ΓΔ: 1419.25 -0.07% Τζίρος: 103.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Thomas Cook: Βρετανική εγγύηση για τα χρέη σε ξενοδοχεία

Δέσμευση της βρετανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ότι θα καλύψει τα κόστη διαμονής των «εγκλωβισμένων» τουριστών, ενώ ακυρώνονται όλα τα επόμενα κλεισμένα πακέτα διακοπών.

«Μαξιλάρι» προστασίας στα ξενοδοχεία που συνεργάζονταν με τη χρεοκοπημένη Thomas Cook από ανεξόφλητες οφειλές προσφέρουν οι βρετανικές αρχές, την ώρα που περισσότεροι από 50.000 τουρίστες παραμένουν «εγκλωβισμένοι» στην Ελλάδα και αναμένουν την οργάνωση του ταξιδιού επιστροφής τους από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, που έχει αναλάβει να οργανώσει την τεράστια επιχείρηση επαναπατρισμού των τουριστών, ανακοίνωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι έχει αρχίσει να επικοινωνεί με ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις που μπορεί να επηρεάζονται από την κατάρρευση του αρχαιότερου τουριστικού πρακτορείου στον κόσμο για να τους διαβεβαιώσει ότι οι απαιτήσεις τους θα εξοφληθούν.

Σε περίπτωση που οι τουρίστες δέχονται πίεση από ξενοδόχους για να εξοφλήσουν οι ίδιοι τους λογαριασμούς για τη διαμονή τους θα πρέπει να έρχονται σε επικοινωνία με την Υπηρεσία, όπως ανακοινώθηκε.

Το Reuters σημειώνει ότι τα τουριστικά πακέτα της Thomas Cook έχουν ασφαλιστική κάλυψη (ATOL - Air Travel Organizer's Licence), η οποία καλύπτει τα κόστη διαμονής και αεροπορικών εισιτηρίων επιστροφής, σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας του τουριστικού πρακτορείου. Παρά ταύτα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι ενδέχεται ορισμένοι επισκέπτες να χρειασθεί να μετακινηθούν σε άλλα ξενοδοχεία, μέχρι να επιστρέψουν στην Βρετανία.

Πάντως, η ρυθμιστική αρχή της Πολιτικής Αεροπορίας προειδοποίησε όσους έχουν κλείσει πακέτα διακοπών με την Thomas Cook να μην επιχειρήσουν να ταξιδεύσουν.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, φαίνεται ότι το πλήγμα στα ελληνικά ξενοδοχεία θα είναι μικρό, τουλάχιστον όσον αφορά τις απαιτήσεις που έχουν από την Thomas Cook για τη διαμονή Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα, ενώ προς το παρόν δεν έχει διευκρινισθεί τι θα γίνει με τους Γερμανούς τουρίστες, που είχαν πακέτα της γερμανικής θυγατρικής της Thomas Cook.

Βέβαιο είναι, όμως, ότι ακυρώνονται οριστικά όσα πακέτα διακοπών εκκρεμούσαν ως τη λήξη της τουριστικής περιόδου, χωρίς να είναι δυνατό σε αυτή την φάση να γίνει υπολογισμός των διαφυγόντων εσόδων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

thomas-Cook
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δέσμη 6 μέτρων ανακούφισης μετά το «κανόνι» της Thomas Cook

Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων παρουσίασε στη Βουλή ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας. Αρχίζουν συναντήσεις και με τις τράπεζες για διευκόλυνση στην εξυπηρέτηση δανείων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Θα στηρίξουμε τον τουριστικό κλάδο» διαβεβαιώνει ο Χάρης Θεοχάρης   

Τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά να στηρίξει τον κλάδο του ελληνικού τουρισμού υπογράμμισε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, με αφορμή την υπόθεση της Thomas Cook.