ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Να δοθούν περισσότερα χρήματα στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ ζητάει ο Κορκίδης

Την μεγάλη ανάγκη από την αγορά για «φρέσκο χρήμα» σημείωσε ο κ. Κορκίδης τονίζοντας οτι πολλές επιχειρήσεις δανείζονται τελικά πολύ μικρότερα ποσά από όσα είχαν αιτηθεί στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης σημείωσε ότι η ρευστότητα που θα διατεθεί τους επόμενους μήνες στην ελληνική αγορά, για την επούλωση των πληγών που αφήνει στην πραγματική οικονομία η κρίση του κορονοϊού, είναι καθοριστική για την βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων και τόνισε την ανάγκη «να γίνει μεταφορά περισσότερων κονδυλίων μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ και να μην μείνουν οι αιτήσεις ρευστότητας των ΜμΕ στα «αζήτητα» των τραπεζών».

Ο κ. Κορκίδης αναφέρει ότι οι διαθέσιμοι πόροι μέσω των κρατικών προγραμμάτων επιδότησης και εγγυοδοσίας δανείων δημιουργούν ένα «οπλοστάσιο» ύψους περίπου 13 δισ. ευρώ, μαζί με τις αναστολές δόσεων υφιστάμενων δανείων. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, υπάρχει αμφιβολία για το κατά πόσο οι επιχειρήσεις πληρούν εύκολα τους όρους και τις προϋποθέσεις, ώστε να μπορούν να απορροφήσουν το σύνολο αυτής της προσφοράς «φθηνού χρήματος».

«Αυτό δείχνουν τουλάχιστον οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έως σήμερα, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί, καθώς και η κακή οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων, όσων θεωρητικά εντάσσονται στους δικαιούχους των σχετικών δράσεων» σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη. Ο πρόεδρος υπενθυμίζει ότι πριν από λίγες ημέρες ξανάνοιξε η πλατφόρμα για το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ, αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των αιτήσεων, που εξασφαλίζει κεφάλαιο κίνησης με διετή επιδότηση τόκων κατά 100% και στη συνέχεια κατά 40%. 

Η αναντιστοιχία όμως ζήτησης και προσφοράς, σημειώνει ο κ. Κορκίδης, δεν θα επιτρέψει σε πάρα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που «θα φτάσουν στην πηγή να πιουν νερό», αφού δυστυχώς υπάρχει όριο των ταμειακών διαθεσίμων του προγράμματος

«Συγκεκριμένα, αναμένεται ότι θα γίνει χρήση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ στο σύνολό του, ενώ για το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων εκτιμάται ότι δύσκολα θα ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ. Κι αυτό διότι τα νέα τραπεζικά εργαλεία δεν απευθύνονται σε όλους, αλλά αποκλειστικά σε συνεπείς επιχειρήσεις και ενήμερους οφειλέτες για την αποφυγή της αύξησης των κόκκινων δανείων» όπως αναφέρει ο πρόεδρος.

Σε μεγάλο ποσοστό, συνεχίζει ο ίδιος, οι «καλοί πελάτες» των τραπεζών που διαθέτουν μετρητά στα ταμεία τους, δείχνουν επιφυλακτικοί να δανειστούν και να δεσμευτούν στη ρήτρα απασχόλησης, σε αντίθεση με τους «κόκκινους πελάτες» που διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό τους από τον τραπεζικό δανεισμό για την κάλυψη των αναγκών τους.

Ο κ. Κορκίδης πρόσθεσε ότι: «Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βρίσκονται σε στάση αναμονής, καθώς λιγότερες από 1 στις 4 έχουν καταθέσει αίτηση, κυρίως γιατί δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες εγγυήσεις. Σύμφωνα μάλιστα με τις τράπεζες μετά την εύκολη ολοκλήρωση της αρχικής αίτησης, που με λίγα «κλικ», χωρίς την υποβολή άλλων παραστατικών, εκδηλώθηκε η μεγάλη ανάγκη από την αγορά για «φρέσκο χρήμα», μόλις οι μισές επιχειρήσεις έχουν προσέλθει στις τράπεζες για να προσκομίσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να προχωρήσει η αξιολόγησή τους. Οι υπόλοιποι απλά αδυνατούν, ενώ η πλειονότητα όσων απευθύνονται στις τράπεζες τελικά δανείζονται μικρότερα ποσά, ακόμη και έως 70% χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που ζήτησαν σε πρώτη φάση. Ο λόγος είναι ότι διαπιστώνουν ότι δεν διαθέτουν τις εγγυήσεις για όσα χρήματα αρχικά αιτούνται, ώστε να προχωρήσει η αξιολόγησή τους, ούτε μπορούν να δικαιολογήσουν με τον τζίρο τους επιπλέον δανειακά χρέη».

Αντίστοιχα, όπως σημειώνει ο πρόεδρος, στα προγράμματα αναστολής δόσεων και επιδότησης τόκων για υφιστάμενα ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια, η συμμετοχή σε σχέση με τους δυνητικά δικαιούχους υπολογίζεται κάτω από το 50%. Από τη μία πλευρά η μετάθεση πληρωμής των δόσεων μερικούς μήνες αργότερα συσσωρεύει υποχρεώσεις, που βαρύνονται με τόκους και όσοι έχουν χρήματα για την εξυπηρέτηση των πληρωμών δεν κάνουν χρήση της συγκεκριμένης δυνατότητας. Από την άλλη, η επιδότηση τόκων συνεπάγεται επίσης με δέσμευση διατήρησης προσωπικού για κάποιο διάστημα και με δεδομένη την αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας, πολλοί οφειλέτες δεν θέλουν να αναλάβουν αυτή την υποχρέωση.

Ο κ. Κορκίδης επισημαίνει πως εφόσον το πρόγραμμα εγγυοδοσίας ΤΕΠΙΧ ΙΙ παρουσιάζει τέτοια τεράστια ζήτηση που λόγω του «κόφτη» στα 2 δις ευρώ, προμηνύει αποκλεισμούς για πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού, γιατί να μην εξεταστεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων εάν μπορεί να υπάρξει μεταφορά περισσότερων κονδυλίων μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ και να μην μείνουν οι αιτήσεις ρευστότητας των ΜμΕ στα «αζήτητα» των τραπεζών.

Μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης 26/5, οι τράπεζες θα καταθέσουν στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα τις προτάσεις τους για το πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας και ήδη κάνουν λόγο για μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Εγγυοδοσίας της ΕΑΤ, εφόσον θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, όλων των τομέων δραστηριότητας και ανεξαρτήτως του πόσο έχουν πληγεί από τη κρίση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

trapezes-banks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Δεν υπάρχουν «υπερκέρδη», είχαν ζημιές τη διετία 2021 - '22

Τραπεζικές πηγές υπενθυμίζουν ότι στο εννεάμηνο του 2021 οι τράπεζες είχαν εμφανίσει σωρευτικές ζημιές ύψους 4,5 δισ. ευρώ σημειώνοντας ότι και η κερδοφορία του 2022 βασίζεται σε σημαντικό βαθμό σε έκτακτα κέρδη.
Skylakakis, ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Στα 1,9 δισ. οι προεγκρίσεις δανείων μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υπάρχουν ακόμα περίπου 700 επενδύσεις που βρίσκονται σε επεξεργασία με το 75% των σχεδίων να είναι «πράσινα» ή ψηφιακά. Επιπλέον πόροι θα εισρεύσουν μέσω του REPowerEU.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Τα πολλαπλά οφέλη για τις τράπεζες από την επενδυτική βαθμίδα

Πρόσβαση με καλύτερους όρους στις αγορές αποκτούν οι τράπεζες μετά την αναβάθμιση, υπογραμμίζει η ΤτΕ. Σημειώνει την επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης και την αύξηση των ροών «κόκκινων» δανείων.
businessdaily-Zanias-Giorgos-Eurobank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ζανιάς: Ώθηση στη ζήτηση για δάνεια δημιουργεί η οικονομική ανάπτυξη

«Οι πολύ καλές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και η σταδιακή αναδιάρθρωση των προβληματικών δανείων από τους διαχειριστές των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αναμένεται να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στη ζήτηση για δάνεια», τόνισε ο πρόεδρος της τράπεζας.