ΓΔ: 1270.35 -0.39% Τζίρος: 95.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Οι νέες προθεσμίες για την πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων

Τι ισχύει μετά τις αλλαγές που έφερε το υπ. Οικονομικών για την εξόφληση φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και επιστρεπτέας προκαταβολής. Πάνω από 1 εκατ. δηλώσεις φόρου εισοδήματος έμειναν για τον Αύγουστο.

Ανατροπές στις προθεσμίες εξόφλησης των φόρων έφεραν οι νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την επιστροφή των χρημάτων από τις ενισχύσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής.  

Ειδικότερα, για τους φορολογούμενους που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία, το ημερολόγιο πληρωμών ανάλογα με το είδος της οφειλής διαμορφώνεται ως εξής:

  • Φόρος εισοδήματος. Όσοι έχουν ήδη υποβάλει φορολογική δήλωση και το εκκαθαριστικό σημείωμα είναι χρεωστικό μπορούν να πληρώσουν σήμερα την πρώτη από τις οκτώ μηνιαίες δόσεις του φόρου και τις επόμενες επτά δόσεις έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών με την τελευταία το Φεβρουάριο του 2023. Εφόσον εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό της οφειλής θα έχουν έκπτωση 3%. Επίσης έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος (του Ιουλίου και του Αυγούστου) έως τις 31 Αυγούστου και να αποπληρώσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 31 Αυγούστου κερδίζοντας έκπτωση 3%.

Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση από αύριο και μέχρι τις 30 Αυγούστου θα πρέπει να πληρώσουν τις δυο πρώτες δόσεις του φόρου έως 31 Αυγούστου, ενώ μπορούν να καταβάλουν το φόρο εφάπαξ με έκπτωση 3%.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ο συνολικός φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων που έχει βεβαιωθεί ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ ενώ ήδη έχουν εισπραχθεί περίπου 870,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 40% του συνολικού ποσού.

Τα στοιχεία από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων δείχνουν ότι μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 5.388.066 φορολογικές δηλώσεις από φυσικά πρόσωπα και υπολείπονται πάνω από 1 εκατ. μέχρι τα 6,4 εκατ. των δηλώσεων που είχαν ανέβει πέρυσι στο TAXIS. Με βάση τα στοιχεία της εκκαθάρισης από την ΑΑΔΕ το 34,13% των φορολογουμένων (ή 1.838.946 δηλώσεις) πληρώνουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021 που συνολικά ανέρχεται σε 2,187 δισ. ευρώ ή 1.189 ευρώ κατά μέσο όρο. Για το 13,6% των φορολογουμένων ή 732.776 δηλώσεις προκύπτει επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 292,430 εκατ. ευρώ ή 399 ευρώ κατά μέσο όρο ενώ για το 52,28% (2.816.880 δηλώσεις) το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό

  • Επιστρεπτέα προκαταβολή. Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που η βεβαίωση της οφειλής τους από την επιστρεπτέα προκαταβολή έγινε έως 25 Ιουλίου 2022 θα πρέπει μέχρι σήμερα να πληρώσουν την πρώτη από τις 96 άτοκες δόσεις της οφειλής ενώ έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή με έκπτωση 15%. Για όσους η βεβαίωση του επιστρεπτέου ποσού ολοκληρώνεται μετά την 25η Ιουλίου 2022, η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί την 31η Αυγούστου 2022, μαζί με τη δεύτερη δόση ενώ και για αυτούς ισχύει η έκπτωση 15% για εφάπαξ εξόφληση του κρατικού δανείου υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι και την 25η Ιουλίου 2022. Επισημαίνεται ότι το έξτρα «κούρεμα» 15% χάνουν όλοι όσοι δεν υπέβαλαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έως τις 25 Ιουλίου.  
  • ΕΝΦΙΑ. Σήμερα λήγει η προθεσμία πληρωμής της τρίτης από τις 10 μηνιαίες δόσεις. Η βεβαίωση για τον φετινό ΕΝΦΙΑ είναι συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ από τα οποία έχουν εισπραχθεί περίπου 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 50% του συνολικού ποσού.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Νέα ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών έως 72 δόσεις

Με νέο νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών αποσαφηνίζεται το πλαίσιο εφαρμογής των ρυθμίσεων και τα ευεργετήματα για τους φορολογούμενους και αφορά χρέη από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023.
xrimata, money, metrita, cash, euro
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Βαρύ πρόγραμμα πληρωμών στην εφορία: Φόροι 1,8 δισ. ως το τέλος του μήνα

Εκτός από τις πληρωμές πολλών φόρων, εκπνέει η προθεσμία για όσους θέλουν θέσουν οχήματα σε ακινησία, για οριστικοποίηση δηλώσεων από εκμισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb και για χωριστή δήλωση από ζευγάρια.
Foroi, Forologia
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Βαρύ φορτίο πληρωμών στην εφορία: Πώς θα δώσουμε συνολικά 7 δισ.

Ποιες πληρωμές περιλαμβάνει το ημερολόγιο των επόμενων μηνών για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και επιστρεπτέα προκαταβολή. Ποιοι είναι οι εναλλακτικοί τρόποι εξόφλησης, πώς εξασφαλίζουμε εκπτώσεις.