ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: ΑΠΕ

Κ. Μίχαλος: Αναγκαία η επιστροφή στην κανονικότητα με γρήγορα βήματα

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ καλεί την κυβέρνηση να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης και υπογραμμίζει την ανάγκη να επανεκκινήσουν οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τα 7 στάδια επαναλειτουργίας της αγοράς που ανακοίνωσε χθες και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την  συντόμευση της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης, σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον οδικό χάρτη που έδωσε η κυβέρνηση για άρση του lockdown και τη σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ στην δήλωση του αναφέρει:

«Όσο αναγκαία ήταν η λήψη μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, άλλο τόσο αναγκαία είναι και η επιστροφή στην κανονικότητα και μάλιστα με γρηγορότερα βήματα. Στόχος της κυβέρνησης θα πρέπει να παραμείνει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να ακολουθηθούν τέτοιες πολιτικές που θα επιτυγχάνουν στο μέγιστο αυτόν τον στόχο χωρίς όμως να οδηγούμε σε πλήρη καταστροφή την οικονομία.

Δεν πρόκειται για ένα δίλημμα ανάμεσα στις οικονομικές επιπτώσεις και στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά για μία νέα πρακτική που θα ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα και βεβαίως τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας. Και βλέπουμε ότι σε μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών, τα περιοριστικά μέτρα έχουν ήδη αρχίσει να αίρονται προκειμένου να μην δημιουργηθούν νέα ζητήματα που θα επιτείνουν το υγειονομικό πρόβλημα. Άλλωστε, ένα ισχυρό σύστημα υγείας δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω όταν η οικονομία έχει παραλύσει.

Και εν κατακλείδι, ο κοροναϊός δεν είναι η μοναδική απειλή για την υγεία, όπως και η ίδια η επιστημονική κοινότητα έχει παραδεχτεί, δίνοντας έμφαση και στα ψυχολογικά προβλήματα που έχουν προκληθεί, αλλά και στα όσα προβλήματα μπορεί να προκληθούν στην υγεία των ανθρώπων από τη φτώχεια, την ανέχεια και την ανεργία.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τα 7 στάδια επαναλειτουργίας της αγοράς που ανακοίνωσε χθες και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την  συντόμευση της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης.

Για την επιστροφή στην κανονικότητα απαιτείται η επαναλειτουργία κάτω από αυστηρούς όρους των προαναφερόμενων τομέων της οικονομίας, καθώς από αυτούς τους τομείς ενισχύεται η αγορά, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο του θέρους. Θα πρέπει, λοιπόν, να επαναλειτουργήσουν μαζί με τις άλλες επιχειρήσεις και όχι από την 1η Ιουνίου και τα καταστήματα στον κλάδο της εστίασης και αναψυχής, καθώς άλλωστε η απόφαση είναι η επαναλειτουργία μόνο των εξωτερικών τους χώρων, όπου ο κίνδυνος μετάδοσης του κοροναϊού ελαχιστοποιείται.

Ταυτόχρονα, πρέπει να ξεκινήσει και μία σοβαρή συζήτηση για την ουσιαστική ενίσχυση και άλλων κλάδων της οικονομίας, όπως για παράδειγμα της ενέργειας, των logistics, της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και βέβαια, των εξαγωγών μας, ώστε με δεδομένο το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, στον τουρισμό, από την πανδημία, να αμβλυνθεί με τη σημαντικότερη συνεισφορά στο ΑΕΠ αυτών των κλάδων της οικονομίας που σας ανέφερα.

Τα Επιμελητήρια είναι έτοιμα να συνεισφέρουν και προς αυτήν την κατεύθυνση και ελπίζουμε να εισακουστούμε από την Κυβέρνηση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Στήριξη επιχειρήσεων - Μπρατάκος: Ανάγκη για περισσότερο πλούτο

Ο Κ. Πιερρακάκης διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε δυνατότητα στήριξης των επιχειρήσεων, εντός των ορίων της οικονομίας, σε συνεδρίαση του ΕΒΕΑ. Ο Γ. Μπρατάκος ζήτησε σαφές σχέδιο για ενίσχυση παραγωγής και πλούτου.
Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοφία Εφραίμογλου: Η πολυμορφία στις ηγεσίες φέρνει καλύτερες αποφάσεις

Η Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου υπογράμμισε ότι η διαφορετικότητα στις ηγετικές ομάδες ενισχύει την αποτελεσματικότητα, τη διαχείριση ρίσκου και την ανταγωνιστικότητα, διευρύνοντας την οπτική και τις λύσεις σε κάθε επιχειρηματική απόφαση.
Γιάννης Μπράτακος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Μπρατάκος: Προτεραιότητα η ενίσχυση σχέσεων Ελλάδας-Ινδίας

Συνάντηση μεταξύ του προέδρου του ΕΒΕΑ, Γ. Μπρατάκου, και του Ινδού πρέσβη επικέντρωσε στην ενίσχυση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων, με έμφαση στη ναυτιλία, αγροδιατροφή, φάρμακα, τεχνολογία και επιχειρηματικές συνέργειες.
Γιάννης Μπρατάκος χαμογελά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Μπρατάκος: Νέο συμβόλαιο ανάπτυξης μετά το Ταμείο Ανάκαμψης

Με την ομιλία του προέδρου ΕΒΕΑ, Γ. Μπρατάκου, εγκαινιάστηκε το περίπτερο του ΕΒΕΑ στη ΔΕΘ, με βασικό θέμα το «Νέο παραγωγικό συμβόλαιο» για τη χώρα μετά το Ταμείο Ανάκαμψης και τη συμμετοχή αρμόδιων υπουργών.
Σύνοδος Emerging Managers
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΑ στη 90ή ΔΕΘ: Στρατηγική ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας έως 2040

Το ΕΒΕΑ στη ΔΕΘ 2026 αναδεικνύει τις προτεραιότητες για την επιχειρηματικότητα, συζητώντας το νέο παραγωγικό μοντέλο και τη βιώσιμη στρατηγική μέχρι το 2040 με τη συμμετοχή εκπροσώπων κυβέρνησης, φορέων και αγοράς.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φάρσα τα τηλεφωνήματα για βόμβες σε Γαλλικό προξενείο και πρεσβείες

Φάρσα αποδείχθηκαν οι απειλές για βόμβες σε προξενείο Γαλλίας, πρεσβεία Αιγύπτου, ΕΒΕΑ και ΒΕΑ το πρωί της Παρασκευής. Οι έλεγχοι της αστυνομίας στα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας δεν εντόπισαν τίποτα ύποπτο.