ΓΔ: 908.13 1.02% Τζίρος: 96.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
plirwmes, xrimata, money, epistreptea
Φώτο: Shutterstock

«Ψαλίδι» ενοικίων 80%, «πάγωμα» ΦΠΑ και νέα εγγυημένα δάνεια

Διευρύνεται το πακέτο στήριξης για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Πολλαπλές ενισχύσεις ρευστότητας με επιστρεπτέα προκαταβολή και φθηνά δάνεια.

Σε επέκταση και με δόσεις ενίσχυση των μέτρων στήριξης για το πρώτο δίμηνο του έτους προχωρά η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις επιπτώσεις στην αγορά από την πανδημία και να δώσει ανάσες ρευστότητας.

Το πακέτο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής, περιλαμβάνει αύξηση του «κουρέματος» των επαγγελματικών ενοικίων στο 80% από 40% για Ιανουάριο και Φεβρουάριο για τις κλειστές επιχειρήσεις, καθώς και νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής με κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ. Παράλληλα προωθείται η επιδότηση των τόκων για τα «πράσινα» επιχειρηματικά δάνεια, η χορήγηση δανείων μέσω της ΕΤΕπ προς τους μικρομεσαίους

Ειδικότερα με τις νέες παρεμβάσεις:   

  1. Mειώνεται το ενοίκιο των πληττόμενων επιχειρήσεων κατά 80% τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δικαιούνται πλέον αποζημίωση στο 60% της απώλειας του εισοδήματός τους από 50% που ισχύει σήμερα
  2. O 5ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα καλύψει τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή ή χαρακτηρίζονται ως πληττόμενες με βάση τη λίστα των ΚΑΔ Απριλίου για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου -Δεκεμβρίου. Θα υπάρχει κατώτατο όριο στα 1.000 ευρώ ως ενίσχυση για τις πληττόμενες προσωπικές εταιρείες, χωρίς προσωπικό και ταμειακή μηχανή. To 50% της ενίσχυσης θα είναι μη επιστρεπτέο, ενώ όσες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες λάβουν ενίσχυση, θα πρέπει να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που είχαν δηλώσει στο σύστημα Εργάνη  έως και τις 30 Ιουνίου του 2021.
  3. Θα επιδοτηθούν οι τόκοι ενήμερων επιχειρηματικών δανείων έως και τον Απρίλιο του 2021. Το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα καλύπτονται οι τόκοι όλων των επιχειρηματικών δανείων που έχει συνάψει μία επιχείρηση, αρκεί τα δάνεια αυτά να εξυπηρετούνται κανονικά και να μην υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ η κρατική χρηματοδότηση.
  4. Από τα τέλη Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου θα αρχίσει να «τρέχει» το πρόγραμμα εγγυήσεων ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ προς την Ελλάδα. Το πρόγραμμα θα μειώσει σημαντικά το τραπεζικό ρίσκο για δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις . Oι συζητήσεις για τη χρήση των δανείων είναι σε πλήρη εξέλιξη με στόχο να υπάρξει όσο το δυνατό πιο ταχεία και μεγαλύτερη μόχλευση από τις εμπορικές τράπεζες που θα αναλάβουν  ρόλο στη διανομή των δανείων.
  5. Θα συνεχιστεί η καταβολή αποζημιώσεων ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ σε όσους εργαζόμενους  θα τεθούν  σε αναστολή εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι από το κράτος καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες υπολογίζονται με βάση τον ονομαστικό μισθό.
  6. Θα επεκταθεί το πρόγραμμα Συν –Εργασία που αφορά στην επιδότηση έως 60% του μισθού και του 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για το χρόνο που αυτοί δεν εργάζονται και τους πρώτους μήνες του 2021.
  7. Προβλέπεται να  «παγώσει» η  πληρωμή  ΦΠΑ και να μεταφερθεί στο τέλος Απριλίου 2021 με ένταξη στη ρύθμιση των 12 - 24 δόσεις. Αντίστοιχη ρύθμιση θα υπάρξει και για τις δόσεις ρυθμισμένων οφειλών με την πληρωμή τους να μεταφέρεται στη λήξη της ρύθμισης.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδιασμός για εισοδηματική ενίσχυση σε ασθενείς κοινωνικές ομάδες

Συμπληρωματικές παρεμβάσεις, όπως μια έκτακτη ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργήσει η επιτάχυνση της ανάπτυξης.
staikouras_regling
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τρεις «κόφτες» για τα επόμενα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Να μην πέσει κάτω από τα 30 δισ. η στάθμη των ταμειακών διαθεσίμων, να μειωθεί αισθητά το πρωτογενές έλλειμμα και να συγκρατηθεί η διόγκωση του χρέους θα επιδιώξει το υπ. Οικονομικών, σχεδιάζοντας τις επόμενες παρεμβάσεις.