Εμπλουτίζεται το τεχνολογικό οικοσύστημα της ΑΑΔΕ με τεχνητή νοημοσύνη και νέα ψηφιακά εργαλεία που θα ενισχύσουν την προσπάθεια κατά της φοροδιαφυγής. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα από την ψηφιακή αναβάθμιση της φορολογικής αρχής έχουν γίνει ορατά με το κενό ΦΠΑ να μειώνεται και να ενισχύονται τα κρατικά έσοδα.
Η νέα εφαρμογή myDATA που παρουσιάστηκε χθες αποτελεί το πρώτο από τα σημαντικά ψηφιακά εργαλεία που έρχονται στο επόμενο διάστημα. Όπως υπογράμμισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής, ήδη δρομολογούνται οι πρώτες αναβαθμίσεις που αφορούν τη διαχείριση αγαθών και υπηρεσιών μέσα από την εφαρμογή. Ταυτόχρονα μια σειρά από ψηφιακά εργαλεία θα παρουσιαστούν τους επόμενους μήνες που θα αλλάξουν τις σχέσεις πολιτών και επιχειρήσεων με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει θέσει ως στόχο τη διασφάλιση επιπλέον εσόδων από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και η ΑΑΔΕ είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει νέες εφαρμογές που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια στις συναλλαγές. Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Κυρανάκης, «η ψηφιακή διακυβέρνηση, η τεχνολογία και σε κάποιες περιπτώσεις η τεχνητή νοημοσύνη βοηθούν στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Είναι εργαλεία τα οποία δεν είχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τώρα που τέτοια εργαλεία είναι στα χέρια μας, θα ήταν τεράστια ανευθυνότητα από μέρους μας αν δεν τα χρησιμοποιούσαμε».
Σύντομα πρόκειται να προστεθούν και νέες λειτουργίες στο myDATA όπως προανήγγειλαν ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης. Εξάλλου μαζί με το λανσάρισμα της εφαρμογής myDATA, μπήκε σε εφαρμογή και η υπηρεσία myDATA Users. Μέσα από αυτή την εφαρμογή οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εκδίδουν φιλικούς κωδικούς πρόσβασης τόσο στην εφαρμογή timologio όσο και στην εφαρμογή myDATA, ενώ έχουν επίσης τη δυνατότητα να προσφέρουν εξουσιοδοτήσεις σε τρίτους ή να λαμβάνουν από τρίτους για την πρόσβαση στις εφαρμογές στο myDATA.
Ανάμεσα στις πρώτες αναβαθμίσεις που θα υπάρξουν στην εφαρμογή, θα είναι η διαχείριση αγαθών και υπηρεσιών, που θα μπορούν να προστεθούν μέσα από την εφαρμογή. Έρχεται επίσης και η ψηφιακή παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της διακίνησης μεταφόρτωσης και παράδοσης των προϊόντων, και ο εμπλουτισμός των στατιστικών από τα δεδομένα συμπλήρωσης των δηλώσεων ΦΠΑ και Ε3 με περισσότερες οικονομικές αναφορές.
Στο επόμενο διάστημα θα τεθεί σε εφαρμογή και το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής, το οποίο θα εφαρμοστεί σταδιακά, με τις επιχειρήσεις να υποχρεούνται να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης προϊόντων και να τα διαβιβάζουν στην πλατφόρμα myDATA, επιτρέποντας έτσι τις φορολογικές αρχές να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τη διακίνηση των προϊόντων σε όλα τα στάδια για να χτυπηθούν το λαθρεμπόριο και οι απάτες με τον ΦΠΑ.
Τον Φεβρουάριο αναμένεται να ενεργοποιηθεί και το Ψηφιακό Πελατολόγιο, που θα αποτελεί το νέο εργαλείο για την παρακολούθηση των συναλλαγών των ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών. Αρχικά, το ψηφιακό βιβλίο πελατών θα τηρείται υποχρεωτικά από συγκεκριμένους κλάδους, όπως συνεργεία, φανοποιεία, πλυντήρια αυτοκινήτων και χώροι στάθμευσης, ενώ θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους μέχρι το τέλος του 2025.
Το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο, το οποίο είναι ήδη υποχρεωτικό στον δημόσιο τομέα, εκτιμάται ότι θα γίνει υποχρεωτικό τον Ιούνιο και στον ιδιωτικό τομέα, μετά το «πράσινο φως» που άναψε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στοχεύοντας να αυξήσει την ηλεκτρονική διακίνηση παραστατικών.
Στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα έρθει και το Pricemap που αποτελεί προϊόν συνεργασίας μεταξύ Κτηματολογίου και ΑΑΔΕ. Θα αποτυπώνει σε έναν ενιαίο χάρτη τις τιμές συναλλαγών των ακινήτων ενώ ξεκινάει και η προσπάθεια για ένα ενιαίο μητρώο ακινήτων το οποίο θα συγκεντρώνει όλα τα μητρώα που βρίσκονται στο υπ. Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κτηματολόγιο, στο ΤΕΕ, στις ασφαλιστικές εταιρείες, στις εταιρείες ύδρευσης, ηλεκτροδότησης.
Ενίσχυση των φορολογικών εσόδων το 2024
«Τα φορολογικά έσοδα ήταν πολύ καλά το 2024 σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού και ο βασικός τρόπος ήταν η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, δηλαδή το myDATA και η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές» σημείωσε κατά την παρουσίαση της εφαρμογής myAADE της ΑΑΔΕ, ο υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης, που επισήμανε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς, τα επιπλέον έσοδα που εισπράχτηκαν χάρη στο myDATA και στη διασύνδεσης των POS, έφτασαν τα 2 δισ. ευρώ το 2024.
Ο υπουργός τόνισε πως πέρσι προχώρησε η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, ξεπερνώντας τον στόχο που ήταν 400.000, καθώς τελικά ήταν 430.000 οι επιχειρήσεις που διασυνδέθηκαν.
Επίσης σημαντική είναι και η πρόοδος στο κενό ΦΠΑ, που έχει υποχωρήσει από το 28% του 2018 σε κάτω από 14% το 2022, με τον κυβερνητικό στόχο να είναι να φτάσει στο 9% πριν το 2027. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Χατζηδάκης, «η φοροδιαφυγή αποτελεί χρόνιο πρόβλημα της χώρας που την συνοδεύει από την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους. Μια παθογένεια που ήμασταν συμβιβασμένοι πως δεν πρόκειται ποτέ να αντιμετωπιστεί. Γίνονται όμως βήματα μπροστά και θα υπάρξουν κι άλλα».