ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Τρύπα» 2,3 δισ. στον προϋπολογισμό, «φρένο» στα μέτρα στήριξης

Ακυρώνονται οι εκπτώσεις εμπρόθεσμης καταβολής φόρων και περιορίζεται η εμβέλεια στις αναστολές πληρωμών, ενώ κορυφώνεται η αγωνία για την εξόφληση φόρων 8,2 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

«Σε κινούμενη άμμο» βαδίζει ο προϋπολογισμός, που τον Απρίλιο εμφάνισε πρωτογενές έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ βάζοντας τέλος στην εποχή των πλεονασμάτων. Σαράντα πέντε ημέρες «οικονομικής καραντίνας» ήταν αρκετές για να ανατραπούν πλήρως οι αρχικοί στόχοι και το κοντέρ του εκτροχιασμού να γράψει -2,289 δισ. ευρώ, καθώς η πρόβλεψη ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα 783 εκ. ευρώ και καταγράφηκε έλλειμμα 1,506 δισ. ευρώ.    

Η ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο έχει «χτυπήσει κόκκινο» καθώς εκτιμάται ότι το Μάιο και τον Ιούνιο η κατάσταση στα έσοδα θα χειροτερέψει και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος περαιτέρω διόγκωσης του ελλείμματος.  Πλέον όλο το βάρος πέφτει στην συγκράτηση των δαπανών με την σταδιακή απόσυρση των μέτρων ενίσχυσης καθώς και στον περιορισμό της τρύπας στις εισπράξεις με ακύρωση των εκπτώσεων για εμπρόθεσμη καταβολή των φόρων και περιορισμό της εμβέλειας στις αναστολές πληρωμών.

Ωστόσο οι κινήσεις αυτές στο πεδίο των εσόδων ενδέχεται να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς οι φορολογούμενοι θα απολέσουν το κίνητρο της συνέπειας στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους ενώ η άρση των αναστολών σε φόρους και εισφορές δεν σημαίνει αυτόματα αναπλήρωση των απωλειών αφού λόγω εισοδηματικής  στενότητας πολλοί θα αφήσουν τα χρέη απλήρωτα.   

Επιπρόσθετα μεγάλη εστία κινδύνου για τα δημόσια ταμεία αποτελεί το τεράστιο φορτίο των φόρων που θα πρέπει να σηκώσουν οι φορολογούμενοι στο δεύτερο εξάμηνο και το οποίο ξεπερνά τα 8,2 δισ. ευρώ (φόρος, εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, δόσεις για ρυθμίσεις κ.α).

Το βασικό σενάριο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει ότι η ένταση της κρίσης θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από τον Ιούνιο με την βαθμιαία ενεργοποίηση της παραγωγικής μηχανής και της αγοράς, πράγμα που θα αποτρέψει ακραίες δημοσιονομικές καταστάσεις.      

Πάντως τα στοιχεία του Απριλίου δείχνουν ότι οι τροφοδότες του ελλείμματος ήταν οι αυξημένες κατά 1,064 δισ. ευρώ δαπάνες και η «τρύπα» 1,343 δισ. ευρώ στα καθαρά έσοδα που πάντως δεν βυθίστηκαν εντελώς, παρά το lockdown. Τα καθαρά φορολογικά έσοδα εμφάνισαν πτώση 17,2% αφού ανήλθαν σε 2,8 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 3,4 δισ. ευρώ, με την τελευταία μέρα του μήνα να εισρέουν στα ταμεία 705 εκ. ευρώ, όταν ο ημερήσιος στόχος αφορούσε εισπράξεις 354 εκ. ευρώ. Σε απόλυτους αριθμούς η υστέρηση στις εισπράξεις από φόρους ανήλθε σε 1,025 δις. ευρώ

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών απέδωσε τις συγκρατημένες απώλειες στα έσοδα του Απριλίου στα κίνητρα που δόθηκαν για την πληρωμή φόρων και οφειλών. Υπενθυμίζεται ότι μισθωτοί, επαγγελματίες και επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν με έκπτωση 25% αυτές τις υποχρεώσεις.

«Οι εκπτώσεις τελείωσαν τον Απρίλιο», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος προσθέτοντας ότι το Μάιο ολοκληρώνεται και ο κύκλος έκπτωσης 40% στα ενοίκια όσων επλήγησαν.

«Δεν θα συνεχίσουμε με γενικευμένα μέτρα ενοικίων και θα κάνουμε κάποια αποκατάσταση για τους ιδιοκτήτες. Θα πρέπει να αφήσουμε να προσαρμοστεί η αγορά, να συζητήσουν οι ενοικιαστές με τους ιδιοκτήτες για το μέγεθος της προσαρμογής με βάση τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς» ανέφερε.

Το οικονομικό επιτελείο θα χρησιμοποιήσει άλλα εργαλεία για να στηρίξει  κλάδους και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία και ένα από αυτά είναι επέκταση της επιστρεπτέας προκαταβολής, με αυστηρότερα όμως και στοχευμένα κριτήρια έτσι ώστε το κρατικό δάνεια του 1 δις. ευρώ να έχει μεγαλύτερο και αποτελεσματικότερο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία. Με βάση τα στοιχεία τελικά οι δικαιούχοι της πρώτης φάσης θα είναι πολύ λιγότεροι Η εκκαθάριση των αιτήσεων έδειξε ότι οι επιλέξιμες επιχειρήσεις είναι περίπου 72.000 έναντι 90.000 που υπολογίζονταν αρχικά και στις οποίες αναλογούν 840 εκ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οριακή εκτέλεση του προϋπολογισμού, «φαγώθηκαν» όλα τα υπερέσοδα

Η πραγματική υπέρβαση στον στόχο για τα φορολογικά έσοδα στο 8μηνο είναι 1,8 δισ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού έχει ήδη χαθεί με τους δύο συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς (1,3 δισ.) και τα μέτρα της ΔΕΘ.