ΓΔ: 1422.67 0.36% Τζίρος: 50.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:07:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Χαμηλή ορατότητα τους επόμενους μήνες για τις επιπτώσεις στα «κόκκινα» δάνεια

Οι έκτακτες εποπτικές ευελιξίες στοχεύουν στο να υποστηριχθούν στο μέγιστο βαθμό οι τράπεζες, να μην τεθεί σε καμία περίπτωση ζήτημα ευστάθειας τραπεζών, ώστε να επιτελέσουν τον κρίσιμο ρόλο τους στην διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Με περιορισμένη ορατότητα, σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κρίσης στο σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα κινηθούν για τους επόμενους μήνες οι τράπεζες, καθώς τα έκτακτα μέτρα που έχουν επιβληθεί (μορατόριουμ πληρωμών και αναστολή αποπληρωμής δόσεων) δεν επιτρέπουν την ακριβή καταγραφή των επιπτώσεων.

Όπως επισημαίνουν στο Business Daily στελέχη τραπεζών, οι σχετικές συζητήσεις περί νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν έχουν πολύ νόημα αυτή τη στιγμή, καθώς από την εξίσωση λείπουν τα βασικά στοιχεία: ποιο θα είναι το μέγεθος της ύφεσης και κατ' επέκταση πόσες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν και πόσα νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας. Αυτό θα γίνει προς το τέλος του 2020 και με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σημειώνεται ότι στο τέλος Δεκεμβρίου του 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των εγχώριων τραπεζών ανήλθαν στα 68 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 40,3% του συνόλου των δανείων. Το 2019 τα κόκκινα» δάνεια μειώθηκαν κατά 13,8 δισ. ευρώ ενώ από το ζενίθ του Μαρτίου 2016 η μείωση των προβληματικών δανείων φτάνει τα 39,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών δεν έχει σημασία τόσο το μέγεθος της ύφεσης την εφετινή χρονιά, αλλά το πόσο σωστά θα τοποθετηθεί η χώρα (και κατ' επέκταση όλοι μας) για την επόμενη ημέρα ώστε να επιτευχθεί το μάξιμουμ της ανάπτυξης το 2021. Στην κατεύθυνση αυτή στοχεύουν τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ και οι εποπτικές ευελιξίες που έχουν δοθεί, με στόχο να υποστηριχθεί στο μέγιστο βαθμό το τραπεζικό σύστημα, να μην τεθεί σε καμία περίπτωση ζήτημα ευστάθειας τραπεζών, ώστε να επιτελέσουν τον κρίσιμο ρόλο τους στην διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Αν διοχετευθεί έγκαιρα η απαραίτητη ρευστότητα στις επιχειρήσεις, ώστε να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις του παγκόσμιου lockdown, και διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας τότε δεν θα υπάρξει νέο κύμα NPEs και τα νέα «κόκκινα» δάνεια θα κυμανθούν σε απολύτως διαχειρίσιμα επίπεδα, επισημαίνουν επιτελικά στελέχη τραπεζών.

Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σημείωσε την περασμένη Τρίτη ότι είναι αναπόδραστο μια ύφεση να δημιουργήσει νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη οι τράπεζες να καταγράψουν με διαφάνεια και ειλικρίνεια τις επιπτώσεις στην ποιότητα των χαρτοφυλακίων τους.

Είναι προφανές ότι με τις εποπτικές διευκολύνσεις δεν σταματά ο χρόνος ούτε λύνονται μαγικά τα προβλήματα και οι τράπεζες θα πρέπει να σχηματίσουν γρήγορα μια καθαρή εικόνα για τις επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων – πελατών τους και να λάβουν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα, καθώς η αναστολή των κανόνων είναι προσωρινή και έκτακτη. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί σταμάτησαν να δημιουργούνται νέα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχωρούν παρά τις αναταράξεις που προκάλεσαν πανδημία, ενεργειακή κρίση και η απότομη άνοδος των επιτοκίων. Αντίδοτο η ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας και η εξαιρετική ποιότητα των δανειοληπτών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Πώς το «βουνό» των μη εξυπηρετούμενων δανείων έγινε... «λοφάκι»

Οι τράπεζες μείωσαν το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 83,9 δισ. ή -80% σε σχέση με το τέλος του 2016. Καθοριστική η συμβολή του σχεδίου Ηρακλής. Με μονοψήφιο δείκτη «κόκκινων» δανείων το 2022.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διχάζει τράπεζες και κυβέρνηση η γενική απαγόρευση πλειστηριασμών

Κρίσιμη σύσκεψη σήμερα μεταξύ οικονομικού επιτελείου και εκπροσώπων τραπεζών - servicers. Επισημαίνεται ο κίνδυνος να βγουν κερδισμένοι μόνο στρατηγικοί κακοπληρωτές και επιτήδειοι επιχειρηματίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στους θεσμούς παρουσιάζει το σχέδιο για bad bank η Τράπεζα της Ελλάδος

Τηλεδιάσκεψη εντός της εβδομάδας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μετά τις παρουσιάσεις στις τράπεζες. Πρέπει να εξεταστούν όλες οι επιλογές για μείωση «κόκκινων» δανείων, τονίζει ο Φ. Πανέτα της ΕΚΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την παρουσίαση της bad bank στην κυβέρνηση

Εντός της εβδομάδας, πιθανότητα την Τετάρτη, η Τράπεζα της Ελλάδος θα καταθέσει στην κυβέρνηση και τους θεσμούς την αναλυτική πρόταση για τη δημιουργία bad bank. Ακολουθούν συναντήσεις με τους επικεφαλής των τραπεζών.