ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Skrekas-Kostas
Φωτο: Υπουργείο Ανάπτυξης

Διπλασιάζονται τα κονδύλια στα 300 εκατ. για 256 επενδυτικά σχέδια

Τα σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 632 εκατ. υπάγονται στο καθεστώς «Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα του νόμου 4887/2022 - Α’ Κύκλος», για κονδύλια επιδότησης και φορολογικών απαλλαγών.

Διπλασιάζονται τα κονδύλια του προϋπολογισμού για την ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στο καθεστώς «Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα - Α’ Κύκλος» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνυπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νικόλαος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιος Πετραλιάς, τα συνολικά κονδύλια - επιδοτήσεις και φορολογικές απαλλαγές - ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν στην προκήρυξη του Α' Κύκλου.

Ενισχύονται συνολικά 256 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 632 εκατ. ευρώ

Αναλυτικότερα, το συνολικό ποσό της επιδότησης υπερδιπλασιάζεται και ανέρχεται από τα 75 εκατ. ευρώ στα 175 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ποσό της φορολογικής απαλλαγής για το 2022 ανέρχεται από τα 75 εκατ. στα 125 εκατ. ευρώ. Τα επενδυτικά σχέδια που εντάσσονται αυξάνονται από 123 σε 256, συνολικού προϋπολογισμού 632 εκατ. ευρώ. Έτσι, τα κονδύλια της επιδότησης (175 εκατ. ευρώ) και των φορολογικών απαλλαγών (125 εκατ. ευρώ) ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από την αρχική πρόβλεψη.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μετά από επίμονες προσπάθειες μηνών καταφέραμε να διπλασιάσουμε τα κονδύλια του προϋπολογισμού για τα επενδυτικά σχέδια που εντάσσονται στο καθεστώς "Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα Α΄ Κύκλος". Τόσο η βιομηχανία όσο και τα logistics αποτελούν πυλώνες βιώσιμης ανάπτυξης για τη χώρα μας δημιουργώντας καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας μέσα από επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας. Διοχετεύουμε συνολικά 300 εκατομμύρια ευρώ σε 256 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 632 εκατ. ευρώ. σε δύο πολύ κρίσιμους τομείς. Στηρίζουμε έμπρακτα και δυναμικά την ελληνική μεταποίηση και αναβαθμίζουμε την Ελλάδα σε πύλη διαμετακόμισης. Προωθούμε αποφασιστικά τον ύψιστης προτεραιότητας για την Κυβέρνησή μας και το Υπουργείο Ανάπτυξης στρατηγικό στόχο, την επαναβιομηχάνιση της χώρας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε: «Η Κυβέρνηση, μέσω του αναπτυξιακού νόμου, στηρίζει έμπρακτα την επιχειρηματικότητα, ενώ, ταυτόχρονα, καλύπτουμε με τις επενδύσεις το επενδυτικό κενό που προέκυψε από την πολυετή οικονομική κρίση. Στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα, δημιουργούνται νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Η βελτίωση του φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος αποτελεί στρατηγικό μας στόχο και έχει ως αποτέλεσμα να πετύχουμε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων, μείωση της ανεργίας και πολλαπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τη μεσοσταθμική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η στήριξη της μεταποίησης συμβάλλει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει και τον εξαγωγικό προσανατολισμό μας. Συνεχίζουμε με τη στήριξη όλων των παραγωγικών τομέων της οικονομίας μας».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τιμολόγια ρεύματος και επιτόκια θα δημοσιεύονται ηλεκτρονικά

Στις 20 Απριλίου θα αναρτηθούν για πρώτη φορά τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ για το φυσικό αέριο θα βγουν στον αέρα τις επόμενες ημέρες και θα επικαιροποιούνται κάθε φορά που ο πάροχος μεταβάλλει τα τιμολόγιά του.
xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φαρμακευτικές επενδύσεις ύψους 519,3 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Η δράση απευθύνεται σε φαρμακευτικές επιχειρήσεις που υποχρεούται σε καταβολή ποσού αυτόματης επιστροφής (clawback) της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιο θα είναι το νέο πλαίσιο ελέγχου για τις στρατηγικές επενδύσεις

Για τη διενέργεια του ελέγχου των επενδύσεων εφαρμόζεται Πρόγραμμα Ελέγχου Στρατηγικών Επενδύσεων το οποίο συντάσσεται και επικαιροποιείται με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και εκδίδεται ύστερα από γνώμη της Ε.Λ.Τ.Ε.