ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Αναπτύσσονται ισχυροί δεσμοί συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ

Ο πρέσβης του Ισραήλ αναφέρθηκε στην ισχυρή στρατηγική σχέση που έχει αναπτυχθεί με την Ελλάδα και σημείωσε τις επενδυτικές προοπτικές που ανοίγονται με εισροή ισραηλινών επιχειρηματικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία.

Τις επενδυτικές προοπτικές επιχειρηματικών κεφαλαίων του Ισραήλ στην Ελλάδα που θα ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών και την δυναμική του τουρισμού που αναπτύσσεται σημείωσε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αρμάνι που θα μιλήσει στο 2ο Thessaloniki Regional Forum, ενώ τονίζει πως «η τωρινή κατάσταση στο Ισραήλ δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο ανησυχίας γι' αυτή τη σχέση».

Για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από το Ισραήλ προς την χώρα μας, ο Ισραηλινός πρέσβης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ ανέφερε πως «Έχουμε ήδη δει πολλούς Ισραηλινούς τουρίστες να έρχονται στην Ελλάδα κι έναν αυξανόμενο αριθμό Ελλήνων να επισκέπτεται το Ισραήλ αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Ελπίζω ότι θα υπάρξουν περισσότερες πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών. Ελπίζω ότι αυτή τη χρονιά θα σηματοδοτήσει και μια συγκεκριμένη πολιτιστική συνεργασία».

Ο κ. Αμράνι συμπληρώνοντας ανέφερε πως «Η δυναμική του τουρισμού στην Ελλάδα (για τους Ισραηλινούς) έγκειται στη γεωγραφική εγγύτητα, το κόστος, την ατμόσφαιρα, τον καιρό και τη φιλοξενία των Ελλήνων. Επιπλέον στην πλούσια ιστορία της, τη θάλασσα, τα νησιά και τα βουνά. Η Ελλάδα έχει πάρα πολλά να προσφέρει και ο ισραηλινός τουρισμός στην Ελλάδα δεν περιορίζεται φυσικά μόνο στα κέντρα των πόλεων, στα βουνά ή στα νησιά. Οι Ισραηλινοί ταξιδεύουν συχνά και η Ελλάδα προσφέρει διαφορετικές εμπειρίες. Οι αριθμοί (των επισκεπτών) είναι πολύ υψηλοί και εικάζω ότι πολλοί είναι αυτοί που επισκέπτονται την Ελλάδα περισσότερες από μία φορές τον χρόνο. Η δυναμική υπάρχει. Νομίζω ότι δύο λόγοι αποτελούν το "κλειδί" του τουρισμού: η γεωγραφική εγγύτητα και η ατμόσφαιρα της χώρας- ο ζεστός καιρός, οι ζεστοί άνθρωποι, η φιλοξενία. Όταν είσαι σε ταξίδι θέλεις να αισθάνεσαι ότι ταξιδεύεις αλλά όχι ότι είσαι και πολύ μακριά από το σπίτι. Η Ελλάδα είναι ο ιδανικός προορισμός».

Για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ ο κ. Αμράνι τόνισε πως «και στο οικονομικό πεδίο υπάρχουν πολλά περισσότερα να γίνουν. Υπάρχει μια συγκεκριμένη προοπτική για επενδύσεις στην Ελλάδα και μια συγκεκριμένη προοπτική για οικονομική συνεργασία. Γνωρίζω ότι πολλοί Ισραηλινοί επενδύουν τώρα στο real-estate και στον τουρισμό στην Ελλάδα. Θα έλεγα, ωστόσο, ότι υπάρχουν κι άλλοι τομείς πέραν του real-estate και του τουρισμού, όπως οι κοινοπραξίες. Στη Θεσσαλονίκη γνωρίζω ότι υπάρχει μια κοινή επιστημονική ερευνητική προσπάθεια μεταξύ επιστημόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και Ισραηλινών επιστημόνων. Νομίζω ότι το μέλλον αυτής της συνεργασίας είναι μέσω της επιστημονικής συνεργασίας και της οικονομικής εφαρμογής της».

Για τον αγωγό EastMed ο ισραηλινός πρέσβης σημείωσε πως αποτελεί «Ο EastMed είναι ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής. Είναι ένα έργο συγκεκριμένης στρατηγικής, οικονομικής και πολιτικής προστιθέμενης αξίας. Υπάρχει καλή πρόθεση από την πλευρά του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά θα πρέπει να βρούμε μια αγορά, θα πρέπει να βρούμε έναν προορισμό για τον EastMed. Κι έως ότου οι Ιταλοί δεν είναι πλήρως μέσα σ' αυτό, είναι πολύ θεωρητικό. Το Ισραήλ στηρίζει το έργο, το Ισραήλ πιστεύει στο έργο. Έχουμε το αέριο, χρειάζεται να βρούμε την αγορά. Έχουμε την τοπική ισραηλινή αγορά κι έχουμε και την περιφερειακή αγορά, τις συμφωνίες αερίου με την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Ελπίζω ότι αυτή η ιδέα δεν θα μείνει στα χαρτιά για πολύ ακόμα»

Παράλληλα υπογράμμισε οτι «Δεν αποκλείουμε κανέναν. Και πιστεύουμε ότι ο EastMed είναι το κατάλληλο έργο. Και θα ήταν στρατηγικό ενεργειακό πλεονέκτημα για την Ευρώπη. Αφορά τη διαφοροποίηση (σ.σ. των πηγών ενέργειας). Η Ευρώπη χρειάζεται τη διαφοροποίηση. Είναι κι ένα σημαντικό «συν» για την Ελλάδα. Στο τέλος θα πρέπει ωστόσο να διασφαλίσουμε ότι κατασκευάζουμε έναν αγωγό και το αέριο πάει κάπου».

Ερωτώμενος για τις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία, μολονότι τις χαρακτηρίζει «πολύ σημαντικές για το Ισραήλ», παραδέχεται ότι αυτές «δεν είναι οι καλύτερες δυνατές τώρα». «Η Τουρκία», σημειώνει, «δεν είναι εχθρική χώρα για εμάς. Η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα για την περιοχή. Η Τουρκία είναι μια χώρα με ιστορία στην περιοχή κι ελπίζουμε ότι θα έχουμε έναν κανονικό διάλογο μ' αυτήν, όπως είχαμε στο παρελθόν. Αλλά αυτό δεν υποκαθιστά ούτε αντικαθιστά τη σχέση μας με την Ελλάδα».

Αναφερόμενος στο σχέδιο Τραμπ για την επίλυση του Μεσανατολικού και τις αντιδράσεις που αυτό προκάλεσε, το χαρακτήρισε «σημαντικό διότι διαγράφει συγκεκριμένες αρχές» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα αποτελέσει κίνητρο για τους Παλαιστίνιους ώστε να κατανοήσουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουν τους νόμιμους εθνικούς τους στόχους είναι μέσω διαπραγματεύσεων».

Με αφορμή το αμερικανικό σχέδιο επιτίθεται με σφοδρότητα εναντίον του Ιράν το οποίο, όπως υποστηρίζει, «αποτελεί πρόκληση για την ασφάλεια και τη σταθερότητα» όχι μόνο του Ισραήλ αλλά και της ίδιας της περιοχής αλλά και της Ευρώπης, την οποία και ψέγει γιατί αδυνατεί, όπως λέει, να κατανοήσει ότι το Ιράν συνιστά απειλή.

Ο Ισραηλινός διπλωμάτης, ερωτηθείς για την συριακή κρίση, εκφράζει την ελπίδα ότι η Συρία θα διατηρήσει την εδαφική της συνοχή σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό είναι σημαντικό για τη σταθερότητα της περιοχής και για να μην γίνει η χώρα αυτή βάση ξένων δυνάμεων». Ο κ. Αμράνι μίλησε ακόμα για το υπό ίδρυση Μουσείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη αλλά και για τα κρούσματα αντισημιτισμού στην Ελλάδα, ενώ δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του από την πρόσφατη επίσκεψή του στο Άγιον Όρος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς έγινε η Ελλάδα... πρωταθλήτρια σε ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη

Από τις επενδύσεις η μισή αύξηση του ΑΕΠ το 2023, ενώ και η κατανάλωση έδωσε ώθηση στην οικονομία χάρη στην αύξηση των μισθών. Σημαντική αύξηση των εξαγωγών με πρωταγωνιστή τον τουρισμό. Τι αναφέρει ανάλυση της Alpha Bank.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενισχύονται οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας

Ο Σουηδός πρέσβης στην Ελλάδα, Γιόχαν Μπόργκσταμ, επισημαίνει τις σουηδικές επενδύσεις στην χώρα μας σημειώνοντας πως εταιρείες όπως η INTRUM, η Ericsson, η SKF, η Alfa Laval, η Volvo θεωρούν την Ελλάδα μια σημαντική αγορά ανάπτυξης.