ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 94.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:13:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
euro, metrita, cash, money
Φωτο: Shutterstock

Λογαριασμό ύψους δύο δισ. πληρώνουν σήμερα οι φορολογούμενοι

Αφορούν την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ αλλά και των τελών κυκλοφορίας, ενώ σήμερα θα πρέπει να υπάρξει κατάθεση και μίας σειράς τροποποιητικών δηλώσεων.

Τέλος χρόνου σήμερα για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ και των τελών κυκλοφορίας οχημάτων από εκατομμύρια φορολογούμενους που καλούνται να σηκώσουν βάρη άνω των 2 δισ. ευρώ.

Η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα κοστίζει 760 εκατ. ευρώ και άλλα 288 εκατ. ευρώ ο φόρος εισοδήματος για εταιρίες και αυτοαπασχολούμενους.

Την ίδια ώρα η έκτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ φθάνει τα 300 εκατ. ευρώ για το σύνολο των ιδιοκτητών των ακινήτων και  600 με 700 εκατ. ευρώ είναι ο λογαριασμός για τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση για τα τέλη καθώς έσοδα έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμού του 2020 και το οικονομικό έτος «κλείνει» τον Φεβρουάριο. 

Αναλυτικότερα μέχρι σήμερα θα πρέπει να πληρωθούν:  

  • Η όγδοη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις
  • Η έκτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ για το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων. 
  • Τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2021 και τα οποία παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με το 2020. Όσοι απέκτησαν  Ι.Χ. που έχει ταξινομηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μετά εφαρμόζεται νέα κλίμακα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας ανάλογα με τους ρύπους.  Το φετινό ειδοποιητήριο για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας περιλαμβάνει και έναν QR Code. Σκανάροντας τον κωδικό αυτό, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώνουν εύκολα τα τέλη, μέσω mobile banking, χωρίς να γράφουν τον κωδικό πληρωμής και το ποσό.  Επίσης, οι κάτοχοι οχημάτων έχουν τη δυνατότητα  να πληρώσουν τα τέλη είτε με web banking ή με την καταβολή του ποσού σε υποκαταστήματα τραπεζών και ΕΛΤΑ.

Ψηφιακή κατάθεση πινακίδων

Στο μεταξύ σήμερα λήγει η προθεσμία και για τους ιδιοκτήτες οχημάτων  που επιθυμούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας και να θέσουν τα οχήματά  τους σε ακινησία αποφεύγοντας τη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.   Η ψηφιακή κατάθεση των πινακίδων γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ  mycar.aade. gov.gr με λίγα κλικ στον υπολογιστή τους ή στο κινητό τους. Όσοι εντοπιστούν μετά την υποβολή της  δήλωσης ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ το οποίο τριπλασιάζεται (30.000 ευρώ) σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος. 

Δηλώσεις

Επίσης μέχρι σήμερα θα πρέπει να υποβληθούν:

  • Δηλώσεις φόρου κληρονομιών, δωρεάς χρημάτων και γονικών παροχών μέσω των οποίων παρέχεται η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων για τους φορολογούμενους με εισοδήματα μικρότερα από τα πραγματικά. Με αυτό τον τρόπο θα γλιτώσουν την πληρωμή έξτρα φόρου που θα προκύψει μετά την  υποβολή και εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2021.
  • Τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, κ.λ.π. εφόσον οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων εκδόθηκαν εντός του 2020.
  • Τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην ΑΑΔΕ, από τον φορέα που έχει την υποχρέωση, και οι οποίες θεωρούνται εμπρόθεσμες, εφόσον η βεβαίωση από τον φορέα εκδόθηκε ή τροποποιήθηκε εντός του 2020.
  • Τροποποιητικές δηλώσεις για ποσά αγροτικών επιδοτήσεων, που ανάγονται σε προηγούμενα έτη, εφόσον η βεβαίωση για τα εν λόγω ποσά εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του 2020.
  • Δηλώσεις φορολογούμενων των οποίων έγινε δεκτό το αίτημα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην αλλοδαπή εντός του 2020 ή δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους λόγω του γεγονότος ότι τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν εμπρόθεσμα δεν κρίθηκαν επαρκή και ακριβή.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

GDP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έκρηξη» των φορολογικών εσόδων χωρίς να αυξηθούν οι συντελεστές

Αύξηση των κρατικών εισπράξεων κατά 12,1 δισ. έως το 2025 περιμένει η κυβέρνηση χωρίς να αυξηθούν οι φόροι. Κλειδί η θεαματική επιτάχυνση της ανάπτυξης. Αποσύρονται το 2022 όλα τα μέτρα στήριξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σενάρια ελαφρύνσεων για αποδείξεις, τεκμήρια διαβίωσης και ΕΝΦΙΑ

Μέχρι τον Μάρτιο θα έχουν «κλειδώσει» οι αποφάσεις για το «κούρεμα» των ηλεκτρονικών αποδείξεων και το «πάγωμα» των τεκμηρίων διαβίωσης για όσους πλήττονται από την κρίση. Έρχεται και μείωση συντελεστών ΕΝΦΙΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα τρία βήματα των ιδιοκτητών για να πάρουν πίστωση φόρου

Επικαιροποίηση μισθωτηρίων συμβολαίων, υπεύθυνη δήλωση για το μίσθωμα και επιβεβαίωση της αίτησης από τον ενοικιαστή θα απαιτεί η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την «αποζημίωση» των ιδιοκτητών.