίζεται ότι η η Γαλλία θέλει ευελιξία στον ρυθμό μείωσης υπερβολικού ελλείμματος, ώστε να δημιουργείται περιθώριο για επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη, την τεχνητή νοημοσύνη και την ψηφιοποίηση. Αρχικά ζήτησε και εξαίρεση των αμυντικών δαπανών μετά από αίτημα της Ελλάδας, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, όλα δείχνουν ότι θα «θυσιάσει» αυτήν την πρόταση προκειμένου να στηρίξει τους υπόλοιπους στόχους της.

Από την πλευρά της η Γερμανίας έχει ζητήσει από τις υπερχρεωμένες χώρες της Ένωσης, όπως η Ελλάδα και Ιταλία, να μειώνουν το χρέος κάθε χρόνο κατά τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ τους, μία πρόταση, όμως, που έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ μεγάλες αντιδράσεις και από την Ιταλία, με την πρωθυπουργό της χώρας, Τ. Μελόνι, να δηλώνει ότι είναι πρόθυμη να ασκήσει ακόμη και veto στη διαδικασία αναθεώρησης των κανόνων.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες ημέρες. Είπε ότι εξακολουθούν να συζητούνται νομικές και τεχνικές πτυχές, καθώς και το περιθώριο ελιγμών για τις επενδύσεις.

Η μεταρρύθμιση των κανόνων, οι οποίοι στηρίζουν το νόμισμα του ευρώ θέτοντας όρια για το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ και για τα ελλείμματα στο 3%, είναι απαραίτητη, διότι η εκτίναξη του δημόσιου χρέους μετά την πανδημία COVID-19 κατέστησε το υφιστάμενο πλαίσιο μη ρεαλιστικό.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει επίσης να βρουν τρόπους ώστε οι κανόνες να επιτρέψουν τις μεγάλες δημόσιες επενδύσεις που απαιτούνται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μια πρόκληση που το παλιό σύστημα δεν αντιμετωπίζει.

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο, η χώρα της οποίας ασκεί την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, δήλωσε ότι θα μπορούσε να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών του Ecofin πριν από το τέλος του έτους. Μια συνάντηση θα ήταν πιθανότατα την εβδομάδα που αρχίζει στις 18 Δεκεμβρίου, μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

Η μεταρρύθμιση που συζητείται αποσκοπεί στην ελάφρυνση των σημερινών απαιτήσεων δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσφέροντας σε κάθε χώρα εξατομικευμένες πορείες μείωσης του χρέους σε διάστημα τεσσάρων έως επτά ετών, μαζί με κίνητρα για επενδύσεις. Ο χρόνος πιέζει, διότι οι νέοι κανόνες πρέπει να λάβουν την έγκριση του σημερινού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο θα διαλυθεί τον Απρίλιο πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2023

Στο 0,8% υποχωρούν οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης και της ΕΕ. Στο 5,6% αναμένεται να διαμορφωθεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη και «καμπανάκι» για τη γερμανική οικονομία.