ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:48:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
energeia_revma
Φώτο: Shutterstock

Στα ύψη το ηλεκτρικό ρεύμα τον Μάιο, αύξηση 26% στις τιμές χονδρικής

Από τα 60 €/MWh τον Απρίλιο, η τιμή χονδρικής έχει εκτιναχθεί στα 76 €/MWh τον Μάιο εξαιτίας της αυξημένης χρήσης φυσικού αερίου. «Φουσκωμένες» χρεώσεις για τον Ιούνιο αναμένεται να ανακοινώσουν οι εταιρείες.

Έντονα ανοδικά κινούνται οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάιο, με αύξηση που ξεπερνά το 25%, σε μια άνοδο τιμών που αναμένεται να «φουσκώσει» τον επόμενο λογαριασμό ρεύματος των καταναλωτών.

Η τιμή χονδρικής για το ρεύμα, που καθορίζει την αξία που χρεώνουν οι προμηθευτές τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις κάθε μήνα, αυξήθηκε στα 92,62 ευρώ ανά μεγαβατώρα για σήμερα (σύμφωνα με τη Αγορά Επόμενης Ημέρας-DAM) από 79,75 ευρώ στις 19 Μαΐου.

Για το Μάιο η μέση τιμή είναι μέχρι στιγμής στα 76 ευρώ/MWh, δηλαδή σχεδόν 26% υψηλότερη από τα 60,11 ευρώ/MWh που είχε κλείσει τον Απρίλιο. Τονίζεται ότι σημειώθηκε ανοδικό ξέσπασμα τιμών που ξεκίνησε στις 13 Μαΐου, όταν η τιμή χονδρικής ξεπέρασε τα 90 ευρώ φτάνοντας ακόμα και τα 106 ευρώ στις 15 Μαΐου.

Το μειωμένο ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που συνεισφέρει πολύ οικονομικό ρεύμα στο δίκτυο, και η αύξηση του ακριβότερου φυσικού αερίου στο μείγμα ενέργειας άλλαξε τα δεδομένα της αγοράς που τις τελευταίες εβδομάδες αντιμετώπιζε όχι μόνο μηδενικές αλλά αρνητικές τιμές ενέργειας.

Για σήμερα, η συμμετοχή του φυσικού αερίου ανέρχεται στο 43% του μείγματος με το ποσοστό συμμετοχής από τις ανανεώσιμες πηγες ενέργειας να ανέρχεται στο 36%. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές αντιστοιχούν στο 13% και τα υδροηλεκτρικά στο 3,7%.

Ρόλο στην αύξηση της τιμής χονδρικής παίζει η άνοδος της ευρωπαϊκής τιμής του φυσικού αερίου αλλά και των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων ρύπων. Συγκεκριμένα η τιμή του φυσικού αερίου έχει ξεπεράσει τα 31 ευρώ/MWh, σε σχέση με τα πρόσφατα χαμηλά τριετίας, ενώ και τα δικαιώματα βρίσκονται κοντά στα 70 ευρώ/τόνο.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι ανοδική πορεία τιμών στις τιμές χονδρικής εμφανίζεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ιταλία και τη Βουλγαρία, με τις οποίες συνδέεται το ελληνικό ηλεκτρικό δίκτυο. Χαρακτηριστικά, στην Ιταλία η τιμή χονδρικής κυμαίνεται στα 88,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στη Βουλγαρία στα 77,9.

Οι προμηθευτές ενέργειας θα ανακοινώσουν τα τιμολόγια του επόμενου μήνα την 1η Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τις αυξημένες τιμές στη χονδρική, τις τιμές θα επηρεάσει και το «καπέλο» που έχει επιβληθεί για την κάλυψη του κόστους των ρευματοκλοπών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτροπληξία από τους λογαριασμούς ρεύματος: Πόσο θα αυξηθούν τον Ιούνιο

Η εκτίναξη κατά 32% των τιμών χονδρικής τον Μάιο φέρνει αύξηση που θα ξεπεράσει το 25% στις χρεώσεις των πράσινων τιμολογίων. Οι υψηλές τιμές αναμένεται να διατηρηθούν το καλοκαίρι.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμφισβητείται η στροφή της Ελλάδας σε μεγάλα έργα φυσικού αερίου

Η Ελλάδα επενδύει δισεκατομμύρια σε νέες υποδομές φυσικού αερίου, αλλά η απόδοσή τους είναι αμφίβολη, καθώς επιταχύνονται οι διεθνείς διεργασίες για την κατάργηση και αυτού του ορυκτού καυσίμου.