ΓΔ: 1698.19 -0.67% Τζίρος: 191.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: ΑΑΔΕ

Σαρωτικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ: Τι θα γίνει με τους τραπεζικούς λογαριασμούς

Τρεις δράσεις της ΑΑΔΕ για αποτελεσματικότερο έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών. Τουλάχιστον 184.100 έλεγχοι κατά πάντων από την Εφορία το 2025. Πίεση στους οφειλέτες του Δημοσίου με κατασχέσεις.

Σαρωτικούς ελέγχους σε τραπεζικές καταθέσεις, κρυφά εισοδήματα, ακίνητα φυσικών και νομικών προσώπων, εισαγόμενα και εξαγόμενα προϊόντα εξαπολύει η ΑΑΔΕ το 2025 με τον στόχο για ελέγχους να ξεπερνά τους 200.000.

Συγχρόνως, προαναγγέλλει ασφυκτικές πιέσεις προς τα εκατομμύρια των οφειλετών του Δημοσίου, προειδοποιώντας για κατασχέσεις, άμεσες ή εις χείρας τρίτων, αν δεν εξοφλήσουν ή δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Με τους ελέγχους, τη διεκδίκηση των ληξιπρόθεσμων χρεών και τις θεσμικές παρεμβάσεις, που ενσωματώνει το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Α.Α.Δ.Ε. για το 2025, τα κρατικά έσοδα θα ανέλθουν σε 71,6 δισ. ευρώ, οριακά αυξημένα από τα 71,3 δισ. ευρώ που εισπράχθηκαν πέρυσι, μετά τις υπερβάσεις που καταγράφηκαν.

Αναλυτικότερα, το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει για φέτος τη διενέργεια 184.100 ελέγχων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, από τις φορολογικές και τις τελωνειακές ελεγκτικές υπηρεσίες.

Ωστόσο ο αριθμός των ελέγχων θα υπερβεί τις 200.000, καθώς για το 2024 είχαν προγραμματιστεί 170.385 αλλά πραγματοποιήθηκαν 205.377 έλεγχοι και πάντοτε ο τελικός στόχος είναι οι προγραμματισμένοι έλεγχοι να είναι οι ελάχιστοι που θα διενεργούνται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, φέτος θα διενεργηθούν:

  • 26.000 έλεγχοι από τις φορολογικές ελεγκτικές υπηρεσίες.
  • 2.500 έλεγχοι περιουσίας.
  • 43.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι με κεντρικό συντονισμό.
  • 900 έρευνες καταπολέμησης φοροδιαφυγής και απάτης στον ΦΠΑ.
  • 87.000 έλεγχοι δίωξης από τα Τελωνεία και τις ΚΟΕ.
  • 13.700 εκ των υστέρων έλεγχοι από τα Τελωνεία και τις ΕΛΥΤ
  • 11.000 έλεγχοι μέσω αυτοκινούμενων συστημάτων X-Rays.

Επίσης:

  • Σε 10.000 θα ανέλθουν οι πράξεις διοικητικού προσδιορισμού του φόρου που θα εκδοθούν μετά από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και
  • Σε 8.920 προγραμματίστηκαν οι καταλογιστικές πράξεις που θα επιβληθούν για απλές τελωνειακές παραβάσεις και λαθρεμπορίες.

Στο στόχαστρο οι τραπεζικοί λογαριασμοί 

Ο βασικότερος μοχλός των φορολογικών ελέγχων θα είναι φέτος οι τραπεζικοί λογαριασμοί των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων και η αποστολή εμβασμάτων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα υπόλοιπα και οι κινήσεις (πιστώσεις – μεταφορές – αναλήψεις) συνάδουν με τα δηλωθέντα εισοδήματα ή τον τζίρο των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό το Επιχειρησιακό Σχέδιο προβλέπει τη «σύσφιξη» των σχέσεων της ΑΑΔΕ με τις τράπεζες, ώστε οι φορολογικές υπηρεσίες να αντλούν ευκολότερα στοιχεία από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ φέτος προγραμματίζονται οι ακόλουθες τρεις δράσεις:

  1. Η ηλεκτρονική διασύνδεση με το χρηματοπιστωτικό σύστημα για τη συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση των στοιχείων των τραπεζικών λογαριασμών για σκοπούς ελέγχου και λήψης μέτρων.
  2. Η αντικατάσταση των βασικών ψηφιακών συστημάτων και επέκταση της λειτουργικότητας της παροχής υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής μηχανισμών για τη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων της ΑΑΔΕ με τα συστήματα τραπεζικών πληροφοριών. 
  3. Η αναθεώρηση και αναβάθμιση της συνεργασίας με το χρηματοπιστωτικό σύστημα για την τυποποίηση, αυτοματοποίηση και επέκταση των διαδικασιών ανταλλαγής δεδομένων.

