Φώτο: ΑΠΕ

Δέσμευση Σταϊκούρα για στήριξη όλων των επιχειρήσεων που έχουν ανάγκη

Ελάχιστες οι επιχειρήσεις που δεν θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση, διαβεβαίωσε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ θα υπάρξουν μέτρα και για τα δάνεια των νοικοκυριών.

Την ένταξη σχεδόν του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας στα έκτακτα μέτρα στήριξης, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα αναφορικά με τις επιταγές αλλά και τα δάνεια των νοικοκυριών. 

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστες οι επιχειρήσεις που δεν υφίστανται πλήγμα από τον κορονοϊό, οπότε στην αναθεωρημένη λίστα με τους ΚΑΔ που θα δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα, θα είναι ελάχιστες οι εξαιρέσεις.

Όπως άλλωστε τονίζει και σε σημερινό του άρθρο το Business Daily, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενταχθούν εκατοντάδες νέοι ΚΑΔ στο πρόγραμμα στήριξης.

Ανέφερε ακόμη ότι εντός του Απριλίου θα ενεργοποιηθεί και το μέτρο της «επιστρεπτέας προκαταβολής» ενός μηχανισμού χορήγησης ρευστότητας στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Μέσα στην ημέρα ή το αργότερο αύριο, θα ανακοινωθούν και τα μέτρα για τις μεταχρονολογημένες επιταγές ενώ θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για τα δάνεια των νοικοκυριών.

Ο υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε εφιαλτικά σενάρια για την πορεία της Ευρωπαϊκής Οικονομίας μιλώντας για ύφεση της τάξεως του 5% ή ακόμη και 8% ανάλογα με την χρονική διάρκεια της κρίσης. Για την Ελλάδα, εκτίμησε ότι η ύφεση θα κυμαίνεται από 1 έως 3% αν και κράτησε την επιφύλαξη σχετικά με το ποια θα είναι η διάρκεια του φαινομένου.

Υπάρχουν τρεις αστάθμητοι παράγοντες σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών: το πόσο θα διαρκέσουν τα αναγκαστικά μέτρα σε αυτή τη φάση, το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον τουρισμό και το αν θα υπάρξει επανάληψη του φαινομένου από το φθινόπωρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε αναστολή οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να τεθούν τελικά σε ισχύ από τις αρχές του 2021, ενώ οι ιδιώτες εκτιμητές θα αποζημιωθούν για το παραδοτέο έργο τους μέχρι και τη στιγμή της αναστολής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Διεύρυνση των κλάδων που θα λάβουν στήριξη

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως με όπλο την καλή δημοσιονομική διαχείριση των προηγούμενων ετών και την οικονομική ανάταξη της χώρας θα μπορέσουν να υποστηριχτούν τα μέτρα της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις.