ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Στα 203,84 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός των Σχεδίων Βελτίωσης

Στόχος της αύξησης του προϋπολογισμού στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Έβρου είναι η κάλυψη των επιλέξιμων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από υποψηφίους αυτών των περιοχών, που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Στα 203.840.000 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός των Σχεδίων Βελτίωσης, αυξημένος κατά 23.840.000 ευρώ, όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο αρμόδιος υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, σε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη.

Στόχος της αύξησης του προϋπολογισμού στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Έβρου είναι η κάλυψη των επιλέξιμων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από υποψηφίους αυτών των περιοχών, που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

«Απόλυτα συνεπείς σε όσα έχουμε εξαγγείλει, προχωρούμε στην ενίσχυση του προϋπολογισμού για τα Σχέδια Βελτίωσης, στη Θεσσαλία και στον Έβρο, ώστε να ενταχθούν και οι επιλαχόντες. Συνεχίζουμε να είμαστε στο πλευρό των παραγωγών σε όλη την Ελλάδα, αλλά πρωτίστως στις περιοχές που δοκιμάσθηκαν έντονα από ακραία φυσικά φαινόμενα» είπε ο κ. Αυγενάκης και προσέθεσε: «Μέσα από το ενισχυμένο Πρόγραμμα για τα Σχέδια Βελτίωσης, συνεχίζουμε την προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα. Με πράξεις στηρίζουμε τους Έλληνες παραγωγούς και τους οπλίζουμε με όλα τα αναγκαία εφόδια για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του σήμερα, αλλά και τις προκλήσεις του αύριο».

Ο νέος προϋπολογισμός της δράσης έχει ως εξής:

Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 23.300.000 ευρώ

Κεντρικής Μακεδονίας 33.660.000 ευρώ

Δυτικής Μακεδονίας 16.760.000 ευρώ

Θεσσαλίας 36.500.000 ευρώ

Ηπείρου 8.520.000 ευρώ

Ιονίων Νήσων 2.560.000 ευρώ

Δυτικής Ελλάδας 18.050.000 ευρώ

Στερεάς Ελλάδας 13.150.000 ευρώ

Πελοποννήσου 16.690.000 ευρώ

Αττικής 2.760.000 ευρώ

Βορείου Αιγαίου 9.940.000 ευρώ

Νοτίου Αιγαίου 3.780.000 ευρώ

Κρήτης 18.170.000 ευρώ

Σύνολο 203.840.000 ευρώ

Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε το ΥΠΑΑΤ, εντός των επόμενων ημερών θα ολοκληρωθούν οι εργασίες των γνωμοδοτικών επιτροπών στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Κρήτης, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ενώ μέχρι το τέλος του έτους αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολο των Περιφερειών της χώρας.

Στη συνέχεια, ανάλογα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, από τα οποία θα καθοριστεί η ζήτηση σε κάθε Περιφέρεια, θα καταμεριστεί επιπλέον ποσό ως υπερδέσμευση για την κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων επιλέξιμων αιτήσεων.

Ως επιλέξιμες επενδύσεις μπορεί να κριθούν όλα τα πάγια επενδυτικά αγαθά που είναι καινούρια και αμεταχείριστα, προσαρμόζονται λειτουργικά στις συνθήκες και στις δραστηριότητες της εκμετάλλευσης και έχουν δυναμικότητα, μέγεθος, ποσότητα ανάλογες της παραγωγικής ικανότητας της εκμετάλλευσης. Επίσης, ενισχύονται οι αναγκαίες μελέτες και το απαραίτητο λογισμικό.

Ενδεικτικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών είναι τα κτίρια, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, η εγκατάσταση φυτειών, οι επενδύσεις που συμβάλουν στην αξιοποίηση ΑΠΕ, η αγορά γης όμορης προς ιδιόκτητη γη.

Για όλες τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ως όριο αιτούμενου προϋπολογισμού που δύναται να ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς για τον προσδιορισμό της στήριξης, ορίζονται τα 150.000 ευρώ.

Ωστόσο, ο ανώτατος αιτούμενος προϋπολογισμός δύναται να αυξηθεί, έως και τις 250.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι η τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης του έτους 2022, ανέρχεται τουλάχιστον στο 20% του αιτούμενου προϋπολογισμού.

Η ένταση ενίσχυσης, ανάλογα με την ιδιότητα του δικαιούχου και τον τόπο μόνιμης κατοικίας του κυμαίνεται από 40% έως 80%.

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις βρεφονηπιακών σταθμών

Η υποβολή των αιτήσεων και των αντίστοιχων, κατά περίπτωση, δικαιολογητικών γίνεται μόνο μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε) www.eetaa.gr.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Μητσοτάκης: Μέσα στο καλοκαίρι ο νέος κανονισμός για τον ΕΛΓΑ

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα πως στέκεται δίπλα στους ανθρώπους του κλάδου, αντιμετωπίζοντας δομικά ζητήματα που σχετίζονται με το κόστος παραγωγής.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλή πτήση το πρωτογενές πλεόνασμα, υπέρβαση 6,2% στα έσοδα φόρων

Σε ταμειακούς όρους, το πλεόνασμα του πενταμήνου είναι 2,352 δισ. πάνω από τον στόχο. Σε δημοσιονομικούς η υπέρβαση είναι μικρότερη. Κοντά στα 25 δισ. τα φορολογικά έσοδα, κάτω από τον στόχο οι δαπάνες.
xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπέρασαν τα 20 δισ. τα φορολογικά έσοδα, ώθηση από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος

Επιβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο α' τετράμηνο, με το πρωτογενές πλεόνασμα να είναι υψηλότερο από τα 3,2 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας, εκ νέου, κατά πολύ τον στόχο.