ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στα 75 δισ. ανέβηκε ο «λογαριασμός» για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων

Ανέφικτους θεωρεί η κυβέρνηση τους στόχους που έχει θέσει η Κομισιόν για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων έως το 2040. Θα ζητήσει αναθεώρηση μετά την ανάδειξη της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στα 75 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων μέχρι το 2040, μαζί με την αντικατάσταση των καυστήρων και των κλιματιστικών που απαιτούν οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζουν πηγές του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) στο Business Daily.

Ο λογαριασμός, που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας, έχει προκαλέσει την αντίδραση της κυβέρνησης η οποία παίρνει αποστάσεις από τους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση ρύπων μέχρι το 2040, αναζητώντας περισσότερο χρόνο ώστε να πετύχει την πράσινη μετάβαση.

Πρόκειται για τρεις ευρωπαϊκές οδηγίες που εφαρμόζονται και στοχεύουν στην καλύτερη ενεργειακή απόδοση του κτιριακού αποθέματος της χώρας.

Συγκεκριμένα, η πρώτη οδηγία αφορά την αναβάθμιση και περικοπή των εκπομπών σε 1,3 εκατ. κτίρια, από σπίτια και χώρους εργασίας έως σχολεία, νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια, μέχρι το 2035 όπου θα χρειαστούν 25 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να αναβαθμίσει ενεργειακά όλα τα κτίρια που είναι κάτω από την κατηγορία Ε και να ανέβουν τουλάχιστον στην κατηγορία Ε.

Παράλληλα, για την αντικατάσταση των καυστήρων που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα (ακόμα και αυτών με φυσικό αέριο που μέχρι πρόσφατα επιδοτούσε η κυβέρνηση) χρειάζονται περίπου 20 δισ. ευρώ, ενώ η αλλαγή 30 εκατ. κλιματιστικών της χώρας με μονάδες νέας τεχνολογίας εκτιμάται ότι θα κοστίσει 30 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι έχει δοθεί προθεσμία μέχρι το 2040 για την αντικατάσταση των καυστήρων και των κλιματιστικών, ωστόσο θεωρούνται ανέφικτοι οι στόχοι. «Οι ευρωπαϊκές οδηγίες είναι πάρα πολύ απαιτητικές. Ευελπιστούμε ότι η νέα διοίκηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση. Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να μειωθούν οι ρύποι αλλά να γίνει με τρόπο εφικτό», τονίζει πηγή του υπουργείου.

Εκτός από τον υψηλό πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων ακόμα αντιμετωπίζουν τα απόνερα της δεκαετούς οικονομικής κρίσης. Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η ΕΛΣΤΑΤ, με τίτλο «Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών: Έτος 2023» φαίνεται το «βουνό» που έχει μπροστά της η χώρα στον δρόμο της αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού (88,0%) δήλωσε ότι δεν έχει πραγματοποιήσει καμία βελτίωση στην κατοικία τα τελευταία πέντε χρόνια που αφορά στη θερμομόνωση ή στο σύστημα θέρμανσης. Ανάλογα εκτιμάται το ποσοστό για τον μη φτωχό πληθυσμό (87,3%) και τον φτωχό πληθυσμό (91,2%)», τονίζει η στατιστική υπηρεσία.

Συμβούλιο Περιβάλλοντος

Στο επόμενο Συμβούλιο Περιβάλλοντος που θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο στις 17-18 Ιουνίου θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει γίνει μέχρι τώρα στη μάχη κατά των εκπομπών και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν.

Στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος που διεξήχθη τον Μάρτιο η Ελλάδα, μαζί με την Πολωνία και την Τσεχία, τάχθηκε κατά της πρότασης των Βρυξελλών για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 90% ως το 2040, χαρακτηρίζοντας την υπερβολικά φιλόδοξη. Σημειώνεται ότι δέκα χώρες τάχθηκαν υπέρ του στόχου, ενώ άλλες δεκατρείς ζήτησαν πρόσθετες παραχωρήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kostas-skrekas-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό αναθεώρηση το Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα

Το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ θα αποτυπώνει τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής, καθώς και τα μέτρα πολιτικής σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως οι μεταφορές και η ναυτιλία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σδούκου: Στηρίζουμε την ενεργειακή μετάβαση με έργα αποθήκευσης ενέργειας

Η υφυπουργός αναφέρθηκε και στο νέο πρότζεκτ που «τρέχει» η Ελλάδα και αφορά τον νέο κάθετο διάδρομο μεταφοράς αερίου που θα ξεκινά από τα νότια Βαλκάνια και θα φθάνει έως και την Ουκρανία.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη το ηλεκτρικό ρεύμα τον Μάιο, αύξηση 26% στις τιμές χονδρικής

Από τα 60 €/MWh τον Απρίλιο, η τιμή χονδρικής έχει εκτιναχθεί στα 76 €/MWh τον Μάιο εξαιτίας της αυξημένης χρήσης φυσικού αερίου. «Φουσκωμένες» χρεώσεις για τον Ιούνιο αναμένεται να ανακοινώσουν οι εταιρείες.