ΓΔ: 1275.34 -0.37% Τζίρος: 79.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Νέα πτώση τιμών στο ρεύμα, στα ύψη η συμμετοχή των ΑΠΕ

Κατά 3% υποχώρησαν οι τιμές τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο και κατά 75% σε ετήσια βάση, ενώ οι ΑΠΕ συμμετείχαν στο μείγμα παραγωγής κατά 40%.

Σαφώς διαφοροποιημένο και με αρκετά χαμηλότερες τιμές σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο αναδεικνύεται το ενεργειακό καταναλωτικό προφίλ της χώρας για τον μήνα Αύγουστο, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα του μηνιαίου Δελτίου Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Μια άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση αφορά την υψηλή συμμετοχή των ΑΠΕ στο ηλεκτροπαραγωγικό μίγμα, που έφθασε στο 40%, ενώ αν προσθέσουμε και την υψηλή συμμετοχή των νερών (βλέπε υδροηλεκτρικά έργα), η συνολική συμμετοχή των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας φθάνει το 48%, που θεωρείται ένα από τα υψηλότερα για ευρωπαϊκή χώρα.

Όπως αναφέρεται στο δελτίου του ΙΕΝΕ, σημειώθηκε μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου τον Αύγουστο στην Ελλάδα. Ειδικότερα, η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) τον Αύγουστο του 2023 εμφανίστηκε μειωμένη κατά 3% σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούλιο και διαμορφώθηκε στα €109.33/MWh, ενώ μειώθηκε κατά 75% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022. Σε τροχιά αποκλιμάκωσης βρίσκονται και οι τιμές στο Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου του Ελληνικού Χρηματιστήριου Ενέργειας, με την μέση τιμή για τον Αύγουστο να διαμορφώνεται στα €28.1/MWh από €30.6/MWh τον Ιούλιο του 2023 και μειωμένη κατά 85% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022.

Όσον αφορά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή διαμορφώθηκε στις 5,061,690 MWh τον Αύγουστο του 2023, κινούμενη καθοδικά σε σύγκριση με τον Ιούλιο.

Μειωμένη, επίσης, εμφανίζεται η χρήση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή τον Αύγουστο του 2023, καλύπτοντας το 39% του μίγματος καυσίμου, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα που ανήλθε στο 41%. Επίσης, η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και φυσικό αέριο τον Αύγουστο ανήλθε σε 1,926,532 MWh και 1,889,188 MWh αντίστοιχα, ενώ από τα νερά έφτασε τις 376,199 MWh.

Το μίγμα καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή τον περασμένο Αύγουστο χαρακτηρίστηκε από ισχυρή συμμετοχή των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου, συνεισφέροντας κατά 40% και 39% αντίστοιχα.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μερίδιο του φυσικού αερίου στο μίγμα καυσίμου της Ελλάδας μειώθηκε κατά 7% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022, ενώ η συνεισφορά των ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 11%. Ειδικότερα, το μερίδιο του φυσικού αερίου τον Αύγουστο του 2023 ήταν στο 39%, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022 που ανήλθε στο 46%, ενώ αντίστοιχα το μερίδιο των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στο 40% τον περασμένο Αύγουστο από 29% τον Αύγουστο του 2022.

Η μέση ημερήσια εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας τον Αύγουστο του 2023 ανήλθε στις 26,609 MWh και η μέση μηνιαία εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε τις 824,873 MWh, καταγράφοντας μειωμένες εισαγωγές σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023. Ομοίως, η μέση ημερήσια εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας τον Αύγουστο του 2023 ανήλθε στις 14,682 MWh και η μέση μηνιαία εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε στις 455,131 MWh, καταγράφοντας αυξημένες εξαγωγές σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023. Ωστόσο, η Ελλάδα παρέμεινε καθαρά εισαγωγός χώρα ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο, με συνολικές καθαρές εισαγωγές 369,742 MWh, μειωμένες κατά 55% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023.  

Οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της Ελλάδας για τον Αύγουστο του 2023 ανήλθαν σε 4.6 TWh, μειωμένες κατά 13% σε μηνιαία βάση και κατά 16% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους. Η συνεισφορά του LNG τον περασμένο Αύγουστο κινήθηκε σε υψηλό ποσοστό, καλύπτοντας το 52% των εισαγωγών, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που ήδη παίζει και αναμένεται να παίξει το εν λόγω καύσιμο τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.    

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τ. Τσούνης: Η Ελλάδα κατέχει ηγετικό ρόλο στον τομέα της ενέργειας

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, σημείωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα της ΕΕ στον τομέα των ΑΠΕ έπειτα από τις μεγάλες επενδύσεις που έχουν γίνει. Υπογράμμισε τις υποδομές της χώρας για το φυσικό αέριο.
Fotovoltaika, Ananeosimes Phges Energeias, APE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tα εννέα ρεκόρ που έσπασε η ενεργειακή αγορά στη χώρα μας το 2022

Ενδεικτικό του επιπέδου ανάπτυξης των ΑΠΕ είναι ότι οι Διαχειριστές του συστήματος και του δικτύου λαμβάνουν έκτακτα μέτρα σε περιόδους όπως η τωρινή του Πάσχα, οπότε η ζήτηση ενέργειας είναι χαμηλή και η παραγωγή ΑΠΕ άφθονη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντικά κέρδη για τους κατοίκους σε περιοχές που λειτουργούν ΑΠΕ

Σύμφωνα με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας το ποσό που θα εισπράξουν οι καταναλωτές ρεύματος φτάνει τα 28,8 εκατ. ευρώ. Ποιες είναι οι πιο ευνοημένες περιοχές της χώρας.
revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μείωση 55% στις τιμές χονδρικής σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο

Καθώς μπαίνουμε στην άνοιξη και αν δεν υπάρξει άλλη απροσδόκητη εξέλιξη, η προσοχή των αγορών και των κυβερνήσεων στρέφεται στη διασφάλιση επάρκειας και κατά το δυνατόν στη συγκράτηση των τιμών τον επόμενο χειμώνα.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έπεσαν κάτω από το μέσο όρο οι τιμές καταναλωτή σε φυσικό αέριο και ρεύμα

Σύμφωνα με σχετική έκθεση η τιμή για το ρεύμα στην Ελλάδα αυξήθηκε σε μηνιαία βάση (δηλαδή σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο) κατά 2% ενώ στις άλλες χώρες οι αυξήσεις κλιμακώνονται σε διψήφια ποσοστά.