Να εκμεταλλευτούν οι επιχειρήσεις την Τεχνητή Νοημοσύνη και να προχωρήσουν στην υιοθέτησή της στις λειτουργίες τους κάλεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπ. Θεοδωρόπουλος υπογραμμίζοντας πως θα αποτελέσει βασικό παράγοντα που θα κρίνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, επηρεάζοντας όλες τους τις λειτουργίες
Από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΒ «AI στην πράξη: Πώς θα εφαρμόσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στις επιχειρήσεις μας», ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά, πως η Τεχνητή Νοημοσύνη «δεν είναι επιλογή, αλλά ανάγκη» καθώς πρόκειται για μια τεχνολογία που θα καθορίσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων πιο γρήγορα απ’ όσο πολλοί φαντάζονται, επηρεάζοντας κάθε λειτουργία μιας επιχείρησης.
Επισήμανε ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μια ευκαιρία, δημιουργώντας σημαντικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και αποτελεί βασικό εργαλείο στον ψηφιακό αιώνα. Ο κ. Θεοδωρόπουλος υπογράμμισε ότι με τις δυνατότητες που προσφέρει η ΑΙ στην ταχύτατη επεξεργασία μεγάλων όγκων δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λαμβάνουν ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές αποφάσεις, να ενσωματώνουν καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα και να βελτιώνουν ουσιαστικά την εμπειρία του πελάτη. Παράλληλα, ανοίγονται σημαντικές ευκαιρίες για τη μείωση του κόστους και την επέκταση των εσόδων μέσω νέων προϊόντων και υπηρεσιών.
«Η αυτοματοποίηση που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη δεν απειλεί τις θέσεις εργασίας, αλλά απελευθερώνει ανθρώπινο δυναμικό από επαναλαμβανόμενα καθήκοντα, δίνοντάς του τη δυνατότητα να επικεντρωθεί σε εργασίες που απαιτούν δημιουργικότητα και κρίση», επεσήμανε.
Γιατί μένουν πίσω οι ελληνικές επιχειρήσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Παρουσιάζοντας στοιχεία της έρευνας Business Pulse του ΣΕΒ, ο κ. Θεοδωρόπουλος επισήμανε ότι μία στις τέσσερις επιχειρήσεις βρίσκονται είτε σε αρχικά στάδια είτε υλοποιούν πιλοτικά προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης.
Ωστόσο το 55% των επιχειρήσεων δηλώνουν πως δεν έχουν καμία πρόθεση να την αξιοποιήσει – ποσοστό που πέφτει πάντως στο 14% όταν πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις. Ακόμα και αν είναι δύσπιστες ως προς την χρήση της και να επενδύσουν σε αυτή, το 68% των επιχειρήσεων αναγνωρίζει ότι η ΑΙ συμβάλλει στη μείωση ανθρώπινων σφαλμάτων, ενώ το 55% βλέπει βελτίωση στις εσωτερικές διαδικασίες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις, είναι η έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών με τις κατάλληλες δεξιότητες για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης. Σημαντικά εμπόδια είναι επίσης το κόστος επένδυσης και οι ανησυχίες για την ασφάλεια και την προστασία ευαίσθητων δεδομένων.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος ξεκαθάρισε ότι ο φόβος για την προστασία των δεδομένων δεν θα πρέπει να λειτουργεί αποτρεπτικά. «Η προστασία των δεδομένων είναι μια πρόκληση που οφείλουμε να διαχειριστούμε με αυστηρές πρακτικές ασφάλειας και συμμόρφωσης. Δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την αποφυγή της τεχνολογίας», σημείωσε.
«Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι απλώς μια ακόμα τεχνολογική καινοτομία. Είναι βασικό εργαλείο για τον ψηφιακό αιώνα. Δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη, προσθέτει αξία στους πελάτες και στους μετόχους, και αποτελεί μοχλό ανάπτυξης. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε και στις συγκεκριμένες δράσεις του Συνδέσμου για την προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης στις ελληνικές επιχειρήσεις. Αναφέρθηκε στην ειδική έκδοση του 2024 για τα στελέχη και τις επιχειρήσεις, που αναλύει πώς οι λύσεις ΑΙ μετασχηματίζουν τις επιχειρησιακές λειτουργίες. Επίσης σημείωσε και την συνεργασία με την Google για το πρόγραμμα AI for All, μέσω του οποίου έχουν ήδη εκπαιδευτεί 1.750 εργαζόμενοι από 12 εταιρείες-μέλη του ΣΕΒ.