ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ανοίγουν έξι πληγές στην οικονομία από την επιδημία κοροναϊού

Η «μόλυνση» περνάει από τις χρηματαγορές στην παραγωγική βάση, τις επενδύσεις και την κατανάλωση και ανατρέπει το δημοσιονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Έξι πληγές στη πραγματική οικονομία ανοίγει η εξάπλωση του κοροναϊού που απειλεί πλέον με σπιράλ ύφεσης και ανατροπή των κεντρικών στόχων της δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς όλα δείχνουν ότι η «μόλυνση» περνάει από τις χρηματαγορές στην παραγωγική βάση, τις επενδύσεις και την κατανάλωση   

Οι κλυδωνισμοί εντείνονται και αναθεωρούνται ημέρα με την ημέρα επί τα χείρω οι προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης, ενώ έρχονται στην επιφάνεια ζοφερά σενάρια για απώλειες στο ΑΕΠ που φθάνουν τα 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, σε περίπτωση που συνεχισθεί η ίδια ταχύτητα εξάπλωσης του κοροναϊού τους επόμενους δύο μήνες τα πλήγματα στην οικονομία θα είναι συντριπτικά και θα χρειασθούν δημοσιονομικά προγράμματα - μαμούθ για την επούλωση των πληγών στις επιχειρήσεις, τους κλάδους και τους εργαζόμενους.   

Ειδικότερα οι βασικές εστίες κινδύνου είναι:

Πλήγμα στην ανάπτυξη. Σύμφωνα με τις εκθέσεις οργανισμών και εμπειρογνωμόνων  ανάλογα με την ένταση και την έκταση της επιδημίας το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί από κυμανθεί από 0,4 έως και μία ποσοστιαία μονάδα, πράγμα που σε απόλυτους αριθμούς σημαίνει απώλειες από 800 εκ. ευρώ και 2 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι ο κόφτης στο ΑΕΠ θα προέλθει κυρίως από τον τουρισμό που αποτελεί κινητήρια δύναμη της οικονομίας καθώς η συνολική του συνεισφορά φθάνει το 11,7% η 21,6 δισ. ευρώ. Ήδη καταγράφονται ακυρώσεις προκρατήσεων έως και 50% και αν κλιμακωθούν οι κραδασμοί από την επιδημία το φαινόμενο θα λάβει μαζικές διαστάσεις. Ο δεύτερος κλάδος που βρίσκεται στη δίνη είναι η εστίαση, όπου η πτώση του τζίρου με τα σημερινά δεδομένα κυμαίνεται στο 10% και ακολουθεί η ναυτιλία όπου καταγράφεται μεγάλη μείωση των εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές. Θεωρείται πλέον βέβαιο ότι στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 2,8% που προβλέπει ο προϋπολογισμός έχει χαθεί και ο πήχης χαμηλώνει, στην καλύτερη περίπτωση, στην περιοχή του 2,2%.

Ανατροπή του προϋπολογισμού. Η προσγείωση του ΑΕΠ αυτόματα επηρεάζει καθοδικά το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς ανοίγει τρύπες στα φορολογικά έσοδα λόγω συρρίκνωσης της παραγωγής, της κατανάλωσης και των εισοδημάτων. Επιπρόσθετα, η κρίση ασκεί πιέσεις στις δημόσιες δαπάνες, καθώς θα απαιτηθούν  έκτακτες χρηματοδοτήσεις από το προϋπολογισμό για την ενίσχυση επιχειρήσεων και κλάδων που θα πληγούν από τον ιό. Η διόρθωση της απόκλισης στο πρωτογενές πλεόνασμα απαιτεί έξτρα εξοικονόμηση πόρων με περικοπές σε ελαστικά κονδύλια του προϋπολογισμού ή νέες πηγές εσόδων με αύξηση της φορολογίας και εκ των πραγμάτων βάζει στο πάγο τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τις φοροελαφρύνσεις. Οι οικονομολόγοι κρούουν το κώδωνα του κινδύνου ότι απόκλιση στο πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να οδηγήσει σε περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα τα οποία θα επιδεινώσουν περαιτέρω την μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και θα ανακόψουν τη θετική δυναμική των τελευταίων ετών.

Αύξηση της ανεργίας και ανατιμήσεις στην αγορά. Οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω περιορισμού του διεθνούς εμπορίου θα συρρικνώσουν την παραγωγή σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας και θα χτυπήσουν την απασχόληση, καθώς εταιρείες λόγω μείωσης του τζίρου τους αναγκαστικά θα προχωρήσουν σε συρρίκνωση του προσωπικού. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με οικονομολόγους και αναλυτές ο κοροναϊός, πέρα από τα προβλήματα ζήτησης δημιουργεί και προβλήματα προσφοράς, καθώς οι επιχειρήσεις μειώνουν την παραγωγή τους, λόγω απουσίας εργαζομένων ή διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η μείωση της προσφοράς συντελεί στη δημιουργία πληθωρισμού. Ήδη στην εσωτερική αγορά παρατηρείται ραγδαία αύξηση τιμών σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων.

Αναστολή επενδυτικών σχεδίων. Το κλίμα ανασφάλειας και το ρευστό σκηνικό σε διεθνές επίπεδο επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία των επενδυτών, οδηγώντας τους σε επαναπροσδιορισμό των κινήσεων με κεντρικό άξονα την αποφυγή οποιουδήποτε ρίσκου έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Μπλόκο σε νέα έξοδο στις αγορές. Η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων κλείνει τους δρόμους για νέα έξοδο του Δημοσίου στις αγορές, η οποία σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό θα γίνονταν το Μάρτιο. Με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να κινείται πλέον πάνω από το 1,5% το κόστος δανεισμού είναι ασύμφορο, ενώ δημιουργούνται αναταράξεις και στο μέτωπο της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

Πάγωμα αναβαθμίσεων. Αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους, πράγμα που θα επηρεάσει αρνητικά την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την προσπάθεια μείωσης του κόστους δανεισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Νίκησε» την ευρωζώνη η ελληνική οικονομία με αιχμή την αύξηση επενδύσεων

Παρά τις δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις, η Ελλάδα διατήρησε ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, καθώς ενισχύθηκε το μερίδιο των επενδύσεων στην οικονομία. Ανάλυση από την Alpha Bank.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Οι κυρίαρχες προκλήσεις για την οικονομία το 2024

Η Ελλάδα αναμένεται ότι θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της ευρωζώνης και το 2024, με αύξηση των επενδύσεων και πτώση του πληθωρισμού. Ο παράγοντας κλιματική αλλαγή και οι απειλές για την οικονομία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς έγινε η Ελλάδα... πρωταθλήτρια σε ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη

Από τις επενδύσεις η μισή αύξηση του ΑΕΠ το 2023, ενώ και η κατανάλωση έδωσε ώθηση στην οικονομία χάρη στην αύξηση των μισθών. Σημαντική αύξηση των εξαγωγών με πρωταγωνιστή τον τουρισμό. Τι αναφέρει ανάλυση της Alpha Bank.