Αντιμέτωποι με πρόστιμα και το ρίσκο αποσύνδεσης από το κεντρικό δίκτυο ενέργειας πιθανόν να έρθουν χιλιάδες μικροπαραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Κι αυτό διότι αύριο λήγει η προθεσμία του υπουργείου Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την εγκατάσταση set point, δηλαδή του ειδικού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού για τη διασύνδεση με τον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να ρυθμίζονται εξ αποστάσεως οι περικοπές ενέργειας.
Η τεράστια - και για πολλούς αναπάντεχα μεγάλη - ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα έχει και την αρνητική της πλευρά. Η περίσσεια ενέργεια που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα συχνά απειλεί να «ρίξει» το δίκτυο, ειδικά όταν η ζήτηση βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, όπως στις γιορτές του Πάσχα.
Ως απάντηση, τόσο ο ΑΔΜΗΕ όσο και ο ΔΕΔΔΗΕ, προχωρούν σε περικοπές ενέργειας με στόχο την προστασία του δικτύου, όμως πρόκειται για μια διαδικασία που πραγματοποιείται χωρίς διαφάνεια και κοστίζει ακριβά στους παραγωγούς. Όπως ο εξοπλισμός set point, έτσι και οι νέες συνθήκες, αποτελούν νέα στοιχεία με τα οποία πολλοί δυσκολεύονται στην αγορά να προσαρμοστούν.
«Οι περικοπές είναι το μεγάλο ρίσκο αυτή τη στιγμή. Είναι κάτι σαν φαινόμενο, το παρακολουθούμε. Αν αυξηθούν κατά πολύ θα έχουμε πρόβλημα. Δεν είναι κάτι που λογαριάζαμε όταν τα δίναμε τα χρήματα. Είναι μια νέα πραγματικότητα», ανέφερε ο Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, προχθές.
Νέοι κανόνες
Στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΥΠΕΝ να εισαγάγει ένα πιο δίκαιο σύστημα πέρασε ρύθμιση που υποχρεώνει τα φωτοβολταϊκά ισχύος από 400 κιλοβάτ έως 1 Μεγαβάτ να τοποθετήσουν set point. Ωστόσο, ελάχιστα από τα 7.000 φωτοβολταϊκά που είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο διανομής έχουν προχωρήσει στην απαραίτητα εγκατάσταση.
Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι οι καθυστερήσεις στην εγκατάσταση του εξοπλισμού οφείλονται σε πολλές περιπτώσεις και στην καθυστέρηση παράδοσης των ειδικών router από τον ίδιο τον ΔΕΔΔΗΕ (μπορεί να ξεπερνά και τους δύο μήνες), αλλά και στη δυσκολία προγραμματισμού ραντεβού με ειδικούς τεχνικούς που ρυθμίζουν τον εξοπλισμό.
«Για πολλούς το κόστος που ξεκινάει από 5,000 ευρώ και φτάνει μέχρι τις 10,000 ευρώ είναι απαγορευτικό και μια δαπάνη που δεν είχαν υπολογίσει», τονίζουν κύκλοι της αγοράς στο Business Daily.
Στο ΥΠΕΝ επιμένουν ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα η προθεσμία της 13ης Φεβρουαρίου, αν και δεν αποκλείεται να δοθεί μια σιωπηρή παράταση για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα.
Τα πρόστιμα
Διαφορετικά οι παραγωγοί μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα που θα φτάνουν ακόμα και τα 500 ευρώ ανά μεγαβάτ.
Επίσης, διατρέχουν τον κίνδυνο να μείνουν στον αέρα καθώς ο νόμος προβλέπει ότι όποιο πάρκο δεν έχει κάνει τη σχετική εγκατάσταση, θα πρέπει να αποσυνδέεται από το ηλεκτρικό σύστημα.
Από την άλλη, ωστόσο, η αποσύνδεση των ΑΠΕ από το δίκτυο απαιτεί τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες με φυσική παρουσία στο έργο, κάτι που σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί και την παρουσία της Αστυνομίας κάνοντας το εγχείρημα ακόμα πιο δύσκολο.
Πλησιάζει το Πάσχα
Στο μεταξύ, πλησιάζει το Πάσχα και αυξάνονται οι φόβοι για μπλακάουτ. Στις ημέρες του Πάσχα μειώνεται κατά πολύ η ζήτηση, ενώ φέτος η πλεονάζουσα ενέργεια πιθανόν να μην μπορεί να εξαχθεί στις γειτονικές αγορές, όπως συμβαίνει συνήθως, διότι το Πάσχα των ορθοδόξων (20 Απριλίου) συμπίπτει με εκείνο των καθολικών και δεν θα υπάρχει ζήτηση για ρεύμα από γειτονικές χώρες.
«Πέρυσι και πρόπερσι ο κίνδυνος ενός μπλακάουτ ήταν υπαρκτός. Αν υπολογίσει κανείς ότι μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο προστέθηκαν στο δίκτυο 1 GW περισσότερα φωτοβολταϊκά, τότε ο κίνδυνος φέτος είναι ακόμα μεγαλύτερος», προσθέτουν κύκλοι της αγοράς.