Φώτο: Shutterstock

Να παραταθεί η υποχρεωτική αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών ζητάει το ΕΒΕΠ

Ο Β. Κορκίδης ζήτησε με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομιών και τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ να μετατεθεί χρονιά η αντικατάσταση των παλαιών ταμειακών μηχανών που είναι υποχρεωτική για χιλιάδες επιχειρήσεις μέχρι τις 31 Μαΐου.

Παράταση έως το τέλος του χρόνου στην υποχρεωτική αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών ζήτησε με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) Βασίλης Κορκίδης.

Η αντικατάσταση των παλαιών ταμειακών μηχανών είναι υποχρεωτική για χιλιάδες επιχειρήσεις έως τις 31 Μαΐου ενώ, από 1η Ιουνίου, όσοι δεν έχουν προβεί στην αλλαγή τους θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμο ύψους 500 ευρώ. Σημειώνεται ότι η αλλαγή των παλαιών μηχανών με νέας τεχνολογίας θα γίνει στο πλαίσιο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το Taxis, που το επιμελητήριο σημειώνει ότι «αν και έχει προτείνει και συμφωνεί, στη παρούσα κατάσταση υπάρχουν άλλες προτεραιότητες και πρέπει η υποχρέωση αυτή να μετατεθεί χρονικά».

Όπως εξηγεί το επιμελητήριο σε ανακοίνωσή του, χιλιάδες ταμειακές μηχανές θα πρέπει να αποσυρθούν καθώς είναι παλιάς τεχνολογίας και δεν έχουν την τεχνική δυνατότητα διασύνδεσης με το Τaxis και αποστολής δεδομένων. Στην τρέχουσα χρονική περίοδο, με την πλειονότητα των επιχειρήσεων να έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ή να υπολειτουργούν, η αντικατάσταση των παλαιών ταμειακών μηχανών θα επιβαρύνει οικονομικά ακόμη περισσότερο χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα δοκιμάσουν τις αντοχές τους προσπαθώντας να επιβιώσουν. Γι αυτό κρίνεται επιβεβλημένη η μετάθεση της υποχρεωτικής αλλαγής των ταμειακών μηχανών για ένα εξάμηνο και μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Πρωταρχικός στόχος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους. Στην παρούσα χρονική στιγμή, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να προσπαθήσουν να βάλουν χρήματα μέσα στις ταμειακές τους και, στη συνέχεια, να τις αλλάξουν. Εν μέσω μιας πανδημίας, η αλλαγή των ταμειακών μηχανών θα μπορούσε να μετατεθεί για αργότερα», τονίζει ο Β. Κορκίδης.

Στηρίζει την πρωτοβουλία του Δ. Πειραιά για μαζική παραγωγή μασκών

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς στηρίζει τη πρωτοβουλία του δήμου Πειραιά για μαζική παραγωγή υφασμάτινων μασκών με το σήμα του δήμου, προκειμένου να ενισχύσει τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι μάσκες θα διατεθούν στην αγορά μέσω του εμπορικού συλλόγου της περιοχής και τα έσοδα από τις πωλήσεις θα πηγαίνουν στις κοινωνικές υπηρεσίες που έχουν αναλάβει το έργο της συμπαράστασης και στήριξης των πολιτών που έχουν ανάγκη, καθώς και στα δυο σημαντικά νοσοκομεία του δήμου Πειραιά.

Το ΕΒΕΠ σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι από την αρχή της πανδημίας απευθύνθηκε σε επιχειρήσεις μέλη του, που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή υγειονομικού υλικού, ζητώντας τις δυνατότητες να αναπροσαρμόσουν την παραγωγή τους στις τρέχουσες απαιτήσεις. Με την επανεκκίνηση μάλιστα της οικονομικής ζωής και τη σταδιακή λειτουργία της αγοράς προτίθεται να αγοράσει μάσκες από μέλη του, που θα διατίθενται σε επίσης καταστήματα-μέλη του δωρεάν για τους εργαζόμενους και τους πελάτες τους.

Υπενθυμίζεται πως η πρεσβεία της Κίνας δώρισε 10.000 μάσκες μιας χρήσης στο ΕΒΕΠ, που με τη σειρά του διένειμε στις εν λειτουργία επιχειρήσεις το διάστημα της καραντίνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Οι 5 παρεμβάσεις για την επιχορήγηση πληττόμενων επιχειρήσεων

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών δρομολόγησε και παρεμβάσεις προς διευκόλυνση και ενημέρωση των πολιτών. Τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και καθοδήγησης στη ΓΓ Οικονομικής Πολιτικής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Παράταση καταβολής φορολογικών οφειλών στις περιοχές που επλήγησαν

Από 18/9/2020 έως 18/3/2021 παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής οφειλών και αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπροθέσμων χρεών σε περιοχές των Περιφερειών Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας.