ΓΔ: 901.98 0.70% Τζίρος: 31.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:50:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Εφορία: Μαραθώνιος υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις που καλούνται να διευθετήσουν οι φορολογούμενοι ως το τέλος του μήνα για να αποφύγουν... μπλεξίματα. Ποιες έχουν πάρει παράταση για τους πρώτους μήνες του 2021.

Αδειάζει η κλεψύδρα για χιλιάδες φορολογούμενους για τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων τους με την εφορία. Σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους και πρόστιμα ή θα χάσουν ευνοϊκές ρυθμίσεις και αποζημιώσεις. 

Πέραν της πληρωμής των δόσεων του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος, του ΦΠΑ και των ρυθμίσεων, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να σπεύσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να υποβάλλουν ή να στείλουν με email ή κούριερ στην εφορία χειρόγραφες φορολογικές δηλώσεις για ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που καταβλήθηκαν το 2019, για εισοδήματα που δεν δηλώθηκαν εμπρόθεσμα και για μείωση έως και 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος.

Επίσης, όσοι πλήττονται από την πανδημία και έχασαν τις 100 και 120 δόσεις έχουν την ευκαιρία να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις τους μέχρι το τέλος του μήνα, καταβάλλοντας τη δόση Δεκεμβρίου. Οι κάτοχοι οχημάτων έχουν προθεσμία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2021 ή να «καταθέσουν» ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους. Μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου μπορούν να υποβληθούν και οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, γονικών παροχών και δωρεών.

Αναλυτικότερα, οι ανοιχτοί λογαριασμοί που πρέπει να κλείσουν οι φορολογούμενοι αφορούν:

 1. Αναδρομικά. Μισθωτοί ή συνταξιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν χειρόγραφες φορολογικές δηλώσεις έως το τέλος του έτους για αναδρομικά μισθών ή συντάξεων και οι γιατροί του ΕΣΥ για τις αμοιβές από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ.
 2. Ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές του 2017. Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2020 θα πρέπει να υποβληθεί χειρόγραφη τροποποιητική φορολογική δήλωση, από εργαζόμενους που τους καταβλήθηκαν ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που αφορούν το έτος 2017.
 3. Ραβασάκια με έξτρα φόρο για εισοδήματα του 2014. Φορολογούμενοι που έλαβαν εκκαθαριστικά για την πληρωμή φόρου για εισοδήματα που είχαν εισπράξει το 2014 και δεν είχαν δηλώσει το 2015, ο οποίος υπολογίστηκε κατ΄ εκτίμηση, έχουν περιθώριο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 να υποβάλουν χειρόγραφη φορολογική δήλωση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Στην περίπτωση που, με βάση τη δήλωση και τα δικαιολογητικά, προκύψει μικρότερο ποσό οφειλής, το επιπλέον βεβαιωθέν ποσό διαγράφεται, το δε τυχόν επιπλέον καταβληθέν ποσό επιστρέφεται.
 4. Δεύτερη ευκαιρία για τις 100 και 120 δόσεις. Όσοι πλήττονται από την πανδημία και έχασαν τις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων από τον Μάρτιο έως και τον Νοέμβριο έχουν περιθώριο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 να υποβάλουν αίτηση επανένταξης πληρώνοντας ταυτόχρονα τη δόση του Δεκεμβρίου.
 5. Δηλώσεις COVID. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να διορθώσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020 λάθη και παραλείψεις των δηλώσεων για τα «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια των μηνών Μαρτίου – Αυγούστου. Μέχρι την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να δηλωθεί η μείωση του ενοικίου Νοεμβρίου.
 6. Μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος. Σε περίπτωση που με την υποβολή αρχικής φορολογικής δήλωσης δεν έχει υπολογιστεί η μείωση έως και 100% της προκαταβολής φόρου έτους 2019, οι  επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες για να κερδίσουν τη μείωση θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση έως 31 Δεκεμβρίου 2020.
 7. Κάτοικοι εξωτερικού. Υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για όσους μετέφεραν την κατοικία τους στην αλλοδαπή κατά το προηγούμενο έτος.
 8. Δηλώσεις φορολογούμενων που αποβίωσαν. Μέχρι τέλος του έτους υποβάλλονται χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ. οι φορολογικές δηλώσεις από τους κληρονόμους αποβιωσάντων το 2019.
 9. ΦΠΑ στα ακίνητα. Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να υποβληθεί η αίτηση αναστολής ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα με άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί μέχρι και το τέλος Ιουνίου 2020.
 10. ΕΝΦΙΑ. Στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία πληρωμής της 4ης δόσης του ΕΝΦΙΑ έτους 2020.
 11. Φόρος εισοδήματος. Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθεί η έκτη δόση του φετινού λογαριασμού του φόρου εισοδήματος.
 12. Κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές. Δηλώσεις που έληγαν εντός του μηνός Νοεμβρίου 2020 ή λήγουν εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2020 παρατείνονται έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021. Η παράταση αυτή ισχύει και για γονικές παροχές χρηματικών ποσών για κάλυψη τεκμηρίων.
 13. Τέλη κυκλοφορίας. Η προθεσμία για την πληρωμή τους και την ψηφιακή «κατάθεση» πινακίδων λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2021.
 14. Απόσυρση ταμειακών μηχανών παλαιού τύπου. Η προθεσμία παρατάθηκε έως τις 31 Μαρτίου 2021.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

GDP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έκρηξη» των φορολογικών εσόδων χωρίς να αυξηθούν οι συντελεστές

Αύξηση των κρατικών εισπράξεων κατά 12,1 δισ. έως το 2025 περιμένει η κυβέρνηση χωρίς να αυξηθούν οι φόροι. Κλειδί η θεαματική επιτάχυνση της ανάπτυξης. Αποσύρονται το 2022 όλα τα μέτρα στήριξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς δεν θα σας... δαγκώσουν τα τεκμήρια: Ποιες αλλαγές ισχύουν φέτος

Ποια είναι τα εισοδήματα που προέρχονται από κυβερνητικά μέτρα στήριξης και μπορούν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης. Ποιες είναι οι 17 κατηγορίες εισοδημάτων που καλύπτουν τεκμήρια.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εντεκάδα των αλλαγών στο φετινό έντυπο της φορολογικής δήλωσης

Οι μεταβολές για αποδείξεις, τεκμήρια, τα ενοίκια, κρατικές ενισχύσεις, δαπάνες για ανακαινίσεις κατοικιών, νεοφυείς επιχειρήσεις, φορολογική κατοικία, δωρεές, μετοχές και ηλεκτρικά οχήματα.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο σχέδιο για τα χρέη της πανδημίας: Οι 48 δόσεις θα γίνουν 72

Στη νέα ρύθμιση θα ενταχθούν όλες οι οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που προέκυψαν την περίοδο της πανδημίας, καθώς και αυτές που θα γεννηθούν φέτος με συγκεκριμένα κριτήρια.