ΓΔ: 1954 -0.83% Τζίρος: 53.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:20:33
ilektriko_reuma
Φώτο: Shutterstock

Ρεύμα: Crash test με καύσωνα στο δίκτυο και την τσέπη του καταναλωτή

Πρόκληση για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας ο καύσωνας αυτής της εβδομάδας. Εκτιμήσεις για μέγιστο φορτίο 10 GW σήμερα το μεσημέρι. Ανεβασμένες οι τιμές χονδρικής.

Με τον καύσωνα να σαρώνει ήδη από χθες ολόκληρη τη χώρα και τον υδράργυρο να αναμένεται να αγγίξει ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές, επανέρχονται στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την αντοχή του ηλεκτρικού συστήματος. 

Η αυξημένη ζήτηση για κλιματισμό αναμένεται να εκτοξεύσει την κατανάλωση ρεύματος, δημιουργώντας πίεση στο δίκτυο και εντείνοντας πιθανά προβλήματα τροφοδοσίας. 

Την ίδια ώρα οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με τον «πονοκέφαλο» ενδεχόμενων αυξήσεων στην τιμή χονδρικής, αγωνιώντας για το αν το σενάριο για έναν ακριβό Ιούλιο θα βγει τελικά αληθινό.

Το μέγιστο φορτίο και οι εκτιμήσεις της αγοράς

Το κατά πόσο το σύστημα θα ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση, αλλά και το αν θα αντιμετωπιστούν άμεσα οι όποιες βλάβες προκύψουν - μικρές ή μεγαλύτερες - αποτελεί, σε αυτή τη φάση, το μεγαλύτερο στοίχημα για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, την Κυριακή γύρω στη 1 το μεσημέρι το μέγιστο φορτίο έφτασε τα 8,1 GW, ενώ χθες Δευτέρα, που ήταν η πρώτη ημέρα του καύσωνα, ανήλθε στα 9,7 GW τις μεσημβρινές ώρες. Οι εκτιμήσεις για τη σημερινή ημέρα, που αναμένεται ακόμη θερμότερη, κάνουν λόγο για μέγιστο φορτίο της τάξεως των 10 GW το μεσημέρι.

Πάντως, πηγές του ΥΠΕΝ εκφράζουν αισιοδοξία ότι «το σύστημα θα αντέξει» και θα ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση.

Από την πλευρά του, ο ΑΔΜΗΕ εμφανίζεται επίσης αισιόδοξος. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν πηγές του, «στον προηγούμενο καύσωνα όχι μόνο καλύπταμε τις ανάγκες μας, αλλά πραγματοποιούσαμε και εξαγωγές σε άλλες χώρες».

Στο επίκεντρο η άμεση αντιμετώπιση βλαβών

Πάντως, ο κρατικός μηχανισμός φαίνεται να βρίσκεται ήδη σε ετοιμότητα, όπως επιβεβαίωσε και η σύγκλιση της έκτακτης κυριακάτικης σύσκεψης συντονισμού της Ομάδας Εργασίας μεταξύ Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΡΑΑΕΥ. 

Στη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα και το σχέδιο κάλυψης επάρκειας εφοδιασμού του συστήματος ακόμη και υπό έκτακτες συνθήκες, με την παράλληλη αξιοποίηση των προληπτικών μέτρων που έχουν αναπτυχθεί από τους Διαχειριστές.

Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των μέχρι τώρα επιπτώσεων που είχαν οι υψηλές θερμοκρασίες στα υπόγεια και εναέρια καλώδια, καθώς και των άμεσων επεμβάσεων που χρειάστηκαν, προκειμένου να μη διαταραχθεί η συνεχής ηλεκτροδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά τις πρώτες 45 ημέρες της θερινής περιόδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, από 01/06/2025 έως και 15/07/2025 αποκαταστάθηκε σε λιγότερο από 2 ώρες το συντριπτικό ποσοστό των βλαβών που ανέκυψαν (53,85% στο εναέριο δίκτυο, 75,76% στο υπόγειο δίκτυο, 100% σε υποσταθμούς υψηλής και μεσαίας τάσης) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Μένει, βέβαια, να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν τα ίδια αντανακλαστικά και αυτή την κρίσιμη εβδομάδα.

Ανοδικές πιέσεις στις τιμές

Πάντως, η αυξημένη ζήτηση δεν θα δοκιμάσει μόνο τα όρια του ηλεκτρικού συστήματος αλλά και των καταναλωτών. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η συνακόλουθη αυξημένη χρήση κλιματισμού ανεβάζουν κατά πολύ τη ζήτηση και κατά συνέπεια τις τιμές του ρεύματος, με τις ενδομημερήσιες διακυμάνσεις να παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις. 

Αυτό συμβαίνει καθώς, ενώ οι ΑΠΕ συμβάλλουν σημαντικά κατά τις ώρες της ημέρας, τη νύχτα -όταν η ζήτηση παραμένει υψηλή λόγω της συνεχούς λειτουργίας των κλιματιστικών- το ενεργειακό μείγμα βασίζεται κυρίως στο φυσικό αέριο, ανεβάζοντας αισθητά το κόστος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η μέση χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας τη Δευτέρα 21 Ιουλίου διαμορφώθηκε στα 115,12 ευρώ ανά MWh, καταγράφοντας αύξηση 45,12% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, όταν η τιμή ήταν στα 79,32 ευρώ. 

Οι ενδοημερήσιες διακυμάνσεις ήταν έντονες, με τη μέγιστη τιμή να φθάνει τα 213,53 ευρώ/MWh στις 20:00 -ώρα κατά την οποία μειώνεται η παραγωγή από φωτοβολταϊκά- και τη χαμηλότερη στα 78,22 ευρώ/MWh, γύρω στις 15:00, όταν οι ΑΠΕ έχουν ισχυρή παρουσία. Στις 21 Ιουλίου η μέση τιμή τιμή για τον μήνα ήταν 95,48 ευρώ/MWh.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ημερομηνία πέρυσι η μέση τιμή είχε διαμορφωθεί στα 106,92 ευρώ/MWh, ενώ η μέγιστη τιμή είχε αγγίξει τα 269,58 ευρώ/MWh. 

Για σήμερα, Τρίτη 22 Ιουλίου, η μέση τιμή χονδρικής εμφανίζεται ελαφρώς μειωμένη, στα 111,31 ευρώ/MWh, σημειώνοντας πτώση 3,31% σε σύγκριση με χθες. Ωστόσο, οι διακυμάνσεις εντός της ημέρας παραμένουν έντονες, με τη χαμηλότερη τιμή να καταγράφεται στις 14:00 με 44,10 ευρώ/MWh, και την υψηλότερη να αγγίζει τα 222,87 ευρώ/MWh στις 21:00.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

nikos_tsafos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε εγρήγορση η Ευρώπη για την ενέργεια - Τα νέα δεδομένα μετά την Task Force

Η Ευρώπη ενώνεται για πρώτη φορά για την ενεργειακή ασφάλεια. Η πρώτη συνεδρίαση της Task Force και πώς θα μετασχηματίσει το ενεργειακό τοπίο. Τα νέα δεδομένα και οι προτροπές της Κομισιόν.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νέα ενημερωτική καμπάνια του ΑΔΜΗΕ για τον λογαριασμό ρεύματος

Με απλό και κατανοητό τρόπο, η νέα επικοινωνιακή καμπάνια του ΑΔΜΗΕ εξηγεί πως η συνεισφορά των καταναλωτών είναι εκείνη που διασφαλίζει την αδιάλειπτη ροή ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
businessdaily-ADMHE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Διαγωνισμός για τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας

Πρόκειται για ένα σημαντικό νέο έργο, προϋπολογισμού 42,8 εκατ., που θωρακίζει την ανθεκτικότητα του ηλεκτρικού συστήματος του νησιού, καθώς θα καλύπτει με ασφάλεια τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση.