ΓΔ: 1471.78 -0.29% Τζίρος: 85.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Πνίγεται» στο χρέος η Ευρώπη, απροθυμία μεταρρυθμίσεων λόγω εκλογών

Αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναμένεται να βρεθούν στο στόχαστρο της Κομισιόν για υψηλά ελλείμματα και χρέος, αλλά οι επικείμενες ευρωεκλογές στενεύουν τα περιθώρια για τις απαραίτητες μειώσεις δαπανών.

Σε μία περίοδο που η Ελλάδα δέχεται τα εύσημα τόσο των εταίρων της στην ευρωζώνη όσο και των αναλυτών για τη συνεχιζόμενη μείωση του χρέους της, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. 

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Bloomberg ορισμένες  από τις πιο υπερχρεωμένες κυβερνήσεις της Ευρώπης οδεύουν προς έναν επώδυνο απολογισμό φέτος, καθώς οι φιλοδοξίες τους για μείωση του δανεισμού συγκρούονται με την πολιτική πραγματικότητα.

Μετά από χρόνια υψηλών δαπανών, λόγω της χαλαρότητας που επιβλήθηκε κατά την πανδημία και εξαιτίας της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, το 2024 είναι η χρονιά της κρίσης για την αποκατάσταση των δημοσιονομικών μεγεθών αρκετών χωρών. Αν και αρκετά κράτη κατορθώνουν να μειώσουν τις δαπάνες τους, καθώς λήγουν τα έκτακτα προγράμματα στήριξης, κυρίως για τους λογαριασμούς ενέργειας, την ίδια ώρα η αύξηση των τόκων, λόγω υψηλότερων επιτοκίων, οδηγεί και σε αύξηση εξυπηρέτησης του χρέους τους, ενώ σε αρκετά η ανάπτυξη είναι αναιμική. Με δεδομένα τα παραπάνω οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ιταλικό χρέος θα επιστρέψει στα επίπεδα του 140% του ΑΕΠ. 

Οι απαραίτητες περικοπές, όμως, καταφθάνουν σε ένα έτος εκλογών, με αρκετές κυβερνήσεις να διστάζουν να προχωρήσουν σε γενναία μέτρα, φοβούμενες το αποτέλεσμα της κάλπης της 9ης Ιουνίου, ημέρας των ευρωεκλογών. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η προοπτική μιας σημαντικής επιτυχίας για τα ακροδεξιά κόμματα στην ψηφοφορία του Ιουνίου αυξάνει την πίεση για καθυστέρηση ή «ωραιοποίηση» των προγραμμάτων μείωσης δαπανών. 

 

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, η πρώτη προτεραιότητα των ψηφοφόρων είναι η καταπολέμηση της φτώχειας και του αποκλεισμού - προβλήματα που συχνά κοστίζουν χρήματα για να αντιμετωπιστούν - και ακολουθεί η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αυτό που βοηθά ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι ένα ευνοϊκό σκηνικό στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με την απόδοση των ιταλικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών - ένα βασικό μέτρο του κινδύνου στην περιοχή - να έχει πέσει σε χαμηλό δύο ετών. Αλλά μακροπρόθεσμα, οι πολλαπλές πιέσεις θα συνεχίσουν να συμπιέζουν τα δημόσια οικονομικά και να φορτώνουν πολιτική πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα.

Μία από αυτές είναι η ανάγκη να διατεθούν πόροι για την άμυνα σε μια εποχή που η δέσμευση των ΗΠΑ να υπερασπιστούν την Ευρώπη φαίνεται να μειώνεται. Η χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης είναι μια άλλη, ενώ η γήρανση του πληθυσμού θα αυξήσει επίσης τους λογαριασμούς συντάξεων και υγείας.

Σημάδια έντασης εμφανίζονται ήδη, με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμ. Μακρόν την περασμένη εβδομάδα να ζητά αλλαγή στους κανόνες της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει την επανέναρξη μιας ακανθώδους συζήτησης σχετικά με την εντολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - η πρωτοφανής σύσφιξη της οποίας έχει αυξήσει σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης της Γαλλίας.

Οι εντάσεις θα επηρεάσουν επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη να ωθεί τις χώρες να αποκαταστήσουν τα δημόσια οικονομικά τους. Οι αξιωματούχοι της πρόκειται να δημοσιεύσουν τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και το χρέος της περιοχής σε δύο εβδομάδες, ενώ θα ακολουθήσει μια κρίση σχετικά με το πόσο αυστηρά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την απόκλιση από τον κανόνα τους που περιορίζει τα ελλείμματα στο 3%.

Ενώ το βάρος πέφτει στις Βρυξέλλες να τιμωρήσουν τη δημοσιονομική απείθεια, η λιτότητα θα μπορούσε να φρενάρει την πολύτιμη μικρή ανάπτυξη που μπορεί να επιτύχει η Ευρώπη. Οι οικονομολόγοι της Allianz αναμένουν ήδη ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα μειώσει κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την ευρωπαϊκή οικονομική επέκταση τόσο το 2024 όσο και το 2025.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Ισχυρή ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία, αλλά φτωχοί οι Έλληνες

Η κρίση χρέους της προηγούμενης 10ετίας έχει δημιουργήσει ένα «μεγάλο κενό» στην ελληνική οικονομία, το οποίο ενδέχεται να χρειαστεί μία γενιά για να καλυφθεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιοδοξία από την ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια

Μειώνει τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό η τράπεζα, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φθάσει φέτος στο 2,3% από 2,7% προηγούμενη πρόβλεψη και θα πέσει από τον στόχο του 2% το 2026. «Ασθενής» ανάπτυξη 0,6% για το 2024 στην ευρωζώνη.