ΓΔ: 1490.16 -0.23% Τζίρος: 27.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:50:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Βαθιά ύφεση 5% - 20% προβλέπουν οι ξένοι οίκοι για την Ελλάδα

Τις μεγαλύτερες απώλειες λόγω των περιοριστικών μέτρων από όλες τις οικονομίες του ΟΟΣΑ θα έχει η ελληνική εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης από τον τουρισμό.

Η διολίσθηση της ελληνικής οικονομίας σε ύφεση το 2020 θεωρείται απόλυτα δεδομένη, έχει επιβεβαιωθεί και από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ενώ σαφώς δεν εκπλήσσει κανέναν, με δεδομένη την διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Άλλωστε ανάλογη πορεία θα ακολουθήσει και η διεθνής οικονομία, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε ορισμένες περιπτώσεις να μπορούν να χαρακτηρισθούν ακόμη και εφιαλτικές. 

Το ακόμη πιο δυσάρεστο σαφώς για την Ελλάδα είναι ότι ανακόπτεται η θετική πορεία η οποία είχε κατακτηθεί με μακροχρόνια και επίπονη προσπάθεια, ενώ ένα βασικό χαρακτηριστικό των εκτιμήσεων που έχουν δοθεί, μέχρι στιγμής στη δημοσιότητα είναι η μεγάλη απόκλιση που υπάρχει, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η ελληνική οικονομία μοιάζει να τα πηγαίνει καλύτερα σε σύγκριση με άλλες πολύ πιο ισχυρές από αυτήν. 

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα κυμανθεί από 5,3% έως 20%, ποσοστά τα οποία σαφώς απέχουν πολύ μεταξύ τους και σε ορισμένες περιπτώσεις οφείλονται και στις διαφορετικές μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται.

Σε αυτό που συμφωνούν όλοι οι αναλυτές είναι ότι κυρίαρχη αιτία για την ύφεση στην Ελλάδα θα αποτελέσει το σφοδρό πλήγμα που αναμένεται ότι θα υποστεί ο τουριστικός κλάδος. Άλλωστε, λόγω της μεγάλης εξάρτησης της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα έχει τη μεγαλύτερη μείωση ΑΕΠ κατά την αρχική περίοδο εφαρμογής περιοριστικών μέτρων από κάθε άλλη χώρα μέλος, μια μείωση που εκτιμάται σε ποσοστό σχεδόν 35%.

Η αρχική επίδραση των περιοριστικών μέτρων στις χώρες του ΟΟΣΑ (μονάδες ΑΕΠ)

greeceOECD

Στο 6% τοποθετεί την ύφεση για την ελληνική οικονομία σε έκθεσή της η HSBC, η οποία πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας ανέμενε ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα τρέξει με ρυθμό 2,3% φέτος. Την ίδια ώρα, όμως, εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη καθώς αναμένει ανάκαμψη τύπου «V» με την ανάπτυξη το 2021 να φθάνει στο 5,8% (πριν από τον κορονοϊό ανέμενε ανάπτυξη 2,1%). Αιτία της «βουτιάς» σύμφωνα με τους αναλυτές του χρηματοοικονομικού ομίλου το ισχυρό πλήγμα που θα δεχθεί ο κλάδος του τουρισμού, ο οποίος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους για την ελληνική οικονομία, με δεδομένο ότι «καλύπτει» άνω του 10% των εσόδων της και περίπου το 20% του ΑΕΠ.

Η ιταλική Unicredit αναμένει ότι το εγχώριο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά σχεδόν 20% το 2020, εμφανίζοντας την πιο επιθετική ύφεση στην ευρωζώνη, για την οποία αναμένει συρρίκνωση 13%. Παράλληλα εκτιμά ότι το έλλειμμα θα φθάσει στο 11,7% του ΑΕΠ και το χρέος στο 218,6% του ΑΕΠ. Και η UniCredit τονίζει ότι «η μεγάλη σημασία των τομέων που σχετίζονται με τον τουρισμό (οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 35% του ΑΕΠ και το 20% του εργατικού δυναμικού) καθιστά την Ελλάδα πιο ευάλωτη από ό, τι πολλές άλλες χώρες της ευρωζώνης στις αρνητικές επιπτώσεις των περιορισμών στα ταξίδια και τις μετακινήσεις».

Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings θεωρεί ότι η Ελλάδα (αξιολόγηση ΒΒ/ θετικές προοπτικές) είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στο σοκ από την πανδημία του κορονοϊού εξαιτίας της υψηλής εξάρτησής της οικονομίας από τον τουρισμό. Αποτέλεσμα να υποβαθμίσει την εκτίμησή της αναμένοντας ότι η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ θα φθάσει στο 7% για φέτος. Πάντως υπογραμμίζει ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους είναι θωρακισμένη ως ένα βαθμό από την τρέχουσα αστάθεια των κεφαλαιαγορών, δεδομένου ότι μεγάλο μερίδιο του χρέους κατέχεται από τους επίσημους πιστωτές, με πολύ μεγάλη μέση διάρκεια λήξης και σημαντική αποθεματοποίηση μετρητών.

Στους λιγότερο απαισιόδοξους για την ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται η Morgan Stanley, με την εκτίμησή της να τοποθετεί τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στο 5,3%, ενώ για τον πληθωρισμό, προβλέπει να μειώνεται εκ νέου στο 0% και το δημοσιονομικό έλλειμμα να κινείται στο -1,3%, ενώ το χρέος θα φθάσει στο 189,3% του ΑΕΠ. Όπως, όμως, και η HSBC αναμένει ότι θα υπάρξει «εκτίναξη» της οικονομικής δραστηριότητας το 2021 με τον ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει στο 6,3%, ο πληθωρισμός να φθάσει στο 0,3% και το χρέος να επιστρέψει στο επίπεδο του 174,3% του ΑΕΠ.

Στα προβλήματα που θα δημιουργήσει στα δημοσιονομικά μεγέθη η πανδημία επικεντρώνει την προσοχή της η Societe Generale, εκτιμώντας ότι το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης θα αγγίξει τα 10,2 δισ. ευρώ ή 5,9% του ΑΕΠ. Κάνοντας αναγωγή σε αυτό το ποσοστό, τοποθετεί την ύφεση στην Ελλάδα μεταξύ 10% και 11%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily_tourism_covid
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα δύσκολα με την έκδοση ευρωπαϊκών πιστοποιητικών εμβολιασμού

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου «καίγονται» για γρήγορη έκδοση των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών εμβολιασμού, αλλά δεν είναι λίγες οι τεχνικές και νομικές δυσκολίες που υπονομεύουν ένα εγχείρημα κρίσιμο για τον τουρισμό.
Christmas shopping-katastimata-agora
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάνεται το στοίχημα των 3,5 δισ. για την αγορά των Χριστουγέννων

Διαψεύδονται από τη δυσμενή εξέλιξη της πανδημίας οι προσδοκίες για διάσωση μεγάλου μέρους του τζίρου των Χριστουγέννων και η ύφεση στην οικονομία αναμένεται ότι θα ξεπεράσει την πρόβλεψη για 10,5%.