ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Enel

Πρόεδρος στον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Φωτοβολταϊκών ο Αρ. Χαντάβας

Για πρώτη φορά, Έλληνας αναλαμβάνει επικεφαλής στον συγκεκριμένο οργανισμό που συμμετέχουν όλες οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης, με τον κ. Χαντάβα να έχει θέσει ως προτεραιότητα την προώθηση της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας στην Ευρώπη.

Ο επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power, Αριστοτέλης Χαντάβας, εξελέγη χθες πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών (SPE), επικρατώντας στην ηλεκτρονική ψηφοφορία που έγινε χθες του απερχόμενου προέδρου, Christian Westermeier, με το υψηλό ποσοστό του 66%. Αυτή είναι η πρώτη φορά που Έλληνας αναλαμβάνει καθήκοντα επικεφαλής στον συγκεκριμένο οργανισμό, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2015 ως μετεξέλιξη του EPIA (European Photovoltaic Industry Association) και στον οποίο συμμετέχουν όλες οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης.

Στην τριετή του θητεία ο κ. Χαντάβας θα έχει ως πρώτη προτεραιότητα να προωθήσει τη φωτοβολταϊκή τεχνολογία στον Ευρωπαϊκό ενεργειακό μετασχηματισμό. Ουσιαστικά, θα προσπαθήσει να διαμορφώσει ένα σαφές και κοινό πλαίσιο πολιτικών, που θα συμπεριλαμβάνει σύγχρονα και λειτουργικά μοντέλα αγοράς, ώστε να υποστηρίξει με ασφάλεια και συνέπεια μια βιώσιμη διαδικασία απανθρακοποίησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο πρόσφατα εκλεγμένος πρόεδρος του SPE, του οποίου η θητεία ξεκίνησε χθες, δήλωσε σχετικά: «Είναι τιμή μου να ηγούμαι του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, όπου η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να προωθήσουμε την ηλιακή ενέργεια στην ενεργειακή αγορά της Γηραιάς Ηπείρου. Ο Σύνδεσμος θα ενισχύσει τις σχέσεις του με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε να διασφαλίσει ότι η ηλιακή ενέργεια θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, θα ενδυναμώσει τις καινοτόμες τεχνολογίες και της κοινής τεχνογνωσίας για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης».

Γενικότερα, η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στον ενεργειακό μετασχηματισμό της Ευρώπης, καθώς τουλάχιστον το 20% των αναγκών της Γηραιάς Ηπείρου θα καλύπτεται από φωτοβολταϊκά μέχρι το 2030, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη ότι θα δημιουργηθούν 500.000 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξασφαλισμένη η ενεργειακή επάρκεια στην Ελλάδα για το καλοκαίρι

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας το σύνολο της διαθέσιμης ισχύος είναι απόλυτα επαρκής για την κάλυψη του φορτίου ακόμα και υπό δυσμενείς συνθήκες καύσωνα και ταυτόχρονα, περιορισμένης παραγωγής από ΑΠΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεύτερη παγκοσμίως η Ελλάδα στη διείσδυση των φωτοβολταϊκών

Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η διείσδυση των φωτοβολταϊκών στο τέλος του 2022 ήταν 17,5% στην Ελλάδα που βρέθηκε πίσω από το 19,1% στην Ισπανία αλλά υψηλότερα από τους διεθνείς μέσους όρους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποθήκευση και διανομή τα μεγάλα ζητήματα των ενεργειακών επενδύσεων

Σε σεμινάριο της Howden Ελλάδας επισημάνθηκαν οι βασικότεροι κλιματικοί κίνδυνοι από τους οποίους απειλούνται τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. Ποιες είναι οι μεγάλες προκλήσεις.
Fotovoltaika, Ananeosimes Phges Energeias, APE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tα εννέα ρεκόρ που έσπασε η ενεργειακή αγορά στη χώρα μας το 2022

Ενδεικτικό του επιπέδου ανάπτυξης των ΑΠΕ είναι ότι οι Διαχειριστές του συστήματος και του δικτύου λαμβάνουν έκτακτα μέτρα σε περιόδους όπως η τωρινή του Πάσχα, οπότε η ζήτηση ενέργειας είναι χαμηλή και η παραγωγή ΑΠΕ άφθονη.