ΓΔ: 891.08 -0.30% Τζίρος: 31.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:22:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο; Shutterstock

Τα δύο σενάρια για ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων

Έκπτωση ΕΝΦΙΑ 25% ή στον φόρο εισοδήματος του 2020 εξετάζει το υπ. Οικονομικών για τους ιδιοκτήτες που πλήττονται. Εξετάζεται και η οκτάμηνη αναβολή πληρωμών φόρων για όλους.

Στοχευμένες εκπτώσεις, επιμήκυνση των πληρωμών και εξπρές επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες περιλαμβάνει η ατζέντα του οικονομικού επιτελείου με το νέο κύμα παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις των ιδιοκτητών ακινήτων για τις απώλειες εισοδήματος που θα έχουν από τη μείωση κατά 40% των ενοικίων, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει αντισταθμιστικά μέτρα με επίκεντρο τη μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ υπό προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, με βάση το σενάριο αυτό, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από την πανδημία και θα δουν μειωμένα τα φετινά τους εισοδήματα από ακίνητα, εάν εξοφλήσουν εφάπαξ τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ εντός της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης θα κερδίσουν έκπτωση της τάξεως του 25%.

Σε μία τέτοια περίπτωση, ιδιοκτήτης που εκμισθώνει ακίνητα για τα οποία πληρώνει ΕΝΦΙΑ 1.500 ευρώ και φέτος θα εισπράξει λιγότερα ενοίκια λόγω της μείωσης του 40%, εάν εξοφλήσει τον ΕΝΦΙΑ εφάπαξ και εμπρόθεσμα στην προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης και όχι σε 5 δόσεις θα έχει έκπτωση 25%. Δηλαδή θα πληρώσει 1.125 ευρώ και θα έχει όφελός 375 ευρώ.

Το μέτρο θα ισχύσει αυστηρά μόνο για όσους ιδιοκτήτες έχουν προχωρήσει σε «κούρεμα» του μισθώματος για την επαγγελματική στέγη ή την κύρια κατοικία εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή έχουν ανασταλεί οι συμβάσεις τους.

Ωστόσο, αρμόδια στελέχη σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι η τελική απόφαση για την υλοποίηση του μέτρου θα ληφθεί αργότερα και ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία, καθώς τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα εκδοθούν τον Αύγουστο.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα μείνει αμετάβλητος σε σχέση με τον περυσινό, καθώς θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες μετά το «πάγωμα» του σχεδίου για αναπροσαρμογή και ευθυγράμμιση τους με τις εμπορικές τιμές και την αναβολή της μείωσης κατά 8% που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Το εναλλακτικό σενάριο ελάφρυνσης

Υπάρχει όμως και εναλλακτικό σενάριο για την ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων, το οποίο προβλέπει έκπτωση στο φόρο εισοδήματος από μισθώματα, είτε με απευθείας μείωση του ποσού, ή με αύξηση του ποσοστού των δαπανών που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα και οι οποίες αφορούν την συντήρηση του ακινήτου.

Επισημαίνεται ότι τέτοιου είδους ελαφρύνσεις θα φανούν στη τσέπη των ιδιοκτητών τον επόμενο χρόνο και συνεπώς δεν θα υπάρχει κανένα κόστος για τον τρέχοντα προϋπολογισμό.

Οριζόντια αναβολή πληρωμών, άμεση επιστροφή φόρου

Πέραν των επιλεκτικών φοροελαφρύνσεων, το οικονομικό επιτελείο μελετά το ενδεχόμενο οριζόντιας ελάφρυνσης όλων των φορολογούμενων, με μετάθεση των πληρωμών για τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ και εξόφληση τους σε πάνω από 8 μηνιαίες δόσεις.

Στο μέτωπο της ενίσχυσης της ρευστότητας σχεδιάζεται η άμεση επιστροφή φόρου εισοδήματος για όσους λάβουν πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα, με τη σχετική πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ανοίγει εντός των επόμενων ημερών.  

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σενάρια ελαφρύνσεων για αποδείξεις, τεκμήρια διαβίωσης και ΕΝΦΙΑ

Μέχρι τον Μάρτιο θα έχουν «κλειδώσει» οι αποφάσεις για το «κούρεμα» των ηλεκτρονικών αποδείξεων και το «πάγωμα» των τεκμηρίων διαβίωσης για όσους πλήττονται από την κρίση. Έρχεται και μείωση συντελεστών ΕΝΦΙΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα τρία βήματα των ιδιοκτητών για να πάρουν πίστωση φόρου

Επικαιροποίηση μισθωτηρίων συμβολαίων, υπεύθυνη δήλωση για το μίσθωμα και επιβεβαίωση της αίτησης από τον ενοικιαστή θα απαιτεί η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την «αποζημίωση» των ιδιοκτητών.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μυστικά και οι «κόφτες» στα μέτρα για τεκμήρια και αποδείξεις

Ποιες είναι οι τρεις προϋποθέσεις για να γλιτώσουν από τα τεκμήρια οι πληττόμενοι επαγγελματίες και εργαζόμενοι, πότε καταργείται και πότε μειώνεται το «πέναλτι» για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Σε ποιες περιοχές αυξάνονται έως 100% οι αντικειμενικές τιμές

«Παγώνει» προσωρινά φέτος ο ΕΝΦΙΑ στα επίπεδα του περυσινού για όσους ιδιοκτήτες δεν είχαν μεταβολές περιουσίας, ώστε να αποφευχθούν μεγάλες μεγάλες επιβαρύνσεις από την αναπροσαρμογή τιμών.