Φωτο: Shutterstock

Αρχίζει η ιδιωτικοποίηση τεσσάρων λιμένων, αναζητείται σύμβουλος

Προκήρυξη για την εξεύρεση συμβούλου, ο οποίος θα εξετάσει τα οικονομικά στοιχεία δέκα λιμένων και θα προτείνει τέσσερις για ιδιωτικοποίηση δημοσίευσε το ΤΑΙΠΕΔ.

Στο σημείο εκκίνησης βρίσκεται η διαδικασία αξιοποίησης λιμένων από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς το Ταμείο δημοσίευσε πρόσκληση για την επιλογή συμβούλου, ο οποίος θα αναλάβει να αξιολογήσει τα οικονομικά στοιχεία και τα επιχειρησιακά σχέδια 10 λιμένων που προορίζονται για αξιοποίηση και να προτείνει τους τέσσερις λιμένες που είναι σκόπιμο να ιδιωτικοποιηθούν, με την πώληση πλειοψηφικών πακέτων μετοχών σε ιδιώτες.

Ειδικότερα, το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευσε Πρόσκληση Υποβολής Προσφοράς για πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου σε σχέση με το έργο αξιοποίησης των 10 Λιμένων. Το έργο αφορά την αξιοποίηση έως και 4 Λιμένων με τη μορφή πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών. Ο σύμβουλος, σύμφωνα με την προκήρυξη, θα προσληφθεί για 24 μήνες, ή για όσο χρόνο απαιτηθεί για την ολοκλήρωση του έργου του, με πλαφόν αμοιβής τα 120.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ, το χαρτοφυλάκιο του Ελληνικού Κράτους περιλαμβάνει 10 λιμάνια με τη μορφή ανωνύμων εταιρειών: Βόλου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Καβάλας. Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 100% των μετοχών των εταιριών οι οποίες έχουν την διαχείριση των λιμένων αυτών μέχρι το 2042. Το Ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης του πλέον κατάλληλου τρόπου αξιοποίησης των ως άνω λιμένων.

Σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ ως τώρα είναι η EY (χρηματοοικονομικός), η KLC Law Firm (νομικός) και οι Doxiadis Associates / Port Consultants Rotterdam (τεχνικός - εμπορικός σύμβουλος).

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρέχουν» άμεσα οι ιδιωτικοποιήσεις ΛΑΡΚΟ, ΔΕΔΔΗΕ και αποθήκης αερίου

Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο επόμενο διάστημα θα εκδοθεί απόφαση της ΡΑΕ για τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ ως το 2024 και θα τιμολογηθεί η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στη Καβάλα. Τί θα γίνει με τη ΛΑΡΚΟ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας - Πλακιωτάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης για την οικονομία

Σε δύο εβδομάδες, και παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί, παγκοσμίως, η υγειονομική κρίση, ισχυροί διεθνείς και ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι δίνουν, με τη συμμετοχή τους σε τρεις διαγωνισμούς ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης, τονίζουν οι υπουργοί.