ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Έλεγχοι για καρτέλ σε τρόφιμα και υγειονομικό υλικό

Αιφνιδιαστικός επιτόπιος έλεγχος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στον κλάδο τροφίμων, έρευνα και στον κλάδο υγειονομικού υλικού. Προειδοποίηση για αυστηρές κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν το νόμο.

Την κινητοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκαλούν πληροφορίες περί συντονισμένων κινήσεων για αυξήσεις στις τιμές τροφίμων (πρακτικές οριζόντιας εναρμόνισης - καρτέλ), ενώ η Επιτροπή προειδοποιεί ότι παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στην αγορά και «θα τιμωρεί αυστηρά οποιεσδήποτε παραβάσεις».

Ειδικότερα, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι με αφορμή πληροφορίες για πιθανές οριζόντιες συμφωνίες ή εναρμονισμένες πρακτικές (συμπράξεις) μεταξύ επιχειρήσεων (πραγματικών ή δυνητικών ανταγωνιστών σε σχετικές αγορές ή / και αποφάσεων ενώσεων επιχειρήσεων στις οποίες συμμετέχουν πραγματικοί ή δυνητικοί ανταγωνιστές, έδωσε εντολή σε υπαλλήλους της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού και της σχετικής Περιφέρειας να διενεργήσουν άμεσα αιφνιδιαστικό επιτόπιο έλεγχο σε επιχειρήσεις και ενώσεις επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο τροφίμων.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι είναι ένα προκαταρκτικό βήμα σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις αντί-ανταγωνιστικών πρακτικών. Η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ερευνά και παρακολουθεί συστηματικά τα οικονομικά στοιχεία διαφόρων κλάδων, και ιδίως προϊόντων και υπηρεσιών υγείας και βασικών καταναλωτικών προϊόντων και τροφίμων, παράπονα καταναλωτών και δημοσιεύματα αφενός μεν αναφορικά με ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα (όπως ενδεικτικά αγροτικά προϊόντα) σε όλη την αλυσίδα αξίας, αφετέρου δε σχετικά με τυχόν ελλείψεις των εν λόγω προϊόντων και έχει αναπτύξει στρατηγική στοχευμένης επέμβασης όπου και εάν κρίνεται απαραίτητο, ως  αρμόδια για τη διαπίστωση τυχόν παραβάσεων των διατάξεων του ν.3959/2011 και των άρθρων 101 και 102 ΣΛΕΕ ή μέσω κανονιστικών παρεμβάσεων. Στο πλαίσιο αυτών των επεμβάσεων  θα τιμωρεί αυστηρά οποιεσδήποτε παραβάσεις.

Επίσης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επισημαίνει ότι συνεχίζει να επεμβαίνει, στην παρούσα συγκυρία που η χώρα δοκιμάζεται από την πανδημία COVID-19, όπου κρίνεται απαραίτητο, ως  αρμόδια για τη διαπίστωση τυχόν παραβάσεων των διατάξεων του ν.3959/2011 και των άρθρων 101 και 102 ΣΛΕΕ.

Αυτεπάγγελτες έρευνες

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή αποφάσισε να εκκινήσει αυτεπάγγελτες έρευνες σε κλάδους όπου υπήρχαν ενδείξεις προβλημάτων στον ανταγωνισμό (είτε για εύρεση αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών, είτε για να διαπιστωθεί εάν στον κλάδο δεν επικρατούν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού) σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλη την αλυσίδα αξίας προϊόντων, κυρίως διατροφής (ενδεικτικά αναφέρονται οι ζωοτροφές, σιτηρά, γάλα, αυγά και κοτόπουλα) και δύναται να επεκτείνει και σε άλλους κλάδους τους ελέγχους.

Ολοκληρώθηκε η συμπλήρωση ερωτηματολογίων και κατάθεση τιμολογίων και άλλου υλικού μέσω ειδικής ηλεκτρονικής φόρμας, της προκαταρκτικής έρευνας που εκκίνησε η ΕΑ, βάσει παραπόνων καταναλωτών και δημοσιευμάτων για ανατιμήσεις και ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό.

Η Επιτροπή ερεύνησε πλέον των 3500 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, εισαγωγή και εμπορία προϊόντων υγειονομικού υλικού προκειμένου να ερευνήσει εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εκκίνησης αυτεπάγγελτης έρευνας για διερεύνηση τυχόν παραβάσεων των διατάξεων του άρθρου 1 και 2 του Ν. 3959/2011 και των άρθρων 101 και 102 ΣΛΕΕ ή κανονιστικής παρέμβασης σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν. 3959/2011.

Οι πληροφορίες που συγκέντρωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, λόγω του μεγάλου αριθμού των ερευνώμενων επιχειρήσεων, επιτρέπουν μία συνολική αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων με την επιλογή του πιο κατάλληλου εργαλείου. Σημειώνεται ότι, για όσες επιχειρήσεις δεν απάντησαν η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα συνεχίσει την έρευνά της στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ασκώντας τις ερευνητικές της εξουσίες αυτόνομα ή σε συνεργασία με άλλους δημόσιους φορείς (επιτόπιοι έλεγχοι, ερωτηματολόγια παροχής στοιχείων, καταθέσεις).

Η Επιτροπή έχει επίσης συστήσει μία ομάδα κρούσης για τα θέματα που προκύπτουν από την πανδημία COVID-19, και η οποία αποτελεί ένα κόμβο συγκέντρωσης των ερωτημάτων των επιχειρήσεων σχετικά με πρωτοβουλίες που προτίθενται να λάβουν για να ανταποκριθούν στη ριζική μεταβολή των συνθηκών προσφοράς και ζήτησης, με σκοπό την οικονομική επιβίωσή τους κατά το επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα που όλοι ελπίζουμε να είναι σύντομο, και τη συμβατότητα αυτών με το δίκαιο ανταγωνισμού.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

supermarket, trofima, proionta
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβληματισμός της Επ. Ανταγωνισμού για τις τιμές των τροφίμων

Ο πρόεδρος της Επ. Ανταγωνισμού σημειώνει ότι οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων προβληματίζουν την ΕΑ που διενεργεί έρευνες που είχαν ξεκινήσει εξ αιτίας των ανατιμήσεων που παρατηρήθηκαν την άνοιξη του 2020.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε εταιρείες σίτισης από την Επ. Ανταγωνισμού

Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν ήταν σε συνέχεια προηγούμενων ελέγχων που είχαν προηγηθεί το 2018 και 2019 προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτεπάγγελτη έρευνα που διενεργείται για εντοπισμό αντί-ανταγωνιστικών πρακτικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επ. Ανταγωνισμού: Ξεκινά κλαδική έρευνα για τις υπηρεσίες Υγείας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής οι αλλαγές που έχουν επέλθει στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον εν λόγω κλάδο, καθιστούν αναγκαία την έρευνα για να εξετασθούν θέματα υγιούς ανταγωνισμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επ. Ανταγωνισμού: Να αποτραπούν στρεβλωτικά φαινόμενα λόγω κοροναϊού

Με γνώμονα τη διαφύλαξη των συμφερόντων του καταναλωτή, και για να αποτραπούν στρεβλωτικά φαινόμενα λόγω κοροναϊού η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα εξετάζει κατά προτεραιότητα τις καταγγελίες.