Φώτο: ΑΠΕ

Στην πρώτη γραμμή της οικονομικής διπλωματίας οι εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ

Τη στρατηγική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ και τις εξαιρετικές προοπτικές στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών επιβεβαίωσαν στη συνέχεια με tweet στους λογαριασμούς τους ο υφυπουργός Εξωτερικών και ο πρέσβης των ΗΠΑ.

Οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών, μιας σχέσης που έχει αποκτήσει στρατηγικό χαρακτήρα, αναδείχθηκαν, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, στην ψηφιακή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε η διεθνούς εμβέλειας Αμερικανική Δεξαμενή Σκέψης «Business Council for International Understanding (BCIU)» με κύριο ομιλητή τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη, μαζί με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρυ Πάιατ, και κύριο θέμα τις επενδυτικές προοπτικές και ευκαιρίες που διανοίγονται στην Ελλάδα.

Απευθυνόμενος σε ακροατήριο εκπροσώπων μεγάλων αμερικανικών εταιριών «US Fortune 500», ο κ. Φραγκογιάννης ανέπτυξε τον διεθνώς αναγνωρισμένο πλέον αποτελεσματικό και επιτυχημένο τρόπο με τον οποίο η Ελληνική Κυβέρνηση αντιμετώπισε την πανδημία του Covid-19, υπογραμμίζοντας, συναφώς, ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται ως πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων, καθιστώντας την αξιόπιστο εταίρο και σταθερό επενδυτικό προορισμό. 

Ο υφυπουργός Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι η κρίση της πανδημίας δημιουργεί νέα δεδομένα και νέες ευκαιρίες στον τρόπο λειτουργίας των διεθνών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, τόνισε ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς για «την επόμενη μέρα», περιγράφοντας το νέο επενδυτικό πλαίσιο και τις δυνατότητες που υφίστανται στην Ελλάδα για στρατηγικούς επενδυτές, με έμφαση στις καινοτόμες, νεοφυείς επιχειρήσεις στους τομείς, μεταξύ άλλων, της ψηφιακής οικονομίας, των ΑΠΕ και των υπηρεσιών.

Τη στρατηγική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ και τις εξαιρετικές προοπτικές στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών επιβεβαίωσαν στη συνέχεια με tweet στους προσωπικούς τους λογαριασμούς τόσο ο υφυπουργός Εξωτερικών όσο και ο πρέσβης των ΗΠΑ.

«Η στρατηγική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ βρίσκεται στο καλύτερο σημείο των παραδοσιακά στενών σχέσεων μας» τόνισε ο κ. Φραγκογιάννης επισημαίνοντας ότι αυτή η σχέση των δύο χωρών «ενισχύει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών επενδυτών στην Ελλάδα. Παρά την κρίση του covid 19 η οικονομική διπλωματία συνεχίζει ακάθεκτη».

Από την πλευρά του, ο κ. Πάιατ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ψηφιακή στρογγυλή τράπεζα με ομιλητή τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών, τόνισε τη σημασία της «εξαιρετικής εμπορικής συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας και τις πολλές ευκαιρίες για ανάπτυξη αμφίδρομων επενδύσεων σε βασικούς τομείς» για να σημειώσει: «Καθώς η Ελλάδα αναδύεται από την άμεση κρίση του covid 19 οι οικονομικοί δεσμοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ατζέντας μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Περιμένουμε σημαντικές επενδύσεις στη βιομηχανία από τις ΗΠΑ

Την αισιοδοξία του ότι η ελληνική βιομηχανία θα στηριχθεί σημαντικά από τις ΗΠΑ εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στο καλύτερο επίπεδο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βγήκε η Ελλάδα από τη λίστα ΗΠΑ με τους «κλέφτες» πνευματικής ιδιοκτησίας

Η σημασία της συγκεκριμένης λίστας για την ελληνική οικονομία είναι μεγάλη, καθώς η αναφορά της χώρας μας στη συγκεκριμένη λίστα αποτελούσε τροχοπέδη για τις αμερικανικές επενδύσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάιατ: Τώρα η καλύτερη στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ σημείωσε, μιλώντας στην εκδήλωση της ΕΕΝΕ, τον «λαμπρό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή» και τόνισε πως τώρα είναι η κατάλληλη περίοδο για επενδύσεις στη χώρα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντός χρονοδιαγραμμάτων οι επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη σε αεροδρόμια, λιμάνι και σιδηρόδρομο

«Το επενδυτικό πρόγραμμα της Fraport συνεχίζεται κανονικά παρά την πανδημία του κορονοϊού», επισήμανε ο επικεφαλής της, A. Zinell, σημειώνοντας πως στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης υλοποιήθηκαν έργα 90 εκατ. ευρώ, που ολοκληρώνονται τέλος του 2020.