ΓΔ: 817.03 1.80% Τζίρος: 76.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ

Ικανοποίηση Σταϊκούρα για την απόφαση της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες

Η απόφαση της ΕΚΤ να άρει την επιβολή ορίων στις ελληνικές τράπεζες για αγορές ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου απομακρύνει ακόμα μια σκιά από την εποχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την από καιρό αναμενόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την άρση των περιορισμών στις αγορές κρατικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας πως η απόφαση της κεντρικής τράπεζας δείχνει πως η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα μετά τις παλινωδίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει ο υπουργός, η απόφαση της ΕΚΤ για αναίρεση της επιβολής ορίων στις ελληνικές τράπεζες για την αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου απομακρύνει «μία ακόμα σκιά από τη σκοτεινή περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε πως η πρωτοφανής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα απόφαση της ΕΚΤ «ήταν για να προστατεύσει τις ελληνικές τράπεζες από περαιτέρω αύξηση του ανοίγματος προς το Ελληνικό Δημόσιο, εν μέσω της σφοδρής επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών μετά τον Δεκέμβριο του 2014, και της πολιτικής αβεβαιότητας που προκλήθηκε από τις παλινωδίες της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε, το 1ο εξάμηνο του 2015, η πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές χρήματος είχε ήδη διακοπεί, οι τράπεζες βίωναν τη μεγαλύτερη ετήσια εκροή καταθέσεων από την αρχή της κρίσης και η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών είχε επιδεινωθεί δραματικά, ώστε να στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στη χρηματοδότηση μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας (ELA)».

Ο υπουργός αναφέρθηκε πως η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα επανήλθε μετά τις εκλογές του Ιουλίου με τις καταθέσεις να αυξάνονται και να αποκαθίσταται η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ενώ αποπληρώθηκε και η χρηματοδότηση μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας.

Όπως σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας «ταυτόχρονα, το μακροοικονομικό περιβάλλον βελτιώθηκε αισθητά, άρθηκαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), ενώ η εμπιστοσύνη των αγορών προς την κυβέρνηση της Ν.Δ. αποτυπώνεται και στο κόστος χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο έπεσε πρόσφατα, και πριν την ενίσχυση εξωγενών κινδύνων, σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Ως αποτέλεσμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αξιολόγησε ότι εκλείπουν πλέον οι λόγοι και οι συνθήκες που την οδήγησαν στην απόφαση του Μαρτίου του 2015. Απόφαση την οποία αναίρεσε σήμερα, δίνοντας ακόμα ένα σημάδι για την επιστροφή στην κανονικότητα και την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Η εξέλιξη αυτή θα είναι επωφελής τόσο για τις τράπεζες όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο».

Μετά την απόφαση αυτή οι ελληνικές τράπεζες μπορούν σταδιακά να αυξήσουν τις θέσεις τους σε κρατικά ομόλογα από το επίπεδο των περίπου 12 δισ. ευρώ που βρίσκονται σήμερα και να επωφεληθούν από την αναμενόμενη, εκτός σοβαρού απροόπτου, άνοδο των τιμών των ελληνικών ομολόγων. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση επιχειρηματικών δανείων: Τί θα συζητηθεί με τους Θεσμούς

Η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει ένα άμεσο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης των επιχειρηματικών δανείων έως και τον Μάρτιο, ενώ στην συνέχεια θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο Γέφυρα 2 ως το τέλος του έτους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναθεωρεί η ΕΚΤ τη «μαύρη» πρόβλεψη για κόκκινα δάνεια 1,4 τρισ.

Ανησυχία προκαλεί, όμως, στον επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία το ποσοστό των δανείων που βρίσκονται σε αναστολή, καθώς οι τράπεζες δεν μπορούν να αξιολογήσουν σωστά την ικανότητα των δανειοληπτών.
Enria, SSM, trapezes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Enria: Οι ελληνικές τράπεζες να επιταχύνουν τη μείωση κόκκινων δανείων

Υπέρ της ίδρυσης ενός πανευρωπαϊκού δικτύου «κόκκινων τραπεζών», προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το επερχόμενο κύμα αύξησης δανείων, τάσσεται ο επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ESM).