ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τα σενάρια ελαφρύνσεων για αποδείξεις, τεκμήρια διαβίωσης και ΕΝΦΙΑ

Μέχρι τον Μάρτιο θα έχουν «κλειδώσει» οι αποφάσεις για το «κούρεμα» των ηλεκτρονικών αποδείξεων και το «πάγωμα» των τεκμηρίων διαβίωσης για όσους πλήττονται από την κρίση. Έρχεται και μείωση συντελεστών ΕΝΦΙΑ.

Αντίμετρα για να αποτραπούν επιβαρύνσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά από τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια διαβίωσης και τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων αναζητά το υπουργείο Οικονομικών καθώς το κύμα της πανδημίας έχει πλήξει τα εισοδήματα.  

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχουν «κλειδώσει» οι αποφάσεις για το «κούρεμα» των ηλεκτρονικών αποδείξεων και την προσωρινή «απενεργοποίηση» των τεκμηρίων διαβίωσης για όσους πλήττονται από την υγειονομική κρίση προκειμένου να γλυτώσουν τον έξτρα φόρο, ενώ τον Μάιο οπότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξίων των ακινήτων και την ένταξη στο σύστημα περίπου 3.000 οικισμών θα επανασχεδιαστεί η κλίμακα του ΕΝΦΙΑ για να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις

Όπως ανέφερε χθες στον ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης δεν θα εφαρμοστεί όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί το μέτρο με βάση το οποίο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καλύψουν το 30% του εισοδήματος τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν όταν στο υπουργείο Οικονομικών λάβουν από την Τράπεζα της Ελλάδος τα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των ηλεκτρονικών πληρωμών κατά τη διάρκεια του 2020. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας δείχνουν ότι το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019 μειώθηκε τόσο ο όγκος όσο και η αξία των συναλλαγών με κάρτες. Ειδικότερα ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε σε 531,9 εκ. παρουσιάζοντας μείωση 1%, ενώ η αξία διαμορφώθηκε στα 30,5 δισ. ευρώ καταγράφοντας πτώση 13%

Τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν:

  • Μείωση του ορίου 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 20% ή ακόμα χαμηλότερα.
  • Κατάργηση του μέτρου για τους μήνες του σκληρού lockdown και καθιέρωση νέου ορίου για την κάλυψη του εισοδήματος των φορολογούμενων με ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα έχουν πραγματοποιηθεί για διάστημα 8 μηνών αντί 12 μήνες. 
  • Ακύρωση του φόρο-πέναλτι 22% στη διαφορά των αποδείξεων που υπολείπονται από την απαιτούμενη αξία έτσι ώστε τα νοικοκυριά δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές δαπάνες να μην κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο
  • Διεύρυνση του αριθμού των φορολογούμενων που εξαιρούνται από τις e-αποδείξεις.

Τεκμήρια διαβίωσης

Στο τραπέζι βρίσκεται ειδική ρύθμιση που θα απαλλάσσει φέτος από τα τεκμήρια διαβίωσης τους φορολογούμενους που έχουν χτυπηθεί από την υγειονομική κρίση  Το «πάγωμα» των τεκμηρίων για κατοικίες και αυτοκίνητα εξετάζεται να είναι στοχευμένο και να αφορά εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα το 2020 και ελάμβαναν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 το μήνα, επαγγελματίες με σημαντική πτώση τζίρου και ατομικές επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν τη ρύθμιση επιβεβλημένη, καθώς υπάρχει κίνδυνος εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που υπέστησαν πέρυσι μεγάλες μειώσεις στα εισοδήματά τους λόγω οικονομικής καραντίνας να μην μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια και να κληθούν να πληρώσουν υπέρογκους φόρους για ανύπαρκτα εισοδήματα.

Σύμφωνα με το νόμο, σε περίπτωση που το δηλωθέν εισόδημα είναι χαμηλότερο από εκείνο που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες ο φόρος υπολογίζεται επί του εισοδήματος που προκύπτει από το άθροισμα των τεκμηρίων διαβίωσης στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι κατοικίες, τα  αυτοκίνητα, τα δίδακτρα κ.α. Επίσης η εφορία υπολογίζει ότι η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη για το φορολογούμενο που 3.000 ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση. Επισημαίνεται ότι από τις φορολογικές δηλώσεις του 2020 προκύπτει ότι πάνω από 1,9 εκατ. φορολογούμενοι «πιάστηκαν» στα τεκμήρια και κατέβαλαν επιπλέον φόρο περίπου 6,5 δισ. ευρώ.  

Συντελεστές ΕΝΦΙΑ

Στο υπουργείο Οικονομικών «τρέχουν» την άσκηση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και της επέκτασης του συστήματος σε 3.000 περιοχές. Με την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα νέων περιοχών αναμένεται να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος όπως ανέφερε ο Θ. Σκυλακάκης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Μάιο και σύμφωνα με το σχεδιασμό οι νέες τιμές θα ισχύσουν για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ και από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

GDP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έκρηξη» των φορολογικών εσόδων χωρίς να αυξηθούν οι συντελεστές

Αύξηση των κρατικών εισπράξεων κατά 12,1 δισ. έως το 2025 περιμένει η κυβέρνηση χωρίς να αυξηθούν οι φόροι. Κλειδί η θεαματική επιτάχυνση της ανάπτυξης. Αποσύρονται το 2022 όλα τα μέτρα στήριξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα τρία βήματα των ιδιοκτητών για να πάρουν πίστωση φόρου

Επικαιροποίηση μισθωτηρίων συμβολαίων, υπεύθυνη δήλωση για το μίσθωμα και επιβεβαίωση της αίτησης από τον ενοικιαστή θα απαιτεί η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την «αποζημίωση» των ιδιοκτητών.