Φωτο: ΑΠΕ

Ευνοϊκές ρυθμίσεις δανείων φέρνουν οι τιτλοποιήσεις

Είναι προς το συμφέρον των εταιρειών που θα αναλάβουν τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων να προσφέρουν στους δανειολήπτες καλές λύσεις, τόνισε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός.

Λύσεις για τη ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων καλύτερες από αυτές που πρότειναν οι τράπεζες στους δανειολήπτες θα προσφέρουν οι εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης δανείων που θα τιτλοποιηθούν, όπως τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, μιλώντας στη Βουλή για το σχέδιο «Ηρακλής».

Με αυτό τον τρόπο, ο κ. Ζαββός δίνει μια απάντηση στις ανησυχίες που διατυπώνονται ενόψει της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων για πιθανές επιθετικές τακτικές από τις εταιρείες διαχείρισης προς τους δανειολήπτες.

Ο υφυπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι με τις τιτλοποιήσεις τα δάνεια μεταφέρονται σε εταιρείες ειδικού σκοπού και τίθενται υπό τη διαχείριση αδειοδοτημένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση απαιτήσεων, οι οποίες «έχουν κάθε συμφέρον να προσεγγίσουν τους δανειολήπτες με διάθεση λύσης», καθώς η ρευστοποίηση των εξασφαλίσεων παίρνει χρόνο και έχει υψηλό κόστος.

Οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων θα έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν «ευχερέστερες λύσεις» στους δανειολήπτες, τόνισε ο κ. Ζαββός, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν οι τράπεζες έδειξαν δυστοκία στις αναδιαρθρώσεις δανείων, είτε από φόβο των υπαλλήλων για διώξεις, ή επειδή θα επιβαρύνονταν τα κεφάλαιά τους. Αντίθετα, οι διαχειριστές απαιτήσεων μπορούν να κινηθούν με μεγαλύτερη ευελιξία, όπως ανέφερε.

Ο υφυπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι στις τιτλοποιήσεις επιτρέπεται από το νόμο να ενταχθούν και εξυπηρετούμενα δάνεια, όχι μόνο καθυστερούμενα, αλλά εκτίμησε ότι αυτό δεν θα γίνει σε μεγάλη έκταση, αλλά σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Για το σχέδιο «Ηρακλής», ο κ. Ζαββός υπογράμμισε ότι έχει την ψήφο εμπιστοσύνης όλων των ευρωπαϊκών θεσμών και των επενδυτικών οίκων, ενώ όλες οι συστημικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν. Το Δημόσιο θα παρακολουθεί στενά τις διαδικασίες των τιτλοποιήσεων και θα υποβάλλει προτάσεις, επειδή θα προσφέρει τις εγγυήσεις του.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, ο κ. Ζαββός απέφυγε να προεξοφλήσει αν θα χαρακτηριστούν εποπτικά ως μηδενικού ρίσκου οι senior τίτλοι που θα έχουν την εγγύηση του Δημοσίου. Αυτό, όπως είπε, είναι κάτι που πρέπει να απαντήσει ο επόπτης, όταν θα έχει στα χέρια του τους φακέλους.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο» στο σχέδιο Ηρακλής από κυβέρνηση και τραπεζίτες

Το απόγευμα η τελική σύσκεψη στο υπ. Οικονομικών για να οριστικοποιηθεί το προσχέδιο νόμου για τις τιτλοποιήσεις δανείων με εγγυήσεων του Δημοσίου. Θα σταλεί σε Κομισιόν και ΕΚΤ, πριν κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.