Στους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας και Κίνας, αλλά και στις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας, αναφέρθηκε ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Fang Qiu, μιλώντας κατά την έναρξη του 13ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), που διοργανώνεται από την εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από 12 έως 14 Μαΐου.
Ο κ. Qiu χαρακτήρισε τη συνεργασία Ελλάδας – Κίνας στο λιμάνι του Πειραιά ως παράδειγμα επιτυχημένης στρατηγικής σχέσης, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η εμπειρία μπορεί να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για το μέλλον.
Αναφερόμενος στην Πρωτοβουλία του Δρόμου του Μεταξιού, σημείωσε πως «αγκαλιάζει τους τοπικούς στόχους ανάπτυξης» και «φέρνει πλεονεκτήματα και για τις δύο πλευρές». Όπως είπε, η Κίνα επιθυμεί να ενισχυθεί η εμπορική συνεργασία με την Ελλάδα, δίνοντας έμφαση σε εξαγωγές όπως «γαλακτοκομικά προϊόντα και κρόκος Κοζάνης», αλλά και στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας.
Ο πρέσβης επεσήμανε ότι οι δύο χώρες έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στις παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις:
«Η Ελλάδα και η Κίνα, μαζί, μπορούμε να αποτελέσουμε μία φωνή λογικής και προόδου. Να υπερασπιστούμε ένα κράτος δικαίου και ένα παγκόσμιο σύστημα ευημερίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας για τη μείωση δασμών, ο Fang Qiu εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν στον δρόμο της συνεργασίας για βιώσιμες διμερείς σχέσεις», προσθέτοντας ότι «η Κίνα είναι ανοιχτή σε διάλογο, εφόσον αυτός είναι ισότιμος και βασισμένος στον σεβασμό».
Σχετικά με τις εμπορικές εντάσεις, δήλωσε ότι «η Κίνα δεν φοβάται έναν εμπορικό πόλεμο», τονίζοντας πως η χώρα του στοχεύει σε ανάπτυξη υψηλής αξίας, με ρεκόρ εξαγωγών και στροφή σε οικολογική οικονομία.
Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε: «Η πόρτα της Κίνας είναι διάπλατα ανοιχτή και καλούμε τους Έλληνες φίλους μας να αδράξουν την ευκαιρία που προσφέρει η ανάπτυξή μας».
Το συνέδριο RGC συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.