ΓΔ: 1464.03 0.44% Τζίρος: 137.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
cryptocurrencies, Kriptonomismata
Φωτο: Shutterstock

Έρχεται φόρος στα κρυπτονομίσματα με συντελεστή 10% - 15% στην υπεραξία

Με την επιβολή του φόρου υπεραξίας θα καταργηθεί ο ΦΠΑ και η εφορία θα μπορεί να αναγνωρίζει τα κέρδη από κρυπτονομίσματα ως νόμιμο εισόδημα.

Την επιβολή φόρου υπεραξίας με συντελεστή 10% - 15% στα κρυπτονομίσματα και τη λήψη μέτρων αποτροπής της χρήσης τους για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δρομολογεί η κυβέρνηση.

Τα κρυπτονομίσματα είναι ένας τομέας, τον οποίο δείχνει να αγνοεί η εφορία, καθώς δεν αναγνωρίζονται ως νόμισμα, εθνικό ή ξένο και δεν αναγνωρίζεται η (τυχόν) υπεραξία τους. Μάλιστα, επειδή δεν αναγνωρίζονται ως νόμισμα, επιβάλλεται ΦΠΑ στις συναλλαγές που γίνονται μέσω των ελληνικών ανταλλακτηρίων.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης αποκάλυψε χθες ότι το υπουργείο προχωρεί στην παρακολούθηση, φορολογική μεταχείριση και στην καταπολέμηση παράνομων δραστηριοτήτων μέσω των κρυπτονομισμάτων, με την ανάπτυξη αποτελεσματικού και δίκαιου θεσμικού πλαισίου για τη φορολόγησή τους, παράλληλα με την ενσωμάτωση της διεθνούς νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών.

Τα κρυπτονομίσματα είναι μια νέα πραγματικότητα, δεν μπορεί να την αντιμετωπίζουμε με στρουθοκαμηλισμό, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας, πως «δεν υπάρχει ο έλεγχος στο βαθμό που θα έπρεπε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Τρεις άξονες

Το θεσμικό πλαίσιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία, πέρα από τις πρωτοβουλίες  της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, όπως ανέφερε ο υπουργός θα διαμορφωθεί σε συνεργασία και με την Τράπεζα της Ελλάδος και θα κινείται σε τρεις άξονες:

  1. Ανάπτυξη του κανονιστικού πλαισίου για τη λειτουργία και την παρακολούθηση των κρυπτονομισμάτων και των άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
  2. Ανάπτυξη του πλαισίου για τη φορολογική μεταχείριση των κρυπτονομισμάτων, που είναι μια μορφή επένδυσης, λαμβάνοντας υπόψη βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.
  3. Ανάπτυξη του πλαισίου ελέγχου των κρυπτονομισμάτων, και της καταπολέμησης της χρήσης τους για παράνομες δραστηριότητες.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία το πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για τα κρυπτονομίσματα. Ειδικότερα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο το Μάιο του 2023 εγκρίθηκε ο Κανονισμός MiCA για τις Αγορές Κρυπτοστοιχείων, το πρώτο ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ για τα κρυπτονομίσματα που βάζει κανόνες στους συμμετέχοντες στην αγορά και προστατεύει τους καταναλωτές και τα κράτη-μέλη έχουν διορία έως τις 30 Δεκεμβρίου 2024 να ενσωματώσουν τις βασικές προβλέψεις του κανονισμού στην εθνική νομοθεσία.

Η Ελλάδα είναι μια από τις 59 χώρες που έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή της να προσχωρήσει στο Πλαίσιο Αναφοράς για τα Κρυπτοστοιχεία ή Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) του ΟΟΣΑ.

Το εν λόγω πλαίσιο επεκτείνει την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς που ήδη γίνεται για τις τραπεζικές καταθέσεις, και επεκτείνεται και στον τομέα των κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων.

Δηλαδή, όπως η ΑΑΔΕ λαμβάνει στοιχεία από άλλα κράτη μέλη για τραπεζικές κατααθέσεις ή άλλες επενδύσεις στο εξωτερικό, θα λαμβάνει και πληροφορίες για επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα, με στόχο την καταγραφή των ροών των χρημάτων που επενδύονται.

Αυτό σημαίνει ότι, θα εφαρμοστεί και «πόθεν έσχες» για την προέλευση των κεφαλαίων που επενδύονται σε κρυπτονομίσματα.

Φόρος υπεραξίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην επιβολή φόρου υπεραξίας, μεταξύ της τιμής αγοράς και πώλησης των cryptos, κατά το πρότυπο άλλων χωρών όπως η Ιταλία, που επιβάλει φόρο 26%.

Στην Ελλάδα, ο συντελεστής θα είναι χαμηλότερος, με τις πληροφορίες να τον προσδιορίζουν σε 10-15%.

Με τη φορολόγηση θα αναγνωρίζονται από την εφορία τα ποσά που επενδύονται και τα κέρδη των επενδυτών και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη τεκμηρίων και γενικά ως «νόμιμο» εισόδημα.

Όπως έχει επισημάνει το BD, σήμερα δεν αναγνωρίζονται, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια αγοράς περιουσιακών στοιχείων και επικαλούνται κέρδη από κρυπτονομίσματα να βρίσκονται ξεκρέμαστοι και πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων.

Επίσης, επειδή τα cryptos, δεν αναγνωρίζονται ως νόμισμα, στις συναλλαγές που εντοπίζονται σε ελληνικά ανταλλακτήρια, η εφορία επιβάλει ΦΠΑ 24%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

cryptocurrencies, Kriptonomismata
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάος με τους φόρους σε κρυπτονομίσματα, ιδρύεται νέα επιτροπή ειδικών

Το υπουργείο διέλυσε την πρώτη επιτροπή που είχε συστήσει χωρίς να παραδοθεί η έκθεσή της και τώρα ιδρύει νέα. Για την Εφορία σήμερα τα κρυπτονομίσματα είναι «αόρατα» και αρνείται να τα... φορολογήσει.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βροχή» οι απορρίψεις προσφυγών κατά των τεκμηρίων για επαγγελματίες

Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών δεν εξετάζει καν την ουσία επειδή οι «αμφισβητίες» δεν ζήτησαν φορολογικό έλεγχο. Δικηγόρος δήλωσε μηδενικό εισόδημα, αλλά της επιβλήθηκε φόρος 3.000 ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπριντάρει η ΑΑΔΕ για τις δηλώσεις: Τι θα γίνει πριν το τέλος του έτους

Μέσα στον Δεκέμβριο θα είναι έτοιμα τα νέα έντυπα των δηλώσεων και οι κανονιστικές αποφάσεις για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ώστε να τελειώσει η υποβολή στις 15 Ιουλίου χωρίς άλλες παρατάσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσυμπληρωμένες από το 2026 και οι δηλώσεις των επαγγελματιών

Το τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης θα καταργηθεί πλήρως από το 2026, με την απόλυτη χρήση των δεδομένων των myDATA, ενώ από το ίδιο έτος και οι δηλώσεις των ελευθέρων επαγγελματιών θα προσυμπληρώνονται.