Ο… λογαριασμός των ελέγχων

Από τους εκτεταμένους φορολογικούς ελέγχους και τις διασταυρώσεις, το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει πως θα βεβαιωθούν φόροι και πρόστιμα ύψους τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ.

Επίσης η ΑΑΔΕ ασκεί πιέσεις στις υπηρεσίες ώστε να εξασφαλιστεί η εισπραξιμότητα τουλάχιστον 33% επί των βεβαιωθέντων φόρων και προστίμων από το Κέντρο Μεγάλων Φορολογουμένων (ΚΕ.ΜΕ.Φ.) το 30% από τα Ελεγκτικά Κέντρα και 20% από τους φόρους και τα πρόστιμα που θα επιβάλλουν οι Δ.Ο.Υ.. 

Τα ακίνητα

Σε ό,τι αφορά στα ακίνητα το Επιχειρησιακό Σχέδιο προβλέπει τον εντοπισμό αδήλωτων αγοραπωλησιών ακινήτων έτους 2019, ενώ παράλληλα προωθούνται η διασύνδεση του αρχείου του Ε9 με το Κτηματολόγιο ως το τέλος Μαρτίου.

Στενός κορσές στους οφειλέτες

Σε ό,τι αφορά στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, προβλέπεται η είσπραξη 3 δισ. ευρώ από παλαιές οφειλές, βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως 31-12-2024, ενώ με την άσκηση πιέσεων στους οφειλέτες, στόχος είναι η είσπραξη του 33% από τα νέα χρέη που θα δημιουργηθούν εντός του 2025.

Επίσης, οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να εισπράξουν τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ από μεγάλους οφειλέτες και στοχευμένες δράσεις, μέσω της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης (Ε.Μ.ΕΙΣ.) και τουλάχιστον 28 εκατ. ευρώ έναντι των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών της Τελωνειακής Διοίκησης.

Ακόμη στόχος είναι η λήψη αναγκαστικών μέτρων στο 71% των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και στο 70% των οφειλετών με χρέη προς τα τελωνεία.

Ωστόσο το 2024, όπως προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, η εφορία επικοινώνησε με πάνω από 900.000 οφειλέτες και τους προειδοποίησε να τακτοποιήσουν τα χρέη τους πριν προβεί σε κατασχέσεις.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εκούσιας ή αναγκαστικής συμμόρφωσης το περασμένο έτος η ΑΑΔΕ πραγματοποίησε:

  • 892.385 μοναδικές επικοινωνίες με οφειλέτες που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές καθώς και
  • 66.803 τηλεφωνικές επικοινωνίες με σκοπό τη συμμόρφωση και την ενημέρωση των φορολογουμένων, ως προς τις υποχρεώσεις τους 
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μεγάλος αδελφός» στις ταμειακές: Η ΑΑΔΕ θα «βλέπει» όλες τις συναλλαγές

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα θα παρακολουθεί συνεχώς τις συναλλαγές των ταμειακών μηχανών για να διενεργούνται επιτόπιοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις που εμφανίζουν συμπεριφορά ύποπτη για φοροδιαφυγή.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιους τραπεζικούς λογαριασμούς θα αρχίσει να ελέγχει η Εφορία

Μέχρι τις 30 Απριλίου η ΑΑΔΕ θα παραλάβει από τις τράπεζες τα στοιχεία για τις πιστώσεις και τις αναλήψεις από τραπεζικούς λογαριασμούς επαγγελματιών και νομικών προσώπων, που έγιναν στη διάρκεια του 2024.
eforia, aade, foroi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα επεμβαίνει και η Αστυνομία στη μεγάλη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο

Σύσταση ειδικής υπηρεσίας στην ΕΛΑΣ για τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο. Δεν θα ισχύουν φορολογικό, τελωνειακό, τραπεζικό, χρηματιστηριακό ή επιχειρηματικό απόρρητο, σύμφωνα με την εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.