ΓΔ: 1200.04 -0.02% Τζίρος: 108.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xristos Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
Φωτό: Υπ. Οικονομικών

Χρ. Σταϊκούρας: Ασφαλείς οι καταθέσεις, ισχυρές οι ελληνικές τράπεζες

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως έχει ισχυροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα τα τελευταία χρόνια, προειδοποιώντας ωστόσο ότι είναι ορατός ο κίνδυνος δημιουργίας νέων «κόκκινων δανείων». Αναθεωρούνται προς τα πάνω οι προβλέψεις για ανάπτυξη το 2023.

Ασφαλείς είναι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, που ανέφερε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι πιο ισχυρό ενώ υπάρχει και η εγγύηση των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη, και παράλληλα σημείωσε ότι τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία βελτιώνονται πέρα από τις προβλέψεις.

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι ο Έλληνας καταθέτης πρέπει να νιώθει ασφαλής, καθώς το τραπεζικό σύστημα έχει ισχυροποιηθεί εξαιτίας της συρρίκνωσης των κόκκινων δανείων, και οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 50 δισ. ευρώ την τελευταία τετραετία, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών είναι στο 17,5%, με τις τράπεζες να έχουν ενισχυμένη κερδοφορία.

Ωστόσο ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως ο κίνδυνος δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων είναι ορατός και γι' αυτό η κυβέρνηση δημιουργεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τους πολίτες, επισημαίνοντας πως «το τραπεζικό σύστημα οφείλει να επαναξιολογήσει τα δάνεια που έχει δώσει κυρίως σε ευάλωτα νοικοκυριά και έχουν αυξηθεί σημαντικά οι δόσεις, ενώ υπάρχει και ο εξωδικαστικός μηχανισμός για όσους δυσκολεύονται», και συμπλήρωσε ότι «πιέζουμε να γίνουν ακόμη περισσότερες ρυθμίσεις, δεν είμαστε ακόμη εκεί που θέλουμε να είμαστε όμως είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο σε σχέση με το παρελθόν».

Παράλληλα επισήμανε ότι παρά την ανθεκτικότητα που έχει δημιουργηθεί, οι ελληνικές τράπεζες, όπως και η ελληνική οικονομία, είναι εκτεθειμένες σε οποιαδήποτε εξωγενή κρίση. «Έχουμε αποκτήσει αντισώματα ως ελληνική οικονομία, αλλά δεν είμαστε στο απυρόβλητο» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Υπογράμμισε ότι τα οικονομικά στοιχεία για τη χώρα έχουν βελτιωθεί, αναφέροντας ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι υψηλότερη από ό,τι υπολογιζόταν πριν από έξι μήνες, περίπου στο 2,3%, η ανεργία θα πέσει κάτω από το 12%, και ο πληθωρισμός που φαίνεται να επιμένει και να είναι το μεγάλο πρόβλημα της φετινής χρονιάς, αναμένεται τελικά να είναι λίγο χαμηλότερος από τις εκτιμήσεις, γύρω στο 4,5%. «Δεν θα δούμε μείωση των τιμών, ούτε σταθεροποίηση, αυτό που θα δούμε είναι να αυξάνονται οι τιμές με μειωμένο ρυθμό» είπε και πρόσθεσε ότι η ακρίβεια φεύγει από την ενέργεια και επικεντρώνεται στα τρόφιμα.

Για την αύξηση των επιτοκίων που αναμένεται να συνεχιστεί από την ΕΚΤ, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι στοχευμένα κοντά στην κοινωνία και παράλληλα να περιορίσει τις επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους, αναφέροντας ότι «η ευρωζώνη καλεί τους υπουργούς Οικονομικών να σταματήσουν τα οριζόντια μέτρα στήριξης και από την άλλη έρχεται η ΕΚΤ και αυξάνει τα επιτόκια, που σημαίνει ότι έχουμε τον κίνδυνο ενός φαύλου κύκλου» και πρόσθεσε ότι «έχουν γίνει κάποιες κινήσεις προς τις τράπεζες, είναι ένα ζήτημα για το οποίο η κυβέρνηση πιέζει προς πολλές κατευθύνσεις, υπάρχουν και ευθύνες τραπεζών, ενώ παράλληλα στηρίζουμε το εισόδημα των πολιτών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xristos Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Σταϊκούρας: Οι τράπεζες να στηρίξουν όσους έχουν ρυθμισμένα δάνεια

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το καταθέσεις των πολιτών την τελευταία τριετία έχουν αυξηθεί κατά 50 δισ. ευρώ, με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών να είναι πάνω από το 17%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρό το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα

Nα σημειωθεί ότι, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και ισχυρή κεφαλαιακή βάση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ικανοποίηση Σταϊκούρα για την απόφαση της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες

Η απόφαση της ΕΚΤ να άρει την επιβολή ορίων στις ελληνικές τράπεζες για αγορές ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου απομακρύνει ακόμα μια σκιά από την εποχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποχωρεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα η Α. Χατζηπέτρου

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Ζαββός ορίζεται και στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών που προβλέπει το Καταστατικό της Εταιρείας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χορηγία 50 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες για την ανακούφιση πλημμυροπαθών

Ο υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης κάλεσε κι άλλες επιχειρήσεις να ακολουθήσουν την πρωτοβουλία της ΕΕΤ. Ποια είναι τα μέτρα που αποφάσισαν οι τράπεζες για την ανακούφιση των πληγέντων.