ΓΔ: 1437.3 1.19% Τζίρος: 38.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:45:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Όλα τα νέα μέτρα στήριξης που θα παρουσιάσει ο Κ. Μητσοτάκης

Το αργότερο την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός ανακοινώνει σημαντικές παρεμβάσεις στον ΦΠΑ, κατάργηση του τέλους διαμονής και ειδικά κίνητρα σε τουριστικές επιχειρήσεις. Η επιδότηση μισθών και το «ζεστό» χρήμα στην αγορά.

Πακέτο στήριξης της οικονομίας σε τρεις άξονες, που θα περιλαμβάνει επιλεκτικές μειώσεις φόρων, επιδότηση μισθών και θέσεων εργασίας και ενεργοποίηση εργαλείων ρευστότητας για τις επιχειρήσεις θα ανακοινώσει η κυβέρνηση εντός των προσεχών ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πιθανότατα την Τετάρτη ή την Πέμπτη προβλέπουν στοχευμένες και για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια φορολογικές ελαφρύνσεις σε τουρισμό, εστίαση, μεταφορές, κάλυψη από το δημόσιο μέρους των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, επιδότηση εργοδοτών για προσλήψεις νέων ανέργων καθώς και παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.     

Η βεντάλια των φορολογικών παρεμβάσεων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  1. Επιλεκτικές μετατάξεις προϊόντων από το συντελεστή ΦΠΑ 24% στο 13%  όπως καφές, αναψυκτικά, χυμοί, ροφήματα και τσάι τα οποία όταν σερβίρονται επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24% και κατανάλωση εκτός καταστήματος με 13%.
  2. Μείωση του ΦΠΑ για τη διαμονή στα ξενοδοχεία στο 6% από 13% που είναι σήμερα. Υπό εξέταση είναι το σενάριο μείωσης του ΦΠΑ για το φαγητό στο 12% η 11% από 13% ενώ έχει αποκλειστεί προς το παρόν τουλάχιστον η μετάταξη στο συντελεστή 6% λόγω υψηλού δημοσιονομικού κόστους. Οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% από 13% για το φαγητό και στο 13% από 24% για τα αναψυκτικά και τα ποτά.
  3. Κατάργηση του τέλους διαμονής, που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων και επιβλήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 2018.
  4. Μείωση του ΦΠΑ για μεταφορές – ακτοπλοΐα στο 13% από 24% και ειδικά για τις αερομεταφορές πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη μέσω κρατικών εγγυήσεων με την αξιοποίηση των εργαλείων που έχουν εγκριθεί από το Eurogoup.
  5. Ειδικά κίνητρα με φόρο-απαλλαγές και μειώσεις εισφορών σε τουριστικές επιχειρήσεις για την υλοποίηση επενδύσεων.

Επίσης προωθούνται το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου στο 70% ή 50% για 1 εκατ. επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους καθώς και ελαφρύνσεις για 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων με μείωση ενοικίου 40% με τη μορφή πίστωσης φόρου που θα προκύψει από την εφαρμογή κλιμακωτού συντελεστή επί του ύψους των εισοδηματικών απωλειών και θα συμψηφισθεί με οφειλές από το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.

Η επιδότηση μισθών

Πέραν της φορολογίας το κυβερνητικό πακέτο περιλαμβάνει επιδοτήσεις αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών για την αποτροπή νέου κύματος ανέργων και την αναπλήρωση απωλειών στις αποδοχές των εργαζομένων με δυσμενή μετατροπή των συμβάσεων τους.

Σε πρώτη φάση οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας που θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο θα χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα εφαρμοσθούν πιλοτικά σε κλάδους που παρά το σπάσιμο της «καραντίνας» εμφανίζουν αισθητή πτώση του τζίρου. Στη συνέχεια και με την εισροή των κονδυλίων από  από το κοινοτικό πρόγραμμα SURE το μέτρο θα επεκταθεί.  

Σύμφωνα με το σχεδιασμό η επιδότηση μισθών δεν θα είναι οριζόντια καθώς κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε μαζικές μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες μορφές, ενώ θα ισχύσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 3-4 μηνών και το ανώτερο έως το τέλος του έτους σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές αντοχές και ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η ενίσχυση θα είναι κλιμακωτή και αντιστρόφως ανάλογη του ύψους των αποδοχών πράγμα που σημαίνει ότι τα υψηλότερα ποσοστά κάλυψης θα έχουν όσοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας καθώς και εκείνοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Το πρόγραμμα που θα στηριχθεί στο μοντέλο που εφαρμόζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία προβλέπει την κάλυψη μέρους του μισθού και των εισφορών των εργαζομένων που θα μπαίνουν σε ευέλικτα σχήματα απασχόλησης όπως σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία, ώστε να περιορίζονται οι απώλειες στις απολαβές τους. Η κρατική επιδότηση αναμένεται να καλύπτει το 40% - 60% των απωλειών από τη μείωση του μισθού λόγω της αντίστοιχης μείωσης του ωραρίου απασχόλησης.

Επιπρόσθετα θα υπάρξει επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη εργαζομένων οι οποίοι θα χάσουν τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας. Το πρόγραμμα σύμφωνα με πληροφορίες θα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που θα προσλάβουν «νέους» άνεργους. Το κράτος μέσω του SURE θα αναλάβει να καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές και οι εργοδότες θα καλύψουν το μισθολογικό κόστος. Με το μηχανισμό αυτό θα περιορισθεί το κόστος για τις επιχειρήσεις και θα στηριχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εγγυήσεις και δάνεια

Στο μέτωπο της ρευστότητας, η κυβέρνηση προχωρά στην αξιοποίηση και την αύξηση των πόρων από το ΕΣΠΑ και τα εγγυοδοτικά ταμεία για την φθηνή και με εγγυήσεις χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας με στόχο να ενισχυθούν τα κεφάλια κίνησης και να στηριχθεί η επανεκκίνηση τους 

Ένα από τα βασικά όπλα στη μάχη για την παροχή ζεστού χρήματος στην αγορά είναι τα δάνεια συνολικού ύψους των 200 δις. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων από τα οποία το οικονομικό επιτελείο διεκδικεί τουλάχιστον 3 δις. ευρώ ποντάροντας στις υψηλές επιδόσεις της Ελλάδας στη διεκδίκηση και διαχείριση τέτοιων κονδυλίων και στη μεγάλη εμπειρία του παρελθόντος

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και το ταμειακό μαξιλάρι στη μάχη για την ανάσχεση της κρίσης

Σε εμπλουτισμό του πακέτου μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας προχωρά η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης. Βαρύτητα στον τουρισμό, την εστίαση και την ενίσχυση της απασχόλησης.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργαζόμαστε 181 ημέρες τον χρόνο μόνο για φόρους και εισφορές

Η Ελλάδα καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης ανάμεσα σε 28 ευρωπαϊκές χώρες που εξετάζονται μέσα σε μία δεκαετία. Από το 2010 στο 2020 στην Ελλάδα προστέθηκαν 25 επιπλέον ημέρες εργασίας για το κράτος.
mitsotakis-nd-kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Το πακέτο μέτρων θα αφορά το 2022 και 2023 και θα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία για νέους, παράταση του Γέφυρα Ι. Στόχος η στήριξη των αδύναμων, της μεσαίας τάξης και των νέων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διευρύνει τα περιθώρια παροχών - φοροελαφρύνσεων ο υψηλός ρυθμός ανάκαμψης

Η «εκτόξευση» του ΑΕΠ κατά +16,2% στο δεύτερο τρίμηνο δημιουργεί υψηλότερες προσδοκίες για την συνολική επίδοση της οικονομίας τη εφετινή χρονιά και δημιουργεί περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για παρεμβάσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο πέντε ελαφρύνσεων φόρων για «ανάσες» μέσα στην πανδημία

Περισσότερες από 24 δόσεις για τα «παγωμένα» χρέη της πανδημίας με εισοδηματικά κριτήρια, «ψαλίδι» στην προκαταβολή φόρου, τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και τα τεκμήρια, σταθερές οι αντικειμενικές αξίες.