ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στη Macquarie το 50% της ελληνικής Enel, κλείνει το deal εντός Ιουλίου

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις των Ιταλών με τους Αυστραλούς για το τίμημα της συμφωνίας. Μεγάλες αλλαγές στην οικονομική κατάσταση της Enel Green Power Ελλάδος το 2022, δάνειο 430 εκατ. από ελληνικές τράπεζες.

Μέχρι το τέλος του μήνα οριστικοποιείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγάλη συμφωνία για τη μεταβίβαση του 50% των μετοχών της ελληνικής θυγατρικής της Enel στην αυστραλιανή Macquarie, καθώς η νέα διοίκηση του ιταλικού ομίλου έδωσε την έγκρισή της στους οικονομικούς όρους του deal.

Η ελληνική αγορά των ΑΠΕ βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση, καθώς εισέρχονται διεθνή επενδυτικά κεφάλαια που επιδιώκουν να αποκτήσουν μεγάλα χαρτοφυλάκια. Μετά τη συμφωνία για την Enel Green Power Ελλάδος αναμένεται να κλείσει και το συζητούμενο για μεγάλη περίοδο deal για την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από την επίσης αυστραλιανή First Sentier -όπως έχει γράψει το BD οι ελληνικές τράπεζες έχουν «ανάψει πράσινο» για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς.

Σε ό,τι αφορά την Enel, που έχει ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ΑΠΕ της ελληνικής αγοράς, η διοίκηση του ιταλικού ομίλου, ο οποίος προσπαθεί να μειώσει τη δανειακή του επιβάρυνση, είχε αποφασίσει να παραμείνει στην Ελλάδα σε συνεργασία 50 - 50 με τρίτο επενδυτή και είχε λάβει προσφορά για το 50% της Enel Green Power Ελλάδος από τη Macquarie.

Ακολούθησε αλλαγή διοίκησης στον ιταλικό όμιλο, καθώς ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου, στη θέση του Φραντσέσκο Σταράτσε, ο Φλάβιο Κατάνεο και εξετάσθηκε εκ νέου το πιθανό deal με τους Αυστραλούς, με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα, όπως αρχικά σχεδιαζόταν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς και η συμφωνία θα ανακοινωθεί ως το τέλος του μήνα.

Στα οικονομικά στοιχεία της Enel Green Power Ελλάδος επήλθαν σημαντικές μεταβολές το 2022.Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, η εταιρεία είχε ενεργητικό 537,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαιά της μειώθηκαν σε 96,4 από 228,5, καθώς έγινε επιστροφή κεφαλαίου 151 εκατ. ευρώ στη μητρική Enel.

Ο κύκλος εργασιών σημείωσε μικρή αύξηση και ανήλθε στα 73,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων εκτινάχθηκαν από τα 4,9 στα 17,9 εκατ. ευρώ, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια αναστροφή πρόβλεψης. Ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός αυξήθηκε από 177,7 σε 465,6, καθώς η εταιρεία έλαβε δάνειο 430 εκατ. ευρώ από ελληνικές τράπεζες για να αποπληρώσει δάνεια στη μητρική Enel.

Σημειώνεται ότι τη διαδικασία αναζήτησης αγοραστή του 50% της Enel Green Power ανέλαβε η BNP Paribas που έλαβε διψήφιο αριθμό προτάσεων, μεταξύ των οποίων από το αυστραλιανό fund Macquarie, την αμερικανική KKR, την κινεζική State Grid, τη γαλλική Ardian, καθώς και την Antin Infrastructure Partners.

Τα επόμενα έργα

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η Enel Green Power Ελλάδος πρόκειται να ανακοινώσει και το pipeline των νέων έργων της. Σημαντικότερο project είναι το «Πέρασμα», ένα έργο στην Κοζάνη που θα καλύψει τις ανάγκες σε «πράσινο» ρεύμα 36.000 νοικοκυριών, με ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 126,8 GWh. Το «Πέρασμα», θα έχει εγκατεστημένη ισχύ σχεδόν 84MW, θα αποτελείται από 6 φωτοβολταϊκά πάρκα κατασκευασμένα με σχεδόν 156.000 πάνελ διπλής όψεως, ενώ μέσω της λειτουργίας του θα αποφεύγεται η εκπομπή 72.512 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Το έργο άρχισε να κατασκευάζεται το περασμένο καλοκαίρι έχει προϋπολογισμό περί τα 68 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του φετινού καλοκαιριού. Στη συνέχεια αναμένεται η σύνδεσή του με το δίκτυο, που θα γίνει μέσω υπόγειας γραμμής ΜΤ 10 χλμ με το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) 400KV, το οποίο κατασκευάζει η Enel από κοινού με άλλες δύο εταιρείες που έχουν έργα στην περιοχή. Πρόκειται, μάλιστα, για το πρώτο στην Ελλάδα που θα κατασκευαστεί από ιδιώτες παραγωγούς.

Μιλώντας στο BD για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου «Πέρασμα»,ο επικεφαλής του τμήματος Engineering & Construction της Εnel Green Power Hellas, κ. Μιχάλης Καραϊορδανίδης, σημείωσε ότι «αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική επένδυση καθώς με την λειτουργία του διπλασιάζουμε σχεδόν την παραγόμενη εγκατεστημένη ισχύ σε φωτοβολταϊκά πάρκα, από 94MW σε 178 MW».

Στα επόμενα βήματα της εταιρείας εντάσσεται η κατασκευή δύο ακόμα φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 11 MW. Έτσι το «Πέρασμα» θα αποτελείται από 8 πάρκα με συνολική ισχύ 95 MW, ενώ οι πρώτες χωματουργικές εργασίες για την επέκταση θα ξεκινήσουν εντός του 2023 και η ολοκλήρωση της κατασκευής υπολογίζεται στις αρχές του νέου έτους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Commission_Clean_Transition
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξετάζει η Κομισιόν τη λύση του Green Pool για την ενεργοβόρο βιομηχανία

Την ελληνική πρόταση για φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ στις ενεργοβόρες βιομηχανίες επανέφερε ο Ευ. Μυτιληναίος στη συνάντηση διαλόγου της Κομισιόν με τους εκπροσώπους του τομέα για την πράσινη μετάβαση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Economist: Ποιες είναι οι παρενέργειες από τους φόρους στα υπερκέρδη

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σπεύδουν να φορολογήσουν τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών, όμως η εμπειρία δείχνει ότι τέτοιοι φόροι προκαλούν και προβλήματα, με κυριότερο την επιβράδυνση των επενδύσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διμερή συμβόλαια ενέργειας για την μετάβαση της βιομηχανίας στην πράσινη εποχή

Το ελληνικό σχέδιο έχει ως στόχο να βρει τη «χρυσή τομή» για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των βιομηχανιών μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παραμένοντας παράλληλα ανταγωνιστικές. 
ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για μικρά έργα ΑΠΕ, φθηνό ρεύμα για τους ευάλωτους

Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες. Σφοδρές επικρίσεις από Τσίπρα, προειδοποίηση για αύξηση τιμών στο ρεύμα. Αντιδράσεις από την αγορά για τις διατάξεις για την αποθήκευση ενέργειας.