Φωτο: Shutterstock

Χαμηλή ορατότητα τους επόμενους μήνες για τις επιπτώσεις στα «κόκκινα» δάνεια

Οι έκτακτες εποπτικές ευελιξίες στοχεύουν στο να υποστηριχθούν στο μέγιστο βαθμό οι τράπεζες, να μην τεθεί σε καμία περίπτωση ζήτημα ευστάθειας τραπεζών, ώστε να επιτελέσουν τον κρίσιμο ρόλο τους στην διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Με περιορισμένη ορατότητα, σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κρίσης στο σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα κινηθούν για τους επόμενους μήνες οι τράπεζες, καθώς τα έκτακτα μέτρα που έχουν επιβληθεί (μορατόριουμ πληρωμών και αναστολή αποπληρωμής δόσεων) δεν επιτρέπουν την ακριβή καταγραφή των επιπτώσεων.

Όπως επισημαίνουν στο Business Daily στελέχη τραπεζών, οι σχετικές συζητήσεις περί νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν έχουν πολύ νόημα αυτή τη στιγμή, καθώς από την εξίσωση λείπουν τα βασικά στοιχεία: ποιο θα είναι το μέγεθος της ύφεσης και κατ' επέκταση πόσες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν και πόσα νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας. Αυτό θα γίνει προς το τέλος του 2020 και με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σημειώνεται ότι στο τέλος Δεκεμβρίου του 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των εγχώριων τραπεζών ανήλθαν στα 68 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 40,3% του συνόλου των δανείων. Το 2019 τα κόκκινα» δάνεια μειώθηκαν κατά 13,8 δισ. ευρώ ενώ από το ζενίθ του Μαρτίου 2016 η μείωση των προβληματικών δανείων φτάνει τα 39,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών δεν έχει σημασία τόσο το μέγεθος της ύφεσης την εφετινή χρονιά, αλλά το πόσο σωστά θα τοποθετηθεί η χώρα (και κατ' επέκταση όλοι μας) για την επόμενη ημέρα ώστε να επιτευχθεί το μάξιμουμ της ανάπτυξης το 2021. Στην κατεύθυνση αυτή στοχεύουν τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ και οι εποπτικές ευελιξίες που έχουν δοθεί, με στόχο να υποστηριχθεί στο μέγιστο βαθμό το τραπεζικό σύστημα, να μην τεθεί σε καμία περίπτωση ζήτημα ευστάθειας τραπεζών, ώστε να επιτελέσουν τον κρίσιμο ρόλο τους στην διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Αν διοχετευθεί έγκαιρα η απαραίτητη ρευστότητα στις επιχειρήσεις, ώστε να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις του παγκόσμιου lockdown, και διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας τότε δεν θα υπάρξει νέο κύμα NPEs και τα νέα «κόκκινα» δάνεια θα κυμανθούν σε απολύτως διαχειρίσιμα επίπεδα, επισημαίνουν επιτελικά στελέχη τραπεζών.

Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σημείωσε την περασμένη Τρίτη ότι είναι αναπόδραστο μια ύφεση να δημιουργήσει νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη οι τράπεζες να καταγράψουν με διαφάνεια και ειλικρίνεια τις επιπτώσεις στην ποιότητα των χαρτοφυλακίων τους.

Είναι προφανές ότι με τις εποπτικές διευκολύνσεις δεν σταματά ο χρόνος ούτε λύνονται μαγικά τα προβλήματα και οι τράπεζες θα πρέπει να σχηματίσουν γρήγορα μια καθαρή εικόνα για τις επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων – πελατών τους και να λάβουν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα, καθώς η αναστολή των κανόνων είναι προσωρινή και έκτακτη. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει βηματισμό η Τρ. Ελλάδος για το σχέδιο της bad bank

Η κεντρική τράπεζα κρατά προς το παρόν κλειστά χαρτιά για να εξετάσει σε βάθος όλες τις πτυχές της πρότασής της, η οποία εκτός των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αντιμετωπίζει και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει η αγορά «κόκκινων» δανείων μετά το σοκ της πανδημίας

Επανέρχεται η κινητικότητα στα μεγάλα deal των ελληνικών τραπεζών για τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Ζεσταίνονται» οι επενδυτές χάρη στις προσδοκίες ισχυρής ανάκαμψης και τις ενέσεις ρευστότητας από την ΕΚΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία η επιλογή συμβούλου για την bad bank της Τρ. Ελλάδος

Το φθινόπωρο θα είναι έτοιμο το νέο σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια, που θα αντιμετωπίζει και το μεγάλο πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογίας. Εθελοντική θα είναι η ένταξη των τραπεζών.
bank_building
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Δεν υπάρχουν δυνατότητες γενικευμένης αναστολής δόσεων

Αναμένεται παρέμβαση - αντίδραση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Ζητούμενο η ενίσχυση της ρευστότητας όχι η αναστολή πληρωμών. Δεν υπάρχουν δυνατότητες για μαζικές ρυθμίσεις προειδοποιεί η ΤτΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα μέτρα για τα «κόκκινα» δάνεια προανήγγειλε ο Σταϊκούρας

Όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπ. Οικονομικών από την Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση εξετάζει και άλλες λύσεις για να επιταχυνθεί η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, πέραν του σχεδίου «Ηρακλής». Πιθανή η υποβολή και του σχεδίου της ΤτΕ στις Βρυξέλλες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί «σκόνταψε» ο Ηρακλής από το πρώτο βήμα

Όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, μετά την αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου στη σύσκεψη της προηγούμενης Πέμπτης υπό τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο «Ηρακλής» θα είναι μεν λειτουργικός αλλά σε περιορισμένο βαθμό.