ΓΔ: 1446.92 -0.17% Τζίρος: 79.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Supermarket
Φωτο: Shutterstock

Σκληρός ανταγωνισμός με... όλα τα όπλα στον κλάδο των σούπερ μάρκετ

Οι αλυσίδες «επιδοτούν» τις προσφορές των προμηθευτών τους για να εμφανίσουν χαμηλότερες τιμές. Στα μικρά καταστήματα επικεντρώνεται ο ανταγωνισμός. Διαφημιστικά «χτυπήματα» στα όρια της νομιμότητας.

Με υψηλή ένταση και σε πολλά επίπεδα εξελίσσεται ο ανταγωνισμός στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, του οργανωμένου λιανεμπορίου, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται στην «τελευταία γραμμή» των ισολογισμών: το καθαρό περιθώριο κέρδους του κλάδου είναι μόλις 1,47% και υπολείπεται σημαντικά άλλων ευρωπαϊκών αγορών.

Η ένταση του ανταγωνισμού είναι αντιστρόφως ανάλογη από το μέγεθος της κατανάλωσης. Στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, με την κατανάλωση να «αγκομαχάει», οι μεγάλες αλυσίδες του κλάδου χρηματοδοτούν τις προσφορές των προμηθευτών τους – αυξάνουν το ποσοστό της έκπτωσης – επιχειρώντας να φανούν φθηνότεροι από τον ανταγωνιστή τους, έστω και κατ΄ ελάχιστον -κάτι το οποίο επ΄ ουδενί θα μπορούσε να συμβεί στο παρελθόν.

Πηγές της αγοράς, μιλώντας προς το BD, έλεγαν ότι τα τελευταία χρόνια έχει εξασθενήσει ο ρυθμός δημιουργίας μεγάλων καταστημάτων, δεδομένου ότι είναι περιορισμένος ο αριθμός των μεγάλων χώρων που είναι κατάλληλοι. Αντιθέτως, όμως, αναπτύσσεται η κατηγορία των μικρών καταστημάτων, είτε σαν ιδιαίτερο concept καταστήματος, είτε συμπληρωματικά εντός της αλυσίδας. Πρόκειται για την κατηγορία που εμφανίζει σύμφωνα με τις μετρήσεις τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης.

Στην παρούσα φάση, σ΄ αυτή την κατηγορία ανταγωνίζονται οι τρεις αλυσίδες. Η ΑΒ Βασιλόπουλος «τρέχει» τη συγκεκριμένη κατηγορία από χρόνια και διαθέτει μεγάλο αριθμό μικρών καταστημάτων. Ακολουθεί, από μεγάλη όμως απόσταση, η Μετρό ΑΕΒΕ – εισήλθε στην εν λόγω κατηγορία πολύ πρόσφατα – αλλά αναπτύσσει «μεγάλη ταχύτητα» και σιγά – σιγά διαμορφώνει μία «κρίσιμη μάζα» μικρών καταστημάτων. Και ακολουθεί και η αλυσίδα Κρητικός, η οποία τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο μέσω των εξαγορών.

Από την άλλη πλευρά, η συγκέντρωση στον κλάδο, που κατά την περίοδο της κρίσης ενισχύθηκε εντυπωσιακά –μέσω εξαγορών, αλλά και καταρρεύσεων αλυσίδων- πλέον κινείται με χαμηλότερους ρυθμούς. Εκτός από την αλυσίδα Κρητικός, πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα των εξαγορών συνεχίζουν να παίζουν οι αλυσίδες Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης – έτσι κατόρθωσε να αποκτήσει την πρώτη θέση και να «κοιτά» τον δεύτερο από μακριά! - και Μασούτης.

Δύο μεγάλες εξαγορές που πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια η Μασούτης –ΣΥΝΚΑ και Γαλαξίας της Κέρκυρας– έδωσαν στην αλυσίδα σημαντική ώθηση και ενίσχυσαν το μερίδιο της στην αγορά. Άλλες πηγές ωστόσο έλεγαν πως η Βασιλόπουλος έχει κατορθώσει να περιορίσει σημαντικά τις απώλειες που είχε στο διάστημα της τελευταίας πενταετίας, ενώ αντιθέτως φαίνεται πως η Lidl – δεν είναι σαφές αν βρίσκεται στην δεύτερη ή στην τρίτη θέση από άποψη πωλήσεων – εμφανίζει μία στασιμότητα στις πωλήσεις της φέτος.

Έτσι εξηγούν πολλοί και το παράδοξο για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς γεγονός της συγκριτικής διαφήμισης από τη Lidl στην κατηγορία των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Και η σύγκριση αφορά τις αλυσίδες Σκλαβενίτης και Βασιλόπουλος μέσω του fb. Και συνέβη μάλιστα δύο φορές το τελευταίο διάστημα. Ορισμένες μάλιστα πηγές έλεγαν ότι η συγκεκριμένη διαφήμιση δεν είναι σαφές αν κινείται εντός των ορίων της νομιμότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Super-Market
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα δίνουν όλα οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ για τα μερίδια αγοράς των εορτών

Οι αλυσίδες επιβαρύνουν το κόστος των πωλήσεων επειδή θέλουν να αυξήσουν τον τζίρο όσο είναι δυνατό περισσότερο. Συμμετέχουν περισσότερο από κάθε περίοδο του έτους στις προσφορές των προμηθευτών τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα «χτυπήματα» από τη Lidl στις τιμές για να κερδίσει μερίδια αγοράς

Με «όπλο» τις συνεργασίες με Έλληνες παραγωγούς, στους οποίους η γερμανική αλυσίδα προσφέρει διέξοδο και για εξαγωγές, η Lidl μείωσε τον Μάιο τις τιμές περισσότερο από τον μέσο όρο της αγοράς.
Plithorismos, Inflation, Plythorismos, Times, Trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρέσινγκ από την κυβέρνηση στις πολυεθνικές για μειώσεις τιμών στα ράφια

Την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη ΔΙΜΕΑ ενεργοποιεί η κυβέρνηση, ενώ η Κομισιόν ανταποκρίθηκε θετικά στην πρωτοβουλία Μητσοτάκη. Σε ποια προϊόντα καταγράφονται ήδη μειώσεις τιμών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι περιμένει η αγορά από τον Θεοδωρικάκο: Μηνύματα μέσω... προστίμων

Πολιτική... μαστιγίου ακολουθεί ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, με κατακόρυφη αύξηση των προβλεπόμενων προστίμων, παρότι οι τιμές βρίσκονται ήδη σε πτώση και αναμένεται να υποχωρήσουν ταχύτερα από τον Οκτώβριο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίθεση σε δύο μέτωπα από την κυβέρνηση για μείωση τιμών στα σούπερ μάρκετ

Περισσότεροι έλεγχοι και πολύ βαριά πρόστιμα, έως 6 εκατ. ευρώ. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα ερευνήσει αν οι πολυεθνικές επιβάλλουν ακριβότερες τιμές στην Ελλάδα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα ραντεβού Θεοδωρικάκου για την ακρίβεια και ο νέος στόχος της κυβέρνησης

Ποιοι ήταν οι πρώτοι παράγοντες της αγοράς που συνάντησε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και ποιο μήνυμα μετέφερε. Στόχος πλέον δεν είναι είναι να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός τροφίμων, αλλά να γίνει αρνητικός.