ΓΔ: 2045 0.53% Τζίρος: 102.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:42:34
Κυριάκος Πιερρακάκης πορτρέτο
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Πιερρακάκης: Σταθερό το επιτόκιο 8,76% για ληξιπρόθεσμες οφειλές έως το 2026

Σταθερό στο 8,76% το επιτόκιο για ληξιπρόθεσμες οφειλές και «παγωμένα» τα επιτόκια ρυθμίσεων έως Μάρτιο 2026, σύμφωνα με απόφαση του υπ. Οικονομίας Κυριάκου Πιερρακάκη.

Σταθερό παραμένει το επιτόκιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης

Πιο συγκεκριμένα, το επιτόκιο διατηρείται στο 8,76% σε ετήσια βάση (ή 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης), εξασφαλίζοντας ως εκ τούτου σταθερότητα στους όρους που διέπουν τις οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων για τα επόμενα δύο χρόνια.

H απόφαση, η οποία αφορά τα επιτόκια του άρθρου 53 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, επισημαίνει ότι «δεν μεταβάλλονται τα επιτόκια που επιβάλλονται στους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής φόρου, καθώς και στους τόκους επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων»

Έτσι, όσοι φορολογούμενοι καθυστερούν την καταβολή φόρων και τελών εξακολουθούν να επιβαρύνονται με το ίδιο ποσοστό, ενώ και για την επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων φόρων το επιτόκιο παραμένει παγωμένο στο 6% ετησίως (ή 0,50% κάθε μήνα καθυστέρησης).

Επιπροσθέτως, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι διατηρούνται «παγωμένα» τα επιτόκια που σχετίζονται με τις πάγιες ρυθμίσεις οφειλών μέχρι και τον Μάρτιο του 2026

Με βάση την πρόσφατη απόφαση, το επιτόκιο για τις δόσεις που αφορούν βεβαιωμένες οφειλές οι οποίες έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση παραμένει αμετάβλητο έως και τις 31 Μαρτίου 2026, παρέχοντας σαφή εικόνα για τον οικονομικό προγραμματισμό τόσο των παλαιών όσο και των νέων ρυθμίσεων.

Αναλυτικότερα, τα επιτόκια που ισχύουν για τις ρυθμίσεις κατά το εν λόγω διάστημα είναι τα εξής:

  • 4,34% ετησίως για ρυθμίσεις που πραγματοποιούνται έως και σε 12 δόσεις,
  • 5,84% ετησίως για περιπτώσεις όπου ο αριθμός των δόσεων ξεπερνά τις 12.

Η διατήρηση των συγκεκριμένων επιτοκίων για όλες τις κατηγορίες ρυθμίσεων, που αφορά τόσο τις υπάρχουσες υπαγωγές όσο και τις νέες ρυθμίσεις, έχει στόχο τη διευκόλυνση των οφειλετών ώστε να ανταπεξέλθουν με συνέπεια στις φορολογικές και οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 50 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΕΦΚΑ στα τέλη Ιουνίου

Τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ ανήλθαν σε 50,2 δισ. στα τέλη Ιουνίου. Εως 15.000 ευρώ χρωστάει το 70% των οφειλετών, με τις ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές να ξεπερνούν τα 10 δισ. Ειδοποιητήρια από ΚΕΑΟ.
Ακίνητα στην Αθήνα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρία νέα μέτρα για ευκολότερη εύρεση στέγης και περισσότερα ακίνητα

Τρία νέα μέτρα για ευκολότερη εξεύρεση στέγης και περισσότερα ακίνητα στην αγορά ανακοίνωσε ο Πιερρακάκης. Η φοροαπαλλαγή πολυτέκνων διευρύνεται κατά 20 τ.μ. για κάθε επιπλέον παιδί πάνω από τα δύο.
Κτίριο Ελληνική Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΙΚΗ - Κουρουπάκη: Γιατί αγνοείτε το ΣτΕ και προσβάλετε υγειονομικούς;

Στη Βουλή φέρνει η Α. Κουρουπάκη το θέμα των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ζητώντας εξηγήσεις για τη μη συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε παράνομες τις αναστολές, επισημαίνοντας τις επαγγελματικές απώλειες των εργαζόμενων.
Άτομα με σακούλες αγορών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Έμποροι προειδοποιούν για λουκέτα χωρίς μέτρα για την επαγγελματική στέγη

Οι έμποροι καλούν την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την επαγγελματική στέγη, προειδοποιώντας ότι οι αυξήσεις ενοικίων απειλούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κλείσιμο.