ΓΔ: 1854.98 -0.66% Τζίρος: 161.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: Shutterstock

Ακόμη και η Δανία εξετάζει να αξιοποιήσει την πυρηνική ενέργεια

Η Δανία εξετάζει τις τεχνολογίες μικρών αντιδραστήρων, το Βέλγιο ακυρώνει το σχέδιο κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας. Η Ευρώπη αναζητά σταθερές λύσεις απέναντι στις προκλήσεις κόστους και διαθεσιμότητας ηλεκτρικής ενέργειας.

Δύο σημαντικά βήματα προς τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας πήραν στη Δανία και το Βέλγιο τις τελευταίες ημέρες, σε μια ακόμα ένδειξη ότι η συγκεκριμένη πηγή ενέργειας θεωρείται λύση για τις ανάγκες της Ευρώπης.

Σε ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Αυστρία και η Γερμανία, υπάρχει ακόμη αρνητική στάση - ή έστω και επιφυλακτικότητα - απέναντι στην παραγωγή και χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Ωστόσο, σε διεθνές επίπεδο το ενδιαφέρον για τον τομέα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Οι υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, η στοχαστικότητα των ΑΠΕ και περιστατικά όπως το μπλακ άουτ της Ιβηρική Χερσονήσου, προβληματίζουν πολλούς ως προς την απόδοση των φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων.

Σχεδόν σε καθημερινή βάση βλέπουμε ευρωπαϊκά κράτη να αναθεωρούν τη στάση τους απέναντι στην πυρηνική ενέργεια και να εξετάζουν κάθε ενδεχόμενο, αν και κυβερνήσεις, όπως η ισπανική, επιμένουν στο κλείσιμο παλαιών πυρηνικών σταθμών που έχουν πολύ υψηλό κόστος παραγωγής.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε τα υψηλόμισθα στελέχη των εταιρειών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας να πληρώσουν το κόστος για τη διατήρηση της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών, αν δεν θέλουν να κλείσουν, αποκρούοντας την κριτική που δέχεται για την πρόσφατη πρωτοφανή διακοπή ρεύματος.

Ακυρώνεται η απαγόρευση στο Βέλγιο 

Στο Βέλγιο η κυβέρνηση προχθές εγκατέλειψε επίσημα τα σχέδια της για την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας. Με απόφαση που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο επιτρέπεται πλέον η κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων.

Πρόκειται για βήμα που θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

Το Βέλγιο διαθέτει επί του παρόντος δύο πυρηνικά εργοστάσια – και τα δύο διαχειρίζεται η γαλλική ενεργειακή εταιρεία Engie – καθένα από τα οποία φιλοξενεί δύο ενεργούς αντιδραστήρες. Η πυρηνική ενέργεια αντιπροσωπεύει το 40% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και ακολουθούν το φυσικό αέριο με 21% και η αιολική ενέργεια (19%).

Και η Δανία το σκέφτεται

Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε, επίσης, απόφαση της Δανίας να εξετάσει το ενδεχόμενο της πυρηνικής ενέργειας.

Πρόκειται για χώρα που όχι μόνο διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες αγορές ΑΠΕ της Ευρώπης αλλά είναι και η έδρα της Ørsted, της μεγαλύτερης εταιρείας υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στον κόσμο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Ενέργειας της Δανίας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει τη σκοπιμότητα των νέων πυρηνικών τεχνολογιών, ως μέρος της στρατηγικής της για την κάλυψη των κενών στην παροχή ανανεώσιμης ενέργειας.

Ο Λαρς Άγκαρντ, υπουργός Κλίματος, Ενέργειας και Δημοσίων Υπηρεσιών της Δανίας, ανέφερε ότι η χώρα δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια. Δεδομένου ότι η Δανία δεν λειτουργεί πυρηνικό εργοστάσιο εδώ και δεκαετίες, η κυβέρνηση θα μελετήσει τις δυνατότητες και τις κοινωνικές επιπτώσεις των σύγχρονων πυρηνικών τεχνολογιών, με σχετική έκθεση να αναμένεται το επόμενο έτος.

Ο Άαγκουαρντ τόνισε ότι η Δανία δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν οι μικροί αντιδραστήρες SMRs είναι πράγματι ασφαλείς ή το πώς θα διαχειρίζεται τα πυρηνικά απόβλητα. «Είναι οι αρχές μας προετοιμασμένες αν κάτι πάει στραβά; Δεν διαθέτουμε αυτή τη γνώση, αλλά τη χρειαζόμαστε», δήλωσε.

Σημειώνεται ότι η Δανία θέσπισε την απαγόρευση της πυρηνικής ενέργειας το 1985 και ότι σήμερα, πάνω από το 80% της ηλεκτρικής της ενέργειας προέρχεται από τις ΑΠΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επανάσταση στην πυρηνική ενέργεια: Αντιδραστήρες με κόστος όσο οι ΑΠΕ

Οι μικροί πυρηνικοί σταθμοί θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί και θα συναγωνίζεται σε κόστος τα offshore αιολικά πάρκα και τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Πώς βλέπει τις εξελίξεις η ελληνική κυβέρνηση.
ΔΙΕΘΝΗ

Η startup που θέλει να φέρει μικρούς φθηνούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

Η Aalo Atomics θέλει να δημιουργήσει πυρηνικούς αντιδραστήρες που θα μπορούν να τοποθετηθούν γρήγορα μέσα σε giga factories. Θα είναι πιο φθηνοί και θα παράγουν 10% περισσότερη ενέργεια από αντίστοιχες τεχνολογίες.
businessdaily-Fotovoltaika-Intrakat
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από την ηλιακή ως την πυρηνική ενέργεια: Πού θα επενδυθούν 2 τρισ. δολ.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι τα φωτοβολταϊκά θα παραμείνουν και το 2024 στην πρώτη θέση των επενδύσεων, αλλά παράλληλα θα αυξηθούν σημαντικά οι επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το «Ιερό Δισκοπότηρο» της ενέργειας: Καθαρή παραγωγή με σύντηξη

Ερευνητές στο αμερικανικό MIT ανακοίνωσαν ότι θεωρούν «αρκετά πιθανή» την κατασκευή αντιδραστήρα μέσα στην επόμενη δεκαετία, που θα συνέβαλε καθοριστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.