Φώτο: ΑΠΕ

Ποια μέτρα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Νέο πακέτο μέτρων για στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και κυρίως του τουριστικού κλάδου θα ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός. Οι βασικές παρεμβάσεις.

Μειώσεις φόρων, ενίσχυση της αγοράς εργασίας, στήριξη των επιχειρήσεων και μέτρα για τον τουρισμό, περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα στις 18.00 μμ σε νέο διάγγελμά του. 

Πρόκειται για τη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τη σχεδόν πλήρη άρση του lockdown, με στόχο να υπάρξει περιορισμός της ύφεσης για το 2020 και παράλληλα να τεθούν οι βάσεις ώστε η οικονομία να ανακάμψει όσο το δυνατόν με πιο εύρωστη ταχύτητα το 2021. 

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές και στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να ωραιοποιήσει την κατάσταση που επικρατεί και θα προειδοποιήσει τους πολίτες ότι η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη και για τον τουρισμό και για την οικονομία, αλλά ταυτόχρονα θα υπογραμμίσει ότι δημιουργούνται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν τον επόμενο χρόνο να αναπληρωθούν οι ζημιές και να κερδηθεί το χαμένο έδαφος.

Βάσει αυτών των πληροφοριών υπάρχουν τρεις βασικοί άξονες στους οποίους θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός: 

 • Μείωση της φορολογίας, με αποκλιμάκωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στο πλαίσιο στήριξης του τουρισμού τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό. 
 • Στήριξη των εργαζομένων, ώστε να μην υπάρξουν απολύσεις μέσω προγραμμάτων επιδότησης μέρους της μισθοδοσίας όσων από τους εργαζομένους δεν θα επανέλθουν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
 • Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του μειωμένου τζίρου και να αποφευχθούν «λουκέτα».

Σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος αυτών των δράσεων περιλαμβάνει 7 δισ. ευρώ δημοσιονομικά μέτρα και 10 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας. 

Αμέσως μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού, τον λόγο θα λάβουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, οι οποίοι θα εξειδικεύσουν τα μέτρα.

Οι οκτώ βασικές παρεμβάσεις 

Συνολικά οι παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν, πάντα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα είναι οι ακόλουθες: 

 1. Μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% για όλη την τουριστική περίοδο στα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια και σε ροφήματα, καφέ και μη αλκοολούχα ποτά.
 2. Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που θα το επιλέξουν.
 3. Παράταση της ειδικής αποζημίωσης.
 4. Μείωση ενοικίου και αναστολή πληρωμών σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, για τις επιχειρήσεις εκείνες που θα παραμείνουν εκτός λειτουργίας.
 5. Διευκόλυνση των ιδιωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, μέσω της αυτόματης τρίμηνης αναστολής καταβολής δόσεων στις τράπεζες. Σε συνεννόηση με τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων, η μετάθεση της καταβολής μέρους ή και του συνόλου των δόσεων μπορεί να φτάνει τους έξι και πλέον μήνες.
 6. Παράταση του νόμου για την προστασία της κύριας κατοικίας για τρεις ακόμη μήνες, έως το τέλος Ιουλίου 2020.
 7. Υλοποίηση ενός νέου προγράμματος υποστήριξης δανειοληπτών, μέσω του οποίου το κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία. 
 8. Νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών, το οποίο θα αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα. Θα περιλαμβάνει δυνατότητα συνολικής ρύθμισης και αναδιάρθρωσης όλων των χρεών, δυνατότητα παροχής δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωμένους δανειολήπτες οι οποίοι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους, δυνατότητα πτώχευσης και παροχής δεύτερης ευκαιρίας και στα φυσικά πρόσωπα, πέραν των νομικών. Θα έχει ακόμα πρόνοιες για τους δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και δικλίδες ασφαλείας για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών..

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πακέτο Μητσοτάκη για ηλεκτρικά Ι.Χ., σκούτερ και ποδήλατα

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ηλεκτροκίνηση παρουσιάζει σήμερα ο πρωθυπουργός. Ενίσχυση 5.000 - 5.500 ευρώ για αγορά αυτοκινήτου και 800 ευρώ για τα δίκυκλα. Κίνητρα παραγωγής εξαρτημάτων στην Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έπεσε η αυλαία» στα δάνεια με επιδότηση επιτοκίου

Σταματούν οι τράπεζες να στέλνουν αιτήσεις στην Αναπτυξιακή Τράπεζα γιατί εξαντλήθηκαν όλοι οι πόροι του ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Μεγάλη ζήτηση και τα δάνεια με κρατική εγγύηση, εξαντλείται γρήγορα ο προϋπολογισμός.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο πρόγραμμα - ασπίδα σε μειώσεις αποδοχών 1 εκατ. εργαζομένων

Το 60% των χαμένων αποδοχών όσων εντάσσονται από τους εργοδότες σε μερική απασχόληση θα καλύπτεται από το κράτος. Το σχέδιο ενεργοποιείται επειγόντως και πριν αποδεσμευθούν τα σχετικά ευρωπαϊκά κονδύλια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιθετική η αντιμετώπιση της κρίσης από την κυβέρνηση

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς σημειώνει πως η κυβέρνηση διαθέτει την κατάλληλη στιγμή όλο το υφιστάμενο καύσιμο των 17,5 δισ. ευρώ για την στήριξη της οικονομίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στήριξη στον τουρισμό με μείωση ΦΠΑ και έκτακτες φοροαπαλλαγές

Στοχευμένες και όχι οριζόντιες παρεμβάσεις για τουριστικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, επιτάχυνση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων περιλαμβάνονται στο νέο Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων του υπ. Οικονομικών